Tényellenőrzés: Magyar Péter NEM mondta, hogy a CIA és az amerikai nagykövet áll mögötte

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Magyar Péter NEM mondta, hogy a CIA és az amerikai nagykövet áll mögötte Nem azt mondta

Vajon Magyar Péter, Orbán Viktor miniszterelnök új politikai kihívója azt mondta, hogy mögötte áll az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) és David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete? Nem, ez nem igaz: Magyar Péter idézetét szerkesztették. Valójában azt mondta egy újságírónak -- irónikus módon -- hogy Orbán pártja, a Fidesz azzal vádolja, hogy támogatást fogad el az amerikai hírszerzési szolgálatoktól és a nagykövettől, egyéb külföldi források mellett.

Az állítás egy videóban jelent meg (itt archiválva) a TikTok-on 2024. április 16-án. A következő hangzott el:

Honnan van erre pénz? Magyar Péter elszólta magát, már zajlanak az egyeztetések az amerikai nagykövetséggel.

A videó egy részletet mutat be Magyar Péter interjújából, amiben azt mondta:

Mögöttem áll a CIA meg a Pressman.

A videó azzal a következtetéssel fejeződik be, hogy:

Most az USA Magyar Péteren keresztül akar beleszólni a magyar választásokba.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon a cikk megírása idején::

Screen Shot 2024-04-19 at 3.18.13.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. április 18. péntek, 01:18:13 UTC)

A hangfelvétel abból az interjúból származik, amelyet Magyar Rangos Katalin újságírónak adott a budapesti Spinoza Színházban 2024. április 2-án (archiválva itt). Magyar arról beszélt, hogyan változott meg az élete azóta, hogy úgy döntött, hogy politikai pályát vállal 2024. márciusában. Az interjú huszadik perce körül (20:09) elmondta:

A Fidesz ugye azt kommunikálja, hogy mögöttem áll a CIA meg a Pressman, meg a Putyin, meg mindenki, meg a kinaiak...

Nem azt mondta, hogy a CIA és a Pressman támogatja őt.

Magyar, az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje a Fideszhez köthető média célpontja lett, amióta fellépett a politikai színpadra. Sokan azzal vádolják, hogy ő a külföldi erők bábja, például az Origo hírportál 2024. április 10-én azt írta (archiválva itt), hogy:

Kiderült már, hogy Magyar Pétert globalista erők támogatják azzal az egyértelmű céllal, hogy leváltsák a magyar nemzeti kormányt és hatalomra juttassák azt a baloldalt, amely beengedné a migránsokat és katonákat küldene Ukrajnába, valamint támogatná az LMBTQ-propaganda terjesztését. Most ezek a globalista erők a szintén baloldalhoz tartozó Magyar Péter mögé álltak be, ahogyan korábban tették ezt Márki-Zay Péter esetében is.

A külföldről érkező kampánytámogatás kényes témávált, miután Márki-Zay Péter korábbi ellenzéki miniszterelnökjelölt 2022. augusztusában elárulta a Magyar Hang című lapnak (archiválva itt), hogy mozgalma „több százmilliós" támogatást kapott az Egyesült Államokból, így tudta kifizetni a 2022-es választási kampány számláit. Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) 2024. február 20-án ezt törvénytelen pártfinanszírozásnak minősítette, és mintegy 523 millió forintos pénzbírságot szabott ki a hat Márki-Zay Pétert tamogató ellenzéki pártra (az ÁSZ döntése innen letölthető).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét