Tényellenőrzés: Az Olimpia záróünnepsége NEM egy ördögi figura szereplésével zajló sátánista rituálé volt

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az Olimpia záróünnepsége NEM egy ördögi figura szereplésével zajló sátánista rituálé volt Sci-fi karakter

Tényleg egy sátánista rituálé volt a párizsi olimpia záróünnepsége, melyben egy aranyba öltözött ördögi figura és egy lefejezett angyal is szerepel? Nem, ez nem igaz: az ünnepség részét képező színjáték azt mutatta be, ahogy a Golden Voyager (magyarul Arany Utazó) nevű sci-fi karakter a Földre látogat a távoli jövőben és újra felfedezi az elveszett olimpiai játékokat.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. augusztus 14-én. A videón a párizsi olimpia záróünnepségében szereplő figurákról készült fotók láthatók, alattuk a következő felirat szerepel:

Párizsi olimpia záró ceremónia: lefejezett angyal, vele szemben aranyba öltözött ördögi figura. Újabb sátánista rituálé a tömegek előtt?

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült 2024. augusztus 19., hétfő 07:18:05 CET)

A párizsi olimpia hivatalos oldalán megjelent beszámoló szerint a záróceremónia egy pontján egy fényshow kíséretében ereszkedett le a Golden Voyager a Stade de France stadionba (archiválva itt). A táncműsor, amely megtekinthető az Olimpia hivatalos YouTube csatornáján, a távoli jövőt mutatta be, ahol már eltűntek az olimpiai játékok. A beszámoló ezt írja (a Lead Stories fordítása angolról magyarra):

Egy másik időből és helyről érkező Golden Voyager, a sci-fi világa által ihletett karakter a stadion közepére érkezik, és egy olyan világot fedez fel, ahol egykor az olimpiai játékokat ünnepelték.

A misztikus alak aztán Pierre de Coubertin, a modern olimpiák francia alapítójának nyomait követve ássa elő az olimpiai játékok maradványait és újraéleszti őket, majd tüzijáték kíséretében emeli fel a játékokat jelképező öt karikát.

Az olimpia honlapján olvasható élő közvetítés (archiválva itt) szerint a Golden Voyager karaktert francia történelmi jelenségek inspirálták, köztük a Génie de la Bastille szobor, amely a Génie de la Liberté (Szabadság Szelleme) néven is ismert. A Génie a Párizsban található Július-oszlop tetején áll, amely az 1830-as Júliusi forradalom áldozataira emlékezik, ekkor a párizsiak felkeltek a sajtószabadságot korlátozni és a választási rendszert megváltoztatni próbáló X. Károly király ellen.

Egy törött láncot és egy fáklyát tartó fiatal férfi arany szobra a szabadságot jelképezi. Valamennyire hasonlít a Golden Voyagerra:

Génie_Liberté_Colonne_Juillet_Paris_3.jpg

(Forrás: Wikimedia Commons letöltés. Készült 2024. augusztus 19., hétfő 16:01:08 CET)

A TikTok videóban "lefejezett angyal"-ként azonosított szobor pedig nem más, mint a világhíres a Szamothrakéi Niké görög márványszobor replikája, az erdetit a párizsi Louvre-ban őrzik. Ezt a ceremóniát közvetítő közszolgálati M4 Sport kommentátora is megemlíti (a felvételen 1:22:40-nél). Niké az ógörög győzelem istennője volt, és a Louvre leírása szerint a szobor hiányos, számos eleme - többek között a feje - elveszett az évezredek során.

A Louvre honlapján található fénykép azt mutatja, hogy a színdarabban szereplő figura tényleg hasonlít a Szamothrakéi Niké szoborra:

Screen Shot 2024-08-19 at 10.04.42.png

(Forrás: Louvre.fr képernyőmentés. Készült 2024. augusztus 19., hétfő 16:04:42 CET)

A záróceremónia címe is bizonyítja, hogy a rendező nem az ördögöt akarta ábrazolni a Golden Voyager figurájával. A műsor címe "Records", ez a szó az angolban egyszerre jelenti azt, hogy "rekordok" és "felvételek". A ceremónia hivatalos közvetítése szerint ez a cím nem csak a sport rekordokra, de azokra a "Golden Voyager Records" néven emlegetett felvételekre is utal, melyeket a két Voyager űrszonda időkapszulákban juttatott az világűrbe 1977-ben. Az időkapszulák célja az volt, hogy bemutassák az életet a Földön az őket esetleg megtaláló naprendszeren kívüli életformáknak.

A záróünnepséggel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Olimpia szervezőinek, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét