Tényellenőrzés: Fekete-Győr András NEM készül börtönbe - felfüggesztett büntetést kapott a füstgránát-ügy miatt

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Fekete-Győr András NEM készül börtönbe - felfüggesztett büntetést kapott a füstgránát-ügy miatt Felfüggesztve

Börtönbe készül Fekete-Győr András, az ellenzéki Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője, miután a bíróság elítélte őt amiatt, hogy füstgránátot dobott a rendőrök felé egy 2018-as tüntetésen? Nem, ez nem igaz: Fekete-Győr az incidensben játszott szerepéért felfüggesztett büntetést kapott, nem börtönt. A politikus fellebbez a másodfokú bírósági döntés ellen.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a TikTok-on 2024. február 12-én, "A momentumosok szerint nem kell lemondania a börtönre ítélt Fekete-Győr Andrásnak!" felirattal. A videóban Bohár Dániel beszél, aki támogatott partnerként tevékenykedik a Megafon Központ-nál, amely a kormányzó Fidesz párt támogatására készít közösségi médiatartalmakat. A felvételen Bohár momentumos politikusokat hív fel telefonon és kérdéseket tesz fel nekik Fekete-Győr Andrásról, például:

Fekete-Győr András le fog mondani, miután elítélték?
Önöknél, a Momentumnál belefér az, hogy elítélt bűnözök politizáljanak a Parlamentben?
Fekete-Győr András az ön cellatársa lesz a börtönben?

Így nézett ki Bohár bejegyzése a TikTok-on e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-05-10 at 5.31.26.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. május 10 péntek 09:31:26 2024 UTC)

Az ügyészség azzal vádolja Fekete-Győrt és momentumos politikustársát, Szarvas Koppány Bendegúzt hogy a Kossuth téren 2018. december 12-én és 13-án zajló tüntetések során pirotechnikai eszközöket dobtak a Parlament épületét őrző rendőrök felé - derül ki a vádiratból (itt archiválva). Mivel a magyar bíróságok a vádlottakat nem szokták megnevezni, a vádirat Szarvast azonosítja a neve kezdőbetűi alapján, míg Fekete-Győrt a "II. rendű vádlott"-nak nevezi. Megjegyzi, hogy az elsőfokú bíróság 2023. május 26-án hozott ítéletében felmentette Fekete-Győrt hivatalos személy elleni erőszak büntette elkövetése miatt. Szarvas két év felfüggesztett börtönt kapott szerepvállalása miatt.

A 2024. február 12-én hozott másodfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte Fekete-Győrt, de a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette - írja az Index (itt archiválva). A bíróság megerősítette Szarvas két év felfüggesztett börtönbüntetését - közölte a hírportál.

Fekete-Győr nem készül börtönbe. Sőt, a felfüggesztett börtönbüntetése fellebbezési eljárásban még hatályon kívül helyezhető - mondta a politikus egy 2024. február 12-i Facebook-bejegyzésben (archiválva itt):

Azt hiszem, kevesek számára kérdés, mennyire kifacsart és erőltetett ez az érvelés. Könnyen belátható, hogy ez nonszensz, kicsavart jogászkodás, aminek ugyan ma helyt adott a bíróság, de természetesen visszük tovább az ügyet, fellebbezünk, mivel ártatlan vagyok, ahogyan ezt már az elsőfokú bíróság is kimondta.

A Fekete-Győr elleni határozat szövege a fellebbezési eljárás lezárultjáig nem lesz nyilvános - közölte a Fővárosi Törvényszék a Lead Stories-sal e-mailben 2024. február 20-án.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét