Helyreigazítás-irányelvek | Lead Stories

Hibát észlelt az egyik cikkünkben? Helyreigazítást szeretne kérni? Van további információja? Értesítsen minket a kapcsolati oldalunkon keresztül...

Miért, hogyan és mikor frissítjük a cikkeket:

A Lead Stories célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyes információt tehessünk közzé amikor olyan felkapott tartalmat észlelünk, amely valótlan információkat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy néha közzétesszünk egy sztorit „kezdeti" formájában, ha már elegendő tény és bizonyíték áll rendelkezésünkre a valótlanságok megcáfolására. Aztán frissítjük a cikket később, amennyiben újabb adatokhoz jutunk.

Más esetekben a valóság utolér bennünket: egy celeb halálával kapcsolatos álhír, ahol arra a következtetésre jutottunk, hogy az ember még életben van, frissítésre szorulhat, amikor a celeb néhány évvel később valóban meghal. A tudomány új felfedezéseket tehet, így valamikor a jövőben *valóban* publikásra kerülhet egy szakmai tanulmány, amely majd megerősíthet egy olyan állítást, ami ma még nem „tudományosan bizonyított".

Sajnos néha mi is hibázunk (bár igyekszünk ezt elkerülni, és vannak szerkesztőink, akiknek a feladata a hibák elhárítása a cikk megjelenése előtt). Előfordulhat, hogy egy forrás téves információkat közöl velünk, megjelenhetnek ellentmondó információk egy megbízhatóbb forrásból, valaki matematikai vagy logikai hibát követhet el, valamit rosszul van megfogalmazva (egy szó vagy kifejezés kihagyásával vagy a sorrend elrontásával...), lehetnek másolás-beillesztési hibák, félrehallhatunk egy idézetet...

És néha egyszerűen elgépelünk, vagy elrontjuk a nyelvtant.

Frissítések

A kezdeti közzététel után további tények is hozzáadhatók a történethez, amelyek további alátámasztást vagy bizonyítékot nyújtanak a következtetéseinkhez, bár nem változtatnak azon. Ilyen esetekben a cikk alján a „Frissítések" részben megjelenítünk egy megjegyzést a frissítés dátumával/időpontjával együtt. A frissített cikkekhez hozzáadjuk a „TÖRTÉNET FRISSITVE: ellenőrizze a frissítéseket" feliratot a főcím alatt

Azokban az esetekben, amikor a tények ellenőrzése helyes volt a közzétételkor, de ezt a „valóság utolérte" és a következtetést tévessé tette, ugyanúgy frissítjük a történetet, amikor tudomást szerezünk az új információkról (gondoljon azokra az álhírekre, amelyek egy ember haláláról szólnak, aki aztán néhány évvel később tényleg meghal, vagy olyan írásokra, amelyekben valamire nem volt tudományos bizonyíték a publikálás időpontjában, de a tudomány azóta új felfedezést tett).

Helyesbítések

Az alábbi okok bármelyike miatt javított cikkek a „Helyreigazítások" oldalon lesznek felsorolva.

  • Ha kiderül, hogy egy cikk egy részében téves vagy hiányos információkat használtunk, és a közzétételkor a megfelelő információ rendelkezésünkre állt (a hiba kijavítása után a frissítések rovatban is teszünk megjegyzést).
  • Ha az új információk hozzáadása vagy a meglévő információk átvizsgálása indokolja a tényellenőrzés végkövetkeztetésének megváltoztatását, akkor a cikk főcímét (és esetleg a fő kép feliratát) is módosítjuk, mivel minden tényellenőrzés végkövetkeztetése a főcím részét képezi, és annak indoklása pedig általában a fő kép feliratában található (ahogyan a "Hogyan dolgozunk" oldalunkon is olvasható).
  • Ha a helyesírási, stílusbeli, nyelvtani, átírási, matematikai, logikai vagy másolási-beillesztési hibák befolyásolják a cikk végkövetkeztetését (ezek javítása után a frissítések részben is érdemelnek megjegyzést).

Megjegyzés: a „Helyreigazítások" oldalon található régebbi hírek némelyike valójában csak frissítés, amely már nem szerepelne az oldalon a jelenlegi irányelvek szerint.

Csendes változások

A publikáció után csendben javíthatjuk a cikkekben a nyelvtant, a helyesírást és a stílust, amennyiben ez nem változtat az információn vagy a konklúzión. Úgy érezzük, hogy egy véletlenszerű elírás kijavítása nem igazán érdemel kifejezett értesítést (kivéve, ha például a történet szempontjából fontos személy névét elrontjuk, és így nem világos, hogy pontosan kiről vagy miről beszéltünk).

Változások a címekben és a feliratokban a közösségi médiában

Azok a cikkek, amelyeknél megváltozik a cím vagy a felirat, a frissítés után a Twitter Card Validator és a Facebook Sharing Debugger eszközökbe is bekerülnek, amelyek mindenhol frissítik a cikk főcímét és feliratát, ahol a linket megosztották a Twitteren és a Facebookon. Így biztos, hogy még azok az emberek is, akik csak ezeken a platformokon látják a sztorit olvashatják a frissített verziót.

Panaszok

Az Európai Alap Kódex 6. cikkével összhangban bármely magánszemély vagy szervezet, mely úgy véli, hogy az európai tényellenőrző hálózat (EFCSN) valamely tagja jelentős mértékben megsértette a kódex követelményeit, és ha a panasznak az érintett szervezet nem tesz eleget, akkor itt panaszt nyújthat be az EFCSN-hez, hogy azt az irányító testület értékelje.

Megjegyzés: A Lead Stories még nem tagja az EFCSN-nek. A fenti eljárás csak akkor alkalmazható, ha a jelentkezésünket elfogadják. Mielőtt megpróbálná felvenni velük a kapcsolatot, először ellenőrizze a honlapjukon a tagsági státuszunkat. A fenti eljárás azt is megköveteli, hogy először megpróbáljon kapcsolatba lépni velünk, hogy megkíséreljük a probléma megoldását, mielőtt panaszt nyújthatna be.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét