Alapelvi kódex | Lead Stories

A Lead Stories hitelesített aláírója a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (IFCN) Tényellenőrző Alapelvi Kódexének, és a megfelelőségünket minden évben az IFCN ellenőrzi. Amennyiben be szeretné jelenteni az IFCN-nek, hogy a Lead Stories megsértette a Kódexet, azt itt teheti meg (megjegyzés: ha fellebbezni szeretne egy tényellenőrzés ellen, a kapcsolatfelvételi oldalunkon teheti meg). Jelentkezünk az Európai Tényellenőrző Hálózat alap kódexének (European Fact-Checking Standards Network Code of Standards) aláírói közé is.

Az alábbiakban találhatók az IFCN Kódex szerinti legfontosabb kötelezettségek, valamint további információk arról, hogy a Lead Stories ezeknek hogyan tesz eleget:

ELKÖTELEZETTSÉG A PÁRTSEMLEGESSÉG ÉS A MÉLTÁNYOSSÁG IRÁNT

Minden állítás tényellenőrzésénél ugyanazt az eljárást alkalmazzuk. A tények ellenőrzése során nem összpontosítunk egyik oldalra sem. Ugyanazt a folyamatot követjük minden tényellenőrzésnél, és hagyjuk, hogy a bizonyítékok diktálják következtetéseinket. Nem támogatunk és nem foglalunk el politikai álláspontot azokban a kérdésekben, amelyeket ellenőrizünk.

A Lead Stories-nál ártalmas, felkapott félrevezető információkat keresünk, melyeket ellenőrizhetünk, függetlenül az állítás ideológiai megközelítésétől vagy elfogultságától (ha egyáltalán van ilyen), és ugyanazt a folyamatot és cikkformátumot használjuk minden egyes tényellenőrzésnél. A módszerünkről itt olvashat bővebben.

Azoknak az olvasóknak, akik csak olyan tényellenőrzéseket olvasnának, amelyek az Egyesült Államok politikai vitájában csak az egyik oldala számára előnyösek (vagy károsak), szolgáltatásként kínálunk egy Vörös hírfolyamot (Republikánus párt) és egy Kék hírfolyamot (Demokrata párt) az angol nyelvű oldalunkon, amely csak azokat a tényellenőrzéseket tartalmazza, amelyeket valószínűleg élvezni fognak. De reméljük, érdekelni fogja őket a teljes hírfolyamunk is.

Egyik szerzőnk vagy szerkesztőnk sem tagja semmilyen politikai pártnak, jelenleg nem támogat pártot vagy jelöltet, és a munkavállalói viszonyuk idején nem adományoznak politikai szervezeteknek. Arra kérjük őket, hogy mindezt mellőzzék. Arra is kérjük őket, hogy ne álljanak ki semmilyen politikai álláspont mellett vagy ellen, semmilyen kérdésben (kivéve a nyilvános viták átláthatóságát és pontosságát). Ezt a közösségi média és az amerikai Föderális Választási Bizottság (FEC) nyilvántartásainak ellenőrzésével érvényesítjük.

Kereskedelmi hozzáférési lehetőséget biztosítunk a Trendolizer™ kereső motorunkhoz. Minden felhasználó számára ugyanazok a feltételek érvényesek, beleértve a Szolgáltatási feltételekben található záradékot, amely kifejezetten kimondja, hogy a Trendolizer™ használata nem jogosítja fel az ügyfelet arra, hogy, hogy bármilyen kiváltságot élvezzen a szerkesztőségi munkánkkal kapcsolatban, vagy befolyásolja, esetleg beleszóljon a munkánkba. (Lásd a megjegyzést a "Rólunk" oldalon). A Trendolizer™ díjait szándékosan alacsonyan tartjuk annak érdekében, hogy az egyéni felhasználói díjak soha ne tegyenek ki többet a teljes költségvetésünk töredékénél. Ez minimálisra csökkenti annak lehetőségét, hogy a felhasználók megpróbáljanak nyomást gyakorolni ránk, előfizetésük törlésével fenyegetőzve.

A Lead Stories nem áll az állam, egy politikai párt vagy politikus szerkesztőségi irányítása alatt és nem az oknyomozásait nem fogja egy bizonyos politikai párt vagy a politikai spektrum bizonyos oldala felé összpontosítani.

A Lead Stories nem fog politikai pártban, kormányban vagy politikai párt vagy kormány közvetlen irányítása alatt álló állami vállalatban fizetett vagy kiemelkedő pozíciót betöltő személyeket alkalmazni. És nem kéri vagy tanácsolja az olvasóknak, hogy szavazzanak bármelyik politikai pártra, közhivatalra pályázó jelöltre vagy közpolitikai intézkedésre, kivéve azokat, melyek a tényellenőrzés szempontjából relevánsak.

A Lead Stories nem köt semmilyen megállapodást vagy partnerséget politikai párttal, és kiemel minden idézett vagy felhasznált szakértőt vagy szervezetet érintő ésszerű összeférhetetlenséget vagy elfogultságot.

A Lead Stories figyelmezteti az alkalmazottait, hogy ne tegyenek politikai nyilatkozatokat a szervezet nevében, és ne fogadjanak el olyan ajándékokat, szívességeket vagy előnyös feltételekkel járó szolgáltatásokat a munkájuk során, amelyek túlmutatnak a szokásos társadalmi és udvariassági elemeken.

ELKÖTELEZETTSÉG A FORRÁSOK ÁTLÁTHATÓSÁGA IRÁNT

Azt akarjuk, hogy olvasóink maguk is ellenőrizhessék megállapításainkat. Minden forrást elég részletesen biztosítunk ahhoz, hogy az olvasók megismételhessék munkánkat, kivéve azokban az esetekben, amikor a forrás személyes biztonsága veszélybe kerülhet. Ilyen esetekben a lehető legtöbb részletet megadjuk.

Lehetőség szerint mindig linkeljük az éppen megvitatott cikkeket vagy bejegyzéseket, hogy olvasóink saját szemükkel is láthassák őket. Ha úgy gondoljuk, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a webhely vagy az oldal leáll vagy megváltozik, időnként az archive.org szolgáltatását is használjuk. Így létrehozhatunk egy olyan pillanatképet, amely megmutatja az olvasónak, hogyan nézett ki a cikk vagy bejegyzés, amikor megírtuk a cikkünket.

Ha online forrásokat használunk egy állítás ellenőrzésére, akkor a cikkben ezekre a forrásokra mutató linkeket helyezünk el.

Amikor embereket vagy szervezeteket használunk forrásként, megemlítjük, honnan származnak az információk (vagy kitől nem kaptunk visszajelzést).

ELKÖTELEZETTSÉG A FINANSZÍROZÁS ÉS SZERVEZÉS ÁTLÁTHATÓSÁGA IRÁNT

Támogatási forrásainkat átláthatóan kezeljük. Ha elfogadunk más szervezetektől származó támogatást, akkor biztosítjuk, hogy a finanszírozóknak ne legyen befolyása a jelentéseinkben levont következtetésekre. Részletezzük szervezetünk összes kulcsfigurájának szakmai hátterét, bemutatjuk szervezeti felépítésünket és jogállásunkat. Egyértelműen jelezzük, hogy az olvasók hogyan kommunikálhatnak velünk.

A Lead Stories főként a Facebook külsős partnereket alkalmazó tényellenőrző programjában való részvételünkből, tanácsadói munkából és a Trendolizer kereső motorhoz való hozzáférés értékesítéséből származó bevételre támaszkodik. A Lead Stories egy Colorado államban bejegyzett LLC (Kft). Tudjon meg többet rólunk, finanszírozásunkról és szerzőinkről a „Rólunk" oldalunkon. Elérhetőek vagyunk telefonon és e-mailben, a részletek a „Kapcsolat" oldalon találhatók.

ELKÖTELEZETTSÉG A MÓDSZERTAN ÁTLÁTHATÓSÁGA IRÁNT

Megmagyarázzuk a tényellenőrzések kiválasztásához, kutatásához, írásához, szerkesztéséhez, közzétételéhez és javításához használt módszertant. Arra bátorítjuk olvasóinkat, hogy küldjenek nekünk állításokat ellenőrzésre, és mi világosan megfogalmazzuk, miért és hogyan ellenőrizzük a tényeket."

Módszerünk működéséről itt olvashat bővebben. Ha tippje van számunkra, vagy szeretné, hogy ellenőrizzünk valamit, kérjük, ossza meg velünk, elérhetőségeinket a "Kapcsolat" oldalunkon találja.

ELKÖTELEZETTSÉG A NYÍLT ÉS ŐSZINTE HELYREIGAZÍTÁSOK IRÁNT

Helyreigazítási szabályzatunkat közzétesszük, és azt szigorúan betartjuk. A helyesbítési szabályzatunknak megfelelően egyértelműen és átláthatóan javítjuk az esetleges hibákat, amennyire lehetséges, úgy hogy az olvasók lássák a javított verziót.

Korrekciós szabályzatunkat itt olvashatja el, a „Javítások"-című oldalunkat pedig itt tekintheti meg.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét