Tényellenőrzés: A német rendőrség NEM vett őrizetbe egy diáklányt egy AfD-párt által közölt Hupikék törpikék videó miatt

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A német rendőrség NEM vett őrizetbe egy diáklányt egy AfD-párt által közölt Hupikék törpikék videó miatt Náci Jelképek

Vajon őrizetbe vett a német rendőrség egy 16 éves diáklányt, mert egy videós hirdetést tett fel a közösségi oldalaira, amelyben a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) párt szavazóit a Hupikék törpikékhez hasonlította? Nem, ez nem igaz: a hatóságok egy bejelentésre reagáltak, miszerint a lány neonáci jelképeket posztolt közösségi oldalain, a német médiában megjelent számos interjú szerint.

Az állítás 2024. március 22-én egy videóban jelent meg (itt archiválva) a TikTokon, „Nemzetbiztonsági kockázat a Hupikék törpikék Németországban!" címmel. A posztoló, Filep Dávid „A kopasz oszt" fedőnevet viseli a Megafon Központ-nál, amely a kormányzó Fidesz párt támogatására készít közösségi médiatartalmakat. Filep a következőt mondta:

Egy 16 éves diák megosztott egy Hupikék törpikékes videót, amit az AfD közölt korábban. A videó pusztán arról szól, hogy az AfD, aminek a színe a kék, arra utal, hogy van valami közös a Hupikék törpikékben és a németekben, mégpedig az, hogy mind a ketten valójában kékek. És erre az iskola vezetése kihívta a diákra a rendőröket. Mondom még egyszer: ez a szerencsétlen gyerek nem terrorcselekményekre készült és nem valami szélsőséges üzenetet osztott meg, hanem egy Hupikék törpikékes videót! Ez a nemzetbiztonsági kockázat! Ja, és egyszer még egy olyat is posztolt, hogy Németország neki nem csak egy ország, hanem a hazája! Igazi szélsőséges! De komolyan, te mit szólnál, hogyha a te gyerekedre hívnák rá a rendőrséget ezért?

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon e cikk megírása idején:

Schermata 2024-04-22 alle 15.45.17.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. április 10., szerda, 04:39:02 2024 UTC)

A helyi rendőrkapitányság közleményt adott ki 2024. március 14-én (itt archiválva) miszerint a rendőrök a Ribnitz-Damgarten város iskolájába látogatták el 2024. február 27-én miután egy „olyan információ érkezett, hogy egy diák feltehetően állambiztonsági szempontból releváns tartalmat terjeszthetett a közösségi oldalakon". (Fordítás németről magyarra a Google Translate által.) Megkérték az igazgatót, hozza ki a lányt az óráról, „oktatói megbeszélést" folytattak vele és tanáraival, és megállapították, hogy bűncselekményt nem követett el - áll a közleményben.

A német média által Lorettáként azonosított diák azt mondta a szüleinek, hogy az AfD Hupikék törpikékes posztja miatt került bajba a hatóságokkal, a német média szerint. Az anya felhívta az AfD-hez kötődő Jünge Freiheit híroldalt, amely 2024. március 13-án közölt cikket a „Nem hittem volna, hogy lehetséges, amit a lányommal tettem" főcímmel (fordítva; 2024. március 15-én lett frissítve, itt archiválva). Jünge Freiheit így idézte az anyát (fordítva):

A lányom néhány hónappal ezelőtt tett közzé egy Hupikék törpikékes videót a TikTokon. Azt mondta, hogy a Hupikék törpikék és Németországban van valami közös: a Törpök kékek, és Németország is. Ez valószínűleg egy vicces AfD reklám volt. Aztán egyszer azt írta, hogy Németország nem hely, hanem otthon... És akkor a rendőrök azt mondták a lányomnak, hogy a saját védelme érdekében a szeretnék megkérni, hogy a jövőben ne posztoljon ilyeneket. Tehát előre tudták, amit a lányom posztolt, tudták, hogy ez nem bűncselekmény, és mégis volt ez az erőfeszítés, ezek a fenyegetések, a szólásszabadság elnyomása.

Egy későbbi interjúban, amely 2024. március 20-án jelent meg a t-online hírportálon (itt archiválva), Loretta édesanyja beismerte, hogy lánya tévedett: a rendőrség azért vette ki az órából, mert azt gyanították, hogy szélsőséges jobboldali tartalmat terjeszt a weben. Például Loretta egyik bejegyzésében (cikkünk írásakor törölve) egy fiatal nő látható, akinek a polója a "HH" betűkkel díszítették, ami a "Heil Hitler" rövidítése lehet. Ebben az esetben a betűk a norvég Helly Hansen ruhamárka logója ábrázolták -- közölte a t-online.

Loretta TikTok felhasználónevében a 1161-es szám is szerepelt, amelyet egyes neonácik az Antifa radikális baloldali mozgalommal szembeni ellenállás kifejezésére használnak -- közölte a t-online. Minden számjegy az ábécé egy-egy betűjével egyezik meg, ami az AAFA-t vagy „Anti- anti fasiszta akciót" jelöli - magyarázta a hírügynökség egy külön cikkben (itt archiválva).

Az anya hozzátette: a teljes Hupikék törpikékes fiaskó elkerülhető lett volna, ha a hatóságok világosabban kommunikálták volna a Lorettával való intézkedés okait:

Ha az iskola és a rendőrség részéről simán mentek volna a dolgok, akkor tudtuk volna, hogy miről van szó, és másképp reagáltunk volna.

Az AfD Törpök hirdetésének egy változata itt tekinthető meg a TikTokon (itt archiválva.)

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét