Tényellenőrzés: NEM jár 10 ezer eurós büntetéssel egy nemváltoztatáson átesett német rossz megszólítása

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories

A CIKK FRISSÜLT: Nézze meg a lenti frissítéseket.

Tényellenőrzés: NEM jár 10 ezer eurós büntetéssel egy nemváltoztatáson átesett német rossz megszólítása Másik törvény

Németország tényleg 10 ezer eurós (körülbelül 3,9 millió forint) bírsággal sújtandó bűncselekménynek minősítette a név- és nemváltoztatáson átesett állampolgárok rossz megszólítását? Nem, ez nem igaz: Németország úgynevezett önrendelkezési törvénye nem szab ki büntetést a transznemű emberek rossz néven vagy névmással való megszólításáért. A bírságra csak azok számíthatnak, akik rosszhiszeműen nyilvánosságra hozzák egy személy korábbi nemi besorolására vonatkozó információkat. Ráadásul a törvény e cikk megírásakor még nem lépett hatályba.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a Fidesz TikTok csatornáján 2024. január 27-én a „Kocsis Máté - Brüsszel döntött: Évente egyszer mindenki megváltoztathatja a nemét. Az ilyen és hasonlóan fontos döntések miatt is jobb, ha változás lesz!" leírással. A felvételen Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője látható, amint beszédet mond, a következők hangzanak el :

Egy nem- és névváltoztatáson átesett német rossz megszólítása 10 ezer eurós bírsággal jár. Szóval csak azt szeretném Önöknek mondani, hogy 2024-ben kerüljék a régi német haverok hívogatását telefonon. Nem tudjuk, hogy Carl azóta Ursula-e, vagy fordítva.

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-02-23 at 5.59.37.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült 2024.02.23., péntek 06:59:37 CET)

Kocsis a német „A nemek nyilvántartásba vételével kapcsolatos önrendelkezési jogról szóló törvényre" utal, amelyet 2024. június 21-én hirdetett ki a német Szövetségi Közlöny és 2024. november 1-én lép majd életbe a szövetségi családügyi, idősügyi, nőügyi és ifjúsági minisztérium honlapján található tájékoztatóban (archiválva itt) szerint. A jogszabály „célja, hogy a transz, interszexuális és nem bináris személyek számára megkönnyítse a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatását" - áll a dokumentumban (németről magyarra fordítva a Google Chrome segítségével).

A minisztérium "gyakori kérdések" oldala hangsúlyozza (archiválva itt), hogy a törvény nem fog büntetést kiszabni az úgynevezett "deadnaming" vagy "misgendering" - azaz a transznemű emberek megszólításában korábbi nevük vagy nemük használata - miatt (fordítás):

[Az önrendelkezési jogról szóló törvényben] nincs általános tilalom a „misgendering" vagy a „deadnaming" ellen. Az ismétlődő vagy különösen intenzív viselkedés („mobbing") már a meglévő büntetőjogi rendelkezések hatálya alá tartozhat. Egyedi esetekben a sértegetés bűncselekménye (a Büntető Törvénykönyv 185. szakasza) és egyedi esetekben a testi sértés bűncselekménye (a Büntető Törvénykönyv 223. szakasza) vagy a zaklatás bűncselekménye (a Büntető Törvénykönyv 238. szakasza) teljesülhet.

Úgy tűnik, Kocsis összekeveri a „deadnaminget" az önrendelkezési törvényben szereplő „kényszerített előbújás" tilalmával, amely bűncselekmény pénzbírsággal büntetendő. A minisztériumi tájékoztatóban ez áll (fordítás):

A korábbi, nemmel kapcsolatos bejegyzések nem hozhatók nyilvánosságra vagy kutathatók az érintett személy beleegyezése nélkül, kivéve, ha ezt különleges közérdekű okok megkövetelik, vagy ha a jogi érdek hitelt érdemlően bizonyított ... A közzétételi tilalom megszegése mostantól pénzbírsággal büntetendő. A pénzbírság feltétele az érintett személy szándékos megkárosítása az adatok közzétételével.

A minisztérium honlapján olvasható törvénytervezet (archiválva itt) 14. szakaszának kiegészítő rendelkezései között (65. oldal) olvasható, hogy a bírság összege 10 000 euró is lehet.

A transzneműek jogai sokat vitatott politikai téma Magyarországon, a kormány azzal vádolja az Európai Uniót, hogy új és nem kívánt normák elfogadására próbálja őket kényszeríteni. A Fidesz honlapján 2024. január 30-án megjelent cikk szerint (archiválva itt) Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban azt mondta:

Ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá.

Frissítések:

  • 2024-08-30T08:54:16Z 2024-08-30T08:54:16Z
    2024. augusztus 30. - Új információk az önrendelkezésről szóló törvény hatályba lépéséről.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét