Tényellenőrzés: A Demokrata NEM cikkezett egy Orbán Viktor elleni ukrán merénylet-kísérletről

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A Demokrata NEM cikkezett egy Orbán Viktor elleni ukrán merénylet-kísérletről Ál-híroldal

Tényleg megjelent a Demokrata hetilap online felületén egy cikk arról, hogy a magyar titkosszolgálatok ukrán merénylőket állítottak meg, akik bomba-támadást terveztek Orbán Viktor ellen? Nem, ez nem igaz: a cikk és a hangfelvétel nem a konzervatív hetilap híroldalán, a demokrata.hu-n jelent meg, hanem a demokrata.net oldalon, melyhez a Demokrata főszerkesztője szerint semmi köze. A demokrata.net egy nem működő oldal, a megtévesztő felületet a cikk publikálása után nemsokkal törölték.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (archiválva itt) 2024. július 15-én. A videóban egy ukrán nyelvű beszélgetést hallunk magyar és angol felirattal, a Demokrata fejléce alatt pedig egy angol nyelvű szöveg olvasható (a Lead Stories fordítása magyarra):

A helyi média szerint a magyar titkosszolgálatok megakadályoztak egy Orbán Viktor, magyar miniszterelnök elleni merénylet-kísérletet. Az újságírók közzétettek egy a titkosszolgálatok által megszerzett beszélgetést, a hangfelvételen két ukrán személy beszéli meg az állítólagos robbantást.

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. Július 22., 11:00:46 CET)

A hangfelvétel és az állítás forrása a demokrata.net weboldal, amely a demokrata.hu ismert kormányközeli hetilapnak adta ki magát. Az oldal már nem elérhető a weben, de a cikk még mindig olvasható a Wayback Machine internetes archívumon. "Az Információs Hivatal megakadályozta az Orbán Viktor elleni merényletet" című írás azt állítja, hogy a hatóságok forrása számolt be nekik egy július 5-re tervezett merényletről és a birtokukba került egy hangfelvétel is, amelyen ketten arról beszélnek ukránul, hogy hogyan fogják felrobbantani Orbán Viktor autóját Budapesten. A cikk szerint a merényletet egy Ternopilból származó, Magyarországon élő ukrán menekült tervezte elkövetni.

A domain nevekkel kapcsolatos részleteket, például a tulajdonos nevét és elérhetőségét a Whois adatok tartalmazzák, melyek általában nyilvánosan elérhetőek, azonban a demokrata.net adatai privátra vannak állítva (archiválva itt). Annyi derül ki, hogy az amerikai Network Solutions LLC szolgáltatón keresztül regisztrálták a domain nevet 2024. július 12-én, három nappal az állítólagos merényletről szóló cikk megjelenése előtt. A demokrata.hu adatai viszont elérhetőek a domain.hu oldalon: a weblapot a Magyar Demokrata kiadója, az Artamondo Kft. regisztrálta 1998-ban.

A Lead Stories kérdéseire Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője e-mail-ben válaszolt 2024. július 18-án. Az ismert kormánypárti publicista elmondta, hogy

A demokrata.net oldalnak nincs köze a demokrata.hu-hoz.

Hozzátette, hogy a cikket nem ők írták és tettek lépéseket a hamis oldal eltüntetésének érdekében.

A másolt oldalt és a cikket Magyarországon látszólag csak a Vadhajtások szélsőjobboldali portál vette észre (archiválva itt), ami kamunak nevezte a weblapot és szintén Bencsik Andrásra hivatkozva cáfolta a híroldal valódiságát.

Orosz nyelvű híroldalak viszont lehozták a demokrata.net-en megjelent hírt. A demokrata.net félrevezető cikkét 2024. július 15-én 19:39-kor archiválták először a Wayback Machine-on, pár órával később, 21:38-kor érkezett az első komment az írást szemléző topcur.ru hírére (archiválva itt). Az ukrán kormány dezinformáció ellenes központja is felfigyelt a hírre és a 2024. július 16-i Telegram posztjukban (archiválva itt) az értesülést hamisnak nevezték.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét