Rólunk | Lead Stories

Mit csinálunk?

A Lead Stories egy 2015-ben alapított díjnyertes, innovatív tényellenőrző és leleplező oldal a big data és az újságírás keresztmetszetében. Szerkesztőségünk eredetileg csak a Trendolizer™ (szabadalmaztatva) által biztosított technológiáját használta, hogy gyorsan megtalálja a legvirálisabb olyan tartalmakat az interneten, melyekről írni érdemes. A mantránk mindig is az volt: Csak azért, mert felkapott, nem biztos, hogy igaz is."

Egy olyan oldalként indultunk, ami az interneten általánosságban felkapott dolgokkal foglalkozott (és néha azzal is, hogy ezek valóban igazak-e), de a 2016-os amerikai elnöki előválasztás óta fokozatosan áttértünk kizárólag a tényellenőrzésre. Manapság kifejezetten olyan felkapott történetekre, képekre, videókra és posztokra vadászunk, melyek hamis információkat tartalmaznak, hogy a lehető leggyorsabban megcáfolhassuk őket. Kifejezetten gyorsak vagyunk, mert folyamatosan figyeljük az álhírek ökoszisztémáját, nem kell várnunk az olvasói tippekre vagy bejelentésekre, hogy belevághassunk egy sztoriba. Itt olvashat bővebben arról, hogy hogyan dolgozunk.

A Facebook (ma már Meta) külsős partnereket alkalmazó tényellenőrző programjának aktív részesei vagyunk 2019. februárja óta (az Egyesült Államokban és alkalmanként más országokban is). Partnerként hozzáférünk a Meta rendszere vagy felhasználói által potenciálisan hamisként megjelölt tartalmakhoz, és önállóan eldönthetjük, hogy ezeket ellenőrizni akarjuk-e vagy sem. Ezen felül tényellenőrzéseinket elküldhetjük a Meta által biztosított eszközön keresztül, majd a Meta arra használja fel az általunk biztosított adatokat, hogy lassítsa a hamis információk terjedését a platformján.

2020. április óta tényellenőrzéssel kapcsolatos tanácsokat és szolgáltatásokat nyújtunk a ByteDance-nek, a TikTok-ot üzemeltető cégének (az USA-ban, Európában és Ázsiában).

Az évek alatt oldalunk több verzióját is elindítottuk különböző nyelveken (a listát a weboldal láblécében láthatja), ezek többször
a Meta és a ByteDance számára végzett munkánkból nőtték ki magukat, de néhány esetben önfinanszírozással indítottuk őket, hogy a munkatársaknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a saját nyelvükön írjanak a közjót szolgálva.

Trendekkel - és nem tényellenőrzéssel - kapcsolatos tanácsadást is nyújtunk a Lead Stories Trendolizer technológiáját alkalmazva a Google LLC számára.

Csak hogy tisztázzuk: a Meta, a ByteDance és a Google nem szól bele abba, hogy milyen tartalmakat választunk ki tényellenőrzésre vagy milyen következtetéseket vonunk le az általunk publikált cikkekben.

A csapat

Tulajdonosok/Az LLC tagjai

A vállalati, üzleti, pénzügyi és jogi ügyek felelősei.

Globális menedzsment csapat

A napi működés, az üzletfejlesztés, a HR, a tervezés, a stratégia, a szerkesztési irányelvek és a technikai kérdések felelőse.

 • Főszerkesztő és társalapító: Alan Duke
 • Operációs/Technológiai igazgató és társalapító: Maarten Schenk

  Az amerikai oldal menedzsment csapata

  Felelős az amerikai weboldalunk napi működéséért, a munkatársak képzéséért és az amerikai ügyfél/partner szolgáltatásokért.

  Nemzetközi működés menedzser csapat

  Felelős a nemzetközi weboldalaink napi működéséért, a munkatársak képzéséért és a globális ügyfél/partner szolgáltatásokért.

  Szerzők és tényellenőrzők

  Céginformáció

  A Lead Stories LLC egy Colorado (USA) székhelyű vállalat, amelyet Maarten Schenk (Belgium), Alan Duke (Kalifornia), Perry R. Sanders (Colorado) alapítottak, majd később John C. Goede (Florida) csatlakozott hozzájuk. A cég önfinanszírozó és nincsenek külső befektetői. Pénzügyi bevételei a reklámeladásból, a Trendolizer™ applikáció használatának licencdíjaiból, valamint a Meta és a ByteDance külsős partnereket alkalmazó tényellenőrző programján keresztül beszerzett díjaiból és egyéb tényellenőrző és trend-figyelő tanácsadói munkákból szarmáznak.

  Itt ellenőrizheti bejegyzésünket a Coloradói államtitkár cégjegyzékében (megjegyzés: ha a link nem működik, egyszerűen kattintson a „vissza" gombra és töltse be újra az oldalt.) A coloradói államtitkárság által kiadott nyilvántartási számunk a 20151218760.

  Amennyiben fel szeretné venni a kapcsolatot velünk, elérhetőségeinket itt találja meg. Pénzügyi információink és finanszírozási forrásaink összefoglalója itt található.

  Megjegyzés a Trendolizer-felhasználókról és a szerkesztői függetlenségről

  A Trendolizer™ szolgáltatási feltételeiben van egy kikötés, amelyet nagyon komolyan veszünk, miszerint:

  A Trendolizer weboldal vagy szolgáltatás használata nem biztosít önoknek semmilyen befolyást, beleszólást vagy különleges bánásmódot az általunk választott tartalmak kiválasztása, az általunk közzétett cikkek tartalma, illetve a Lead Stories által az ilyen tartalmakról alkotott értékelés vagy a levont következtetések tekintetében.

  Az utóbbi években egyetlen egyéni Trendolizer™ felhasználó sem éri el a vállalat átlagos havi bevételének a 0,15%-ánál többet. A legtöbb felhasználónk tényellenőrző szervezetek és médiacégek.

  Rólunk

  International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

  A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
  Talált valamit? Küldje el nekünk!.

  A Lead Stories


  Legolvasottabb

  Legfrissebb

  Ossza meg véleményét