Tényellenőrzés: Kádár János NEM jelölte ki utódjának Orbán Viktort

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Kádár János NEM jelölte ki utódjának Orbán Viktort AI videó

Kádár János, Magyarország egykori kommunista vezetője egy interjúban Orbán Viktort nevezte meg tökéletes utódjának? Nem, ez nem igaz: azt ezt bizonyítani próbáló felvétel egy 1988-ban készített interjú manipulált változata.

A videó, mely 2023 október 24-én lett feltöltve a TikTokra, már csak archiválva érhető el. A felvételen egy Kádár Jánossal készült interjút láthatunk a "Nagyon fontos infó" felirattal. Kádár az alábbiakat mondja:

Az utódok egészen 2056-ig ki vannak jelölve, mind Moszkvában, mind Budapesten. A közvetlen utánam lévők demokráciának fogják kinyilvánítani azt a bizonyos rendszerváltást. Elméletben az lesz, de gyakorlatban ugyanazt próbálják folytatni, amit mi csináltunk. A tökéletes utódomról, már vannak feljegyzések Moszkvában, de neki kell majd önként jelentkezni hozzájuk. Ez a bizonyos utód, olybá tűnik, viktoriánus [itt Kádár kacsint egyet] beszédet mondott ellenünk, de idővel ő lesz a mi tökéletes utódunk.

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

Unknown.jpeg

(Forrás: TikTok képernyőmentés 2023. október 25. 11:00:34 CET)

A forrás egy másik TikTok csatorna, amely szatirikus, de kritikus manipulált videókat készít, főleg Orbán Viktorról. Ez a fiók, a @politikalipszis (archiválva itt) a leírásban megjelölte, hogy a videó mesterséges intelligencia segítségével készült.

A TikTok felhasználó egy olyan interjút manipulált, amelyet John McLaughlin amerikai újságíró Kádárral készített 1988-ban a "One on One" című, a PBS csatornán futó műsora számára, és online elérhető a Baylor Egyetem digitális gyűjteményében. A TikTok videó az eredeti interjú 22.00 percétől használta fel Kádár válaszait, ahol valóban az utódjáról beszél, de tagadja, hogy már kinevezte volna, és kacsint egyet, miközben elmesél egy történetet arról, hogy egy amerikai nagykövet az utódjáról kérdezte:

Nincs semmiféle megállapodás. Semmiféle megállapodás nincs senkivel. Egyszer beszéltem egy nagykövetével az Egyesült Államoknak. Nem a mostanival. Aki azt kérdezte tőlem, hogy, hát ki az utód. Mondtam, hogy ilyen kijelölt utód nincs és nem is fogok Önnek semmit mondani. Mert, ha egy embert egy tisztségből úgy tűnik akkor nem lehet elmozdítani, akkor a megnevezett utódot kezdik támadni. Erre az illető egy nagyon nevetett. Azt mondta erre nem is gondolt.

Amikor a manipulált verzióban az hangzik el, hogy a tökéletes utód "viktoriánus" beszédet mondott a rendszer ellen, az egyértelmű utalás az ország jelenlegi miniszterelnökére, Orbán Viktorra. Először is, a "viktoriánus" szót ritkán használjuk és nem is illik a szövegkörnyezetbe így csak azért szerepelhet a mondatban, mert Orbán Viktor keresztnevére utal. Másodszor, Orbán Viktor híres arról, hogy fiatal politikusként 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetési ünnepségén demokráciapárti, antikommunista beszédet mondott, amelyben követelte a szovjet csapatok távozását Magyarországról.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét