Tényellenőrzés: Az „Orbán maffia" NEM követett el választási csalást eltűnő tinta hasznalátával

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az „Orbán maffia" NEM követett el választási csalást eltűnő tinta hasznalátával Alaptalan

Választási csalást követett el az „Orbán maffia" azáltal, hogy eltűntette a tintát az „aláíró tollakból" a szavazóhelyiségekben? Nem, ez nem igaz: egyetlen ilyen panasz sem érkezett a Nemzeti Választási Irodához az európai parlamenti és önkormányzati választások során 2024. június 9-én. Ráadásul a szavazók nem írják alá maguk a szavazólapokat, hanem a névjegyzék aláírásával igazolják, hogy átvették őket. Ezután beikszelik a lapokat és beleteszik őket az urnákba. Így nem világos, hogy az „aláíró tollakból" eltűnő tinta hogyan befolyásolhatná az urnákban lévő érvényes szavazatok számát.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. június 9-én a következő felirattal:

Csalás Csalás!!!
Az Orbán maffia elcsalja a választásokat, eltűnik az aláíró tollak tintája, elcsalják a szavazást, kell még nekik a magyar lakosság megtakarítása és ingó és ingatlan vagyona!

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:Screen Shot 2024-06-09 at 14.40.51.png

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. június 9. vasárnap 16:40:51 UTC)

A Nemzeti Választási Irodának (NVI) a szavazóhelyiségek működésére vonatkozó előírásai (archiválva itt) gyakorlatilag kizárják az ilyen csalások bekövetkezését. A szavazóhelyiségek a szavazatszámláló bizottságok (archiválva itt) felügyelete alatt működnek, amelynek a tagjai kötelesek az NVI-hez bejelenteni bármely „rendkívüli eseményt" a szavazás során. Az előírások szerint:

Rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti.

Ebbe a kategóriába tartozna az eltűnő tinta a névjegyzékekben. Azonban nincs említés semmiféle tintáról a 37 rendkívül esemény között, amely fel volt sorolva az NVI honlapján 2024. június 9-én az urnák zárása után (itt archiválva).

A feltételezett „Orbán maffia" tagjai csak nagyon nehezen tudták volna megakadályozni az ilyen események bejelentését, hiszen minden jelölő szervezet arra jogosult, hogy egy-egy tagot delegáljon a szavazatszámláló bizottságba. Mivel a névjegyzékek állandóan nyitva vannak, az egyik ellenzék által delegált tag valószínűleg észrevette volna, ha azokból eltűntek volna a már leadott aláírások.

Természetesen nem kizárt, hogy az „Orbán maffia" betöltötte a fülkékben elhelyezett tollakat eltűnő tintával. De mivel gyakorlatilag az összes szavazó használja ugyanazokat a tollakat, a fideszesek azt kockáztatnák, hogy saját szavazataikat is eltüntetik. És ha egy urna egy csomó üres szavazólapot tartalmazna, ezt a szavazatszámláló bizottság tagjainak egyike csalásnak minősíthetné és bejelenthetné az NVI-nek.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét