Tényellenőrzés: NEM haltak meg rengetegen a nobel-díjas Karikó Katalin segítségével kifejlesztett COVID-19 vakcináktól

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NEM haltak meg rengetegen a nobel-díjas Karikó Katalin segítségével kifejlesztett COVID-19 vakcináktól Biztonságos

Igaz, hogy Karikó Katalin oltása miatt "rengeteg ember meghalt", mégis Nobel-díjat kapott? Nem, ez nem igaz: A vakcinákat az EU-ban ellenőrző Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint "a COVID-19 vakcinák működnek és biztonságosak."

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (itt archiválva) 2023. október 2-án a "Nobel díj és annak háttere!!" felirattal. A narrátor a videó vége felé ezt mondja:

Karikó Katalin szemére hányom, hogy az ő vakcinájától - vagyis, hát, nem csak ő volt benne ebben a témában - rengeteg ember meghalt, rengeteg ember kapott infarktust és többféle betegséget. Nagyon sokan meghaltak a Karikó Katalin miatt és ez az ember nobel-díjas lett.

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2023. október 11., szerda 10:40:47 CET)

A svéd Karolinska Intézet Nobel-bizottsága a 2023. évi élettani-orvosi Nobel-díjat "közösen Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélte oda a nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a COVID-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését" (a Lead Stories fordítása angolról magyarra, itt archiválva).

Karikó Magyarországon született, 1986-ban hagyta el a Népköztársaságot, hogy az Egyesült Államokban folytassa kutatásait. A Karikó és munkatársai által kifejlesztett mRNS-technikával működnek a Pfizer-BioNTech (archiválva itt) és a Moderna (archiválva itt) COVID-19 vakcinái.

A Lead Stories többször is cáfolta a "vakcinák tömegeket ölnek meg" állítást. A szóban forgó vakcinákat engedélyező EMA tájékoztatója szerint (fordítás, itt archiválva):

A több százmillió beoltott embertől származó bizonyítékok megerősítik, hogy az EU-ban engedélyezett COVID-19 vakcinák biztonsági profilja nagyon megnyugtató. Az ismert mellékhatások túlnyomó többsége enyhe és rövid ideig tartó. Előfordulhatnak súlyos mellékhatások, de ezek nagyon ritkák. Az oltást követő halálesetekről szóló jelentések szintén nagyon ritkák. (...) Nagyon kivételes esetekben bebizonyosodott, hogy a haláleseteket vakcina okozta.

Ezt az amerikai Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) is megerősíti (fordítás, itt archiválva): "a COVID-19 vakcinák biztonságosak és hatékonyak, az oltás utáni súlyos reakciók ritkák", és kiemeli, hogy az oltóanyagok előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

2021 januárja és 2023 decembere között 1 milliárd adag COVID-19 vakcinát használtak fel az Európai Unióban, míg az EMA 12.000 alkalommal kapott jelzést COVID-19 oltás utáni spontán halálesetről, az ügynökség fent említett tájékoztatója szerint. Az közlemény kiemeli, hogy ezeket nem mind a vakcinák okozták, valójában a mellékhatások csak kivételes körülmények között vezetnek halálhoz.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét