Tényellenőrzés: Orbán Viktor édesanyja NEM változtatta meg a nevét Orsósról Siposra

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Orbán Viktor édesanyja NEM változtatta meg a nevét Orsósról Siposra Változatlan

Orbán Viktor édesanyja tényleg az "Orsós" névvel született, amit "Siposra" magyarosított 1991-ben, miután bolti lopáson kapták Székesfehérváron? Nem, ez nem igaz: ez egy régi városi legenda - miszerint a miniszterelnök cigány származású - új verziója. Orbán öccseinek céges dokumentumaiban a "Sipos Erzsébet" nevet adták meg az "anyja neve" mezőben, és Orbán anyai nagymamájának haláláról szóló újságcikkek is a "Sipos" családnevet említik. Ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy valaha is bolti lopáson kapták volna Orbán édesanyját.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. szeptember 29-én. A feliratban a következő állt:

Orbán Viktor anyja , eredeti neve :orsós Erzsébet a székesfehérvári" repülős Gizi" ki volt tiltva az összes Székesfehérvári boltból lopások miatt, a nevét orsósról siposra 1991-ben változtatta át

A bejegyzés így nézett ki a TikTokon e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-10-09 at 11.28.33.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. október 9. szerda 11:28:33 CET)

A "Repülős Gizi" becenév Bodnár Gizellára utal, aki híres női besurranó tolvaj volt. 2019-ben halt meg.

Nyoma sincs annak, hogy Orbán édesanyjának vezetékneve valaha más volt, mint Sipos. Az anyakönyvi kivonat magánokiratnak minősül, de a miniszterelnök öccseinek, Orbán Győzőnek és Orbán Áronnak, meg kellett adniuk az anyjuk nevét, amikor cégeiket regisztrálták, és ezek a dokumentumok nyilvánosak. Ez az adat az anya születési névre utal, ahogy azt a 1992-es a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény előírja.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszerében a DOLOMIT Kőbányászati Kft. adatlapja tekinthető meg, amelynek Orbán Győző az egyik tisztségviselője. A "Sipos Erzsébet" nevet adta meg, mint anyja nevét:

O. Gy. Screen Shot 2024-10-10 at 9.22.10.png(Forrás: e-cegjegyzek.hu képernyőkép. Készült: 2024. október 10. csütörtök 9:22:10 CET)

Ugyanaz a név szerepel az Orbán Áron Multi Shoot Zrt. nevű cége adatlapján:

O. Á. Screen Shot 2024-10-10 at 9.12.48.png(Forrás: e-cegjegyzek.hu képernyőkép. Készült: 2024. október 10. csütörtök 9:12:48 CET)

Más bizonyíték, hogy Sipos Erzsébet nem változtatta meg a leánykori családi nevét az ő édesanyjának haláláról szóló újságcikkekben található. A 444.hu például 2018 decemberében azt írta (archiválva itt), hogy Orbán Viktor nagymamáját Sipos Lászlóné Bujda Sárának hívták, a helyi mezőtúri lapban megjelent gyászjelentésre hivatkozva. Ez arra utal, hogy a miniszterelnök anyai ágának Sipos volt a családi neve, nem Orsós.

A TikTok videón olvasható állítás egy régi valótlan elméletnek az újrafeldolgozása, miszerint Orbán Viktor eredeti családneve Orsós volt, amely azt sugallja, hogy a miniszterelnök roma származású. Az Ellenszél.hu ennek utánanézett egy 2016-os cikkben (archiválva itt), megkeresték Orbán nagyapjának szomszédját, aki régóta ismeri a családot. Azt mondta:

Nem cigányok, és tudtommal a felmenői között sincs cigányember. Én az öregapjuk mellett laktam...

Ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy Sipos Erzsébetet valaha is bolti lopáson kapták volna. A Lead Stories által 2024. október 10-én végzett keresés a "Orbán Viktor édesanyja" és "bolti lopás" kulcsszavakat felhasználva nem hozott semmiféle erre utaló eredményt (itt archiválva).

A Lead Stories már több tényellenőrzést publikált Orbán Viktorral kapcsolatban, melyek itt olvashatóak.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét