Tényellenőrzés: NEM borult sötétbe egész Párizs a Sacré Coeur-bazilika kivételével az Olimpia megnyitója után

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NEM borult sötétbe egész Párizs a Sacré Coeur-bazilika kivételével az Olimpia megnyitója után Négy kerület

A Sacré Coeur-bazilika kivételével sötétbe borult egész Párizs "égi válaszként" az Olimpia megnyitójára, amelyet sokan azzal vádoltak, hogy kigúnyolta a kereszténységet? Nem, ez nem igaz: 2024. július 27-én éjszaka az elektromos szolgáltató szerint húszból csak négy párizsi kerületben ment el az áram, maximum 10 percre.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) bukkant fel, 2024. július 29-én a következő feliratokkal:

Ki vallásos ki nem ez nem lehet veletlen
Parizson nevet az egesz világ

A felirat alatt egy a Pesti Srácok oldalon 2024. július 28-án megjelent cikk címéről (itt archiválva) készült képernyőkép látható:

Égi válasz az Olimpia megnyitójára - Egy templom kivételével egész Párizs sötétbe borult

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: ‎2024. ‎augusztus ‎5., ‎hétfő, ‏‎9:03:45 CET)

A videóban szereplő bal oldali fotó eredete ismeretlen, de futótűzként terjed a közösségi médiában (archiválva itt). A nem túl jó felbontású kép a párizsi Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre-t ábrázolja a 2024. július 27-i áramkimaradás alatt. A bazilika a háttérben álló kivilágított épület, előtte a sötétbe borult Párizst látjuk. A jobb oldali fotó viszont biztos, hogy nem a párizsi olimpia megnyitója után készült: a Google képkeresés segítségével kiderült, hogy a Sacré-Coeur bazilikáról készült kép elérhető a Getty Images stock fotó oldalán, a fotót Roy Rainford készítette 2016-ban (itt archiválva).

A Lead Stories angol nyelvű oldala 2024. július 29-én megcáfolta azt az állítást, hogy csak a Sacre-Coeur maradt kivilágítva Párizsban azon az ejszakán. Az Enedis, az áramkimaradásért felelős francia energiaszolgáltató emailben elmondta, hogy csak négy párizsi kerületben ment el az áram, köztük a Sacré-Coeur bazilikának otthont adó 18. kerületben - nem az egész városban (a Lead Stories fordításában angolról magyarra):

Múlt (szombaton) július 27-én éjjel 11.40-kor elektromos incidens értintette az Enedis által üzemeltetett hálózatot. Ezt 85.000 lakossági ügyfél tapasztalhatta (Párizs 1., 9., 17. és 18. kerületében), 3 és 10 perc közötti időtartamban.

Párizs és agglomerációja lakossága 12.4 millió, az Eurostat számításai szerint (itt archiválva). Így az Olimpia megnyitójára érkezett "égi választ" a párizsiak több, mint 99 százaléka megúszta.

A párizsi olimpia megnyitójának több jelenetét sokan a kereszténység-kigúnyolásaként értelmezték (archiválva itt). A legvitatottabb képben drag queenek és LMBTQ szereplők - a kritikusok szerint - Leonardo da Vinci "Utolsó Vacsora" című festményét formázták meg élőben. A ceremóniát a Vatikán 2024. augusztus 3-án kiadott nyilatkozatában ítélte el, mondván (itt archiválva, fordítás):

Egy olyan rangos eseményen, ahol az egész világ összejön, hogy közös értékeket osszon meg, nem szabadna, hogy sok ember vallási meggyőződését kigúnyoló célzások hangozzanak el.

Az áramkimaradással kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Sacré-Coeur munkatársainak is, ha válaszolnak frissítjük majd a cikket.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét