Tényellenőrzés: A bolti mérlegeken NEM azért van nehéz műanyag tálca, hogy átverjék a vásárlókat

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A bolti mérlegeken NEM azért van nehéz műanyag tálca, hogy átverjék a vásárlókat 0-ra kalibrált

A szupermarketek becsapják az embereket azzal, hogy nehéz műanyag tálcákat használnak a gyümölcs- és zöldségmérlegeken? Nem, ez nem igaz: a rendszeresen ellenőrzött mérlegeket a tálcák használatával kalibrálják nullára.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2023. október 1-jén az „am 60 ft-ot spóroltunk a hagymán" leírással. A videó feliratain a következő olvasható:

Mutatom, hogy vernek át a szupermarketekben. Ezt rajtahagyod - ezt a védő borítást - akkor jól látod, 0,468 kg-ot mér a mér a mérleg. De, ha leveszed ezt a tálcát ide helyzed rá a mérlegre, akkor hoppá, egy kicsit kevesebb. Így vernek át.

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

Képernyőkép 2023-10-12 164631.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2023. október 12., 14:38:57 UTC)

A mérleg képernyőjén látható logónak köszönhetően könnyen felismerhető, hogy a videó egy Auchan áruház zöldség-gyümölcs osztályán készült. Mielőtt bármilyen tárgyat a mérlegre helyeznének, a videón jól látható, hogy a tálcával a mérlegen a képernyő 0,0 kg-ot mutat. Amikor azonban a tálcát eltávolítják, a képernyő hibaüzenetet jelenít meg, ami azt jelzi, hogy a súly 0,0 kg alatt van. Világos, hogy mérleget a tálcával együtt kalibrálták nullára.

A magyar szabályozásoknak megfelelően az áruházi mérlegeket a kormányhivataloknak (archiválva itt) hitelesítik és rendszeresen ellenőrzik.

Az Auchan áruházlánc kommunikációs menedzsere, Vorigin Dóra e-mailben válaszolt a Lead Stories megkeresésére 2023 október 3-án. Ezt írta:

A videóban is látszik, hogy mérőeszközeinket szabályosan állítottuk be, a műanyagtálcával együtt mutat 0 kilogrammot a mérleg, ha ezt eltávolítjuk róla, értelemszerűen kevesebbet mér, hiszen mínuszról indul a folyamat. A műanyagtálca a mérleg tartozéka, egyrészt annak fizikai védelmét, másrészt higiéniai célokat is szolgál a takaríthatóság érdekében.

A kommunikációs menedzser megjegyezte, hogy az áruházlánc bevizsgált, hitelesített és a szükséges engedélyekkel rendelkező Bizerba mérlegeket használ. A Bizerba (archiválva itt) egy nagy múltú kereskedelmi és kisipari vágás- és méréstechnológiával foglalkozó német cég. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tálca eltávolítása jogellenes.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét