Szatíra-irányelvek | Lead Stories

Az, hogy valami vicces, nem jelenti azt, hogy mindenkinek csak egy vicc

A szatírát néha problémának tekintik a tényellenőrők: "nyilvánvalóan" ez vagy az a történet nem igaz, "Ez csak egy vicc", "Ez csak nevettetni akar", "Miért fáradnánk a tényellenőrzéssel?", "Minden értelmes ember láthatja...".

Állj!

Az internetről beszélünk. Rengeteg nem ésszerűen gondolkodó ember van a környéken. Vagy tökéletesen épeszű emberek, akiknek nincs meg a kulturális hátterük ahhoz, hogy megértsék a viccet. Vagy részeg emberek. Vagy gyerekek.

Néha szükség van a viccek tényellenőrzésére. Neked nem, mert te okos vagy és érted a viccet. Hanem az őrült nagybácsi miatt, aki azt hiszi, hogy ez a valóság. Vagy a külföldi újságírónak, aki nem tudja, mi az a Hírcsárda. Vagy azoknak, akik nem vették észre a disclaimer-t és a célzásokat. Vagy mert a disclaimer és a célzások szándékosan voltak elrejtve.

Hamis vagy vicces: egy komoly különbség

Ha valamit hamisnak vagy viccnek címkézünk, az aligha jelent különbséget a cikk olvasója számára: a végén tudni fogja, hogy a történet, amit olvasott, nem volt valós.

A Google, a Facebook és más közösségi média platformok számára azonban ezek a megkülönböztetések nagyon is számítanak. Például ez az oldal a Facebook külső tényellenőri programjáról elmagyarázza, mi történik a tényellenőrzők által "hamisnak" (vagy "vegyesnek", illetve "hamis címnek") minősített tartalommal:

"Először is, a tartalom terjedése lassul. Kisebb számban jelenik meg a hírfolyamban, és a tényellenőrzőktől származó kapcsolódó cikkek kísérik. Ha a felhasználók megpróbálják megosztani a tartalmat, értesítést kapnak a kiegészítő jelentésről. Arról is értesítést kapnak, ha a korábban megosztott tartalmakat azóta tényellenőrzők értékelték.

Másodszor, az álhírek elleni hatékonyabb küzdelem érdekében fellépünk az olyan oldalak és domainek ellen is, amelyek megosztanak, vagy melyek ismételten "Hamis" minősítésű tartalmat tesznek közzé. Az ilyen oldalak és domainek terjesztését a jogsértések számának növekedésével csökkenteni fogjuk. Ismételt jogsértések után megszüntetjük a pénzkereseti és hirdetési lehetőségüket. Idővel az oldalak és domainek visszakapcsolódhatnak a hírfolyamba, valamint kereshetnek pénzt és hirdethetnek is, ha abbahagyják a hamis hírek megosztását."

Ezen intézkedések többsége nem érvényesül, ha valami "Szatíra" minősítést kap.

Mi is a szatíra?

Az Oxford Dictionary meghatározása szerint:

A humor, az irónia, a túlzás vagy a nevetségesség használata az emberek ostobaságának vagy vétkeinek leleplezésére és kritizálására, különösen a kortárs politika és más aktuális kérdések összefüggésében.

Míg a Cambridge Dictionary szerint:

Az emberek vagy eszmék humoros módon történő kritizálása, különösen politikai célzattal, vagy olyan írás, amely ezt a stílust használja.

A Collins Dictionary több definíciót is tartalmaz:

A szatíra a humor vagy a túlzás használata annak kimutatására, hogy mennyire ostoba vagy gonosz egyes emberek viselkedése vagy eszméi.

és

1.

olyan regény, színdarab, szórakoztató mű stb., amelyben aktuális témákat, ostobaságokat vagy gonoszságokat gúnyolnak ki gúny és irónia segítségével.


2.
az ilyen művek által alkotott műfaj
3.
a nevetségesség, irónia stb. használata az ilyen hatás elérésére.

és

1.
a.
olyan irodalmi mű, amelyben a gonoszságokat, ostobaságokat, ostobaságokat, visszaéléseket stb. nevetségessé és megvetés tárgyává teszik.
b.
az ilyen irodalmi művek együttesen, vagy az ilyen művek megírásának művészete
2.
a gúny, szarkazmus, irónia stb. használata a vétkek, ostobaságok stb. leleplezésére, támadására vagy kigúnyolására.

Úgy tűnik, a közös vonás az, hogy viccesnek kell lennie, és kritizálnia/lepleznie/gúnyolódnia kell az embereken vagy eszméken.

Mit tekintünk szatírának?

A Lead Stories-nál a valótlan történeteket szatírának minősítjük, ha megfelelnek a következő kritériumoknak:

a) Viccesek

b) kritizálnak/ lelepleznek/ kigúnyolnak embereket vagy eszméket.

c) Egy épeszű ember meg tudja mondani, hogy viccről van szó.

Természetesen vannak szürke zónák: nem mindenki szereti ugyanazt a fajta humort, és az "épeszű" meghatározása néha elég rugalmas. Megjegyezzük, hogy nem követeljük meg a disclaimer meglétét: egy vicces mém, amely valamilyen kormányzati politikát élezi a nyelvét a feltételezett hatások kigúnyolásával, a szatíra tökéletesen érvényes formája. De egy egyértelmű és jól látható disclaimer, azaz megjegyzés néha segíthet a döntésünkben: ha mi látjuk, akkor a hipotetikus "épeszű személy" is láthatja.

Azokat a vicces fiktív történeteket, amelyek valójában nem kritizálnak/lepleznek le/gúnyolnak ki embereket vagy eszméket, szintén lehet szatírának nevezni, ha jól látható jelek utalnak arra, hogy a történet fiktív.

Mikor ellenőrizzük a szatírákat?

Természetesen nem fogunk minden szatirikus történetet ellenőrizni, amely elénk kerül. Általában csak akkor tesszük meg, ha úgy tűnik, hogy elég sokan hisznek benne, hogy igaz. Gyakran megnézzük a hozzászólásokat, és ha több olyan komment is van, amelyik úgy tűnik, hogy olyan emberektől származik, akik a sztorit szó szerint értelmezik, akkor dönthetünk úgy, hogy tényellenőrzést végzünk. De ha egy történet túlságosan nevetségesen nyilvánvaló, akkor általában nem foglalkozunk vele.

Mi az, amit nem tekintünk szatírának?

 • Előfordul, hogy humoros vagy szatirikus kiadványokból származó cikkeket más oldalak másolnak és valósnak tüntetnek fel. Ilyen esetekben a másolatokat "Hamis" megjelöléssel látjuk el.
 • Néhány hamis cikk vicces, de a céljuk az, hogy a megjelenítés, az elrendezés, a stílus... révén megtévesszék az értelmes embert, hogy azt higgye, valódiak... ezért ezeket a történeteket "Hamis" címkével látjuk el.
  • Gyakran ezeket a történeteket "rendhagyó" hírekként tálalják: furcsa bűncselekmények, furcsa balesetek, bizarr szexuális aktusok, furcsa viselkedés... A megjelenítés lehet a "hír" az oldal nevében vagy kategóriájában, az újságírói stílus vagy a híroldalra emlékeztető elrendezés.
  • Az ilyen típusú történetek többnyire nem azért íródnak, hogy valódi embereket vagy eszméket kritizáljanak/leplezzenek/gúnyoljanak ki, így technikailag nem is szatírák.
  • Ha nincs egyértelműen látható jele annak, hogy egy történet fikció, akkor ilyen esetekben "Hamis" címkével látjuk el. És itt az "egyértelműen" részre gondolunk: a mi hipotetikus "épeszű emberünk" számára görgetés vagy kattintás nélkül is láthatónak kell lennie.
  • Csak egy rejtett "szatíra" vagy "fauxtire" megjegyzés, címke vagy kategória a láblécben vagy a weboldal egy másik oldalán, illetve apró betűtípussal vagy könnyen észrevehető színnel jelezheti, hogy megtévesztésről van szó.
 • Egyes hamis történetek, amelyek viccesek, de technikailag nem szatíra (mert nem gúnyolnak/kritizálnak/lepleznek le embereket vagy eszméket), mégis szatírának címkézhetők, ha egyértelműen fikcióként vannak feltüntetve.

Fellebbezések

Ha Ön egy kiadó, és úgy érzi, hogy valamelyik történetét igazságtalanul "Hamis" címkével látták el "Szatíra" helyett, küldjön nekünk egy e-mailt az appeals@leadstories.com címre.

Abszolút hajlandóak vagyunk megváltoztatni a minősítésünket, ha bizonyítékot kapunk arra, hogy olyan változtatások történtek, melyek egyértelműbbé teszik, hogy valamely tartalom kitalált. Például ha:

 • Megváltoztatták az oldal fejlécét (jobb leírás, felirat, amely jelzi, hogy minden fikció...).
 • láthatóvá tettek egy disclaimert anélkül, hogy kattintásra vagy görgetésre lenne szükség.
 • Növelte a szatíra címkék vagy kategória jelzők láthatóságát
 • Hozzáadtak egy sort a cikkhez, amely jelzi, hogy az nem igaz.
 • ...

Ne fáradj minket fenyegetővagy sértegető üzenetek küldésével: lehet, hogy átmenetileg jobban érzed magad tőle, de annak az esélye, hogy meggyőzzön minket arról, hogy megváltoztassunk egy értékelést, elenyészően kicsi.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét