Tényellenőrzés: NEM csak elektronikusan lehet majd igazolni az ingatlan tulajdonjogot Magyarországon 2025-től

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NEM csak elektronikusan lehet majd igazolni az ingatlan tulajdonjogot Magyarországon 2025-től Marad a papír

Tényleg csak digitálisan lehet majd igazolni az ingatlan tulajdonjogot Magyarországon 2025-től, ezért a hatalom vagy egy kibertámadás kitörölheti a tulajdonjogokra vonatkozó adatokat? Nem, ez nem igaz: a papíralapú tulajdonilap-másolat továbbra is hiteles hatósági bizonyítvány marad.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. szeptember 20-án. A képen az alábbi szöveg olvasható:

2025-től nem lesz róla papirod hogy van ingatlanod hanem csak egy felhőben lesz, ahol a hatalom kitörölheti, vagy napkitörés, kibertámadásra hivatkozva megsemmisülhet. Kinyomtatás nem hiteles.
Nem kell hozzá közjegyző sem, adásvétel is a felhőben fog megvalósulni. Ügyfél kapu és e-személyí nélkül el se tudod adni, vagy nem tudsz venni Ingatlant. Aki nem hiszi el küldök róla videót. Így tényleg nem lesz semmink.
Jol hallgassátok meg! nem lesz papirod arról hogy van ingatlanod!!!

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: ‎2024. ‎szeptember ‎24., ‎kedd, ‏‎19:34:43 CET)

A TikTok videóban szereplő képen dr. Izsák Orsolya társasházi szakjogász látható, amint a Duna TV Családi kör című műsorában Magyarország leendő elektronikus ingatlannyilvántartási rendszerről beszél.

2025. január 15-től lesznek hatályosak az ingatlan-nyilvántartást szabályozó 2021. évi C törvény módosításai (archiválva itt), amelyek elektronikus ingatlannyilvántartási rendszert vezetnek be, a jelenlegi papír alapú rendszert felváltva. A jogszabály indoklása szerint a kormány azért döntött az elektronikus adatbázis kiépítéséről, mert szeretné csökkenteni a földügyi eljárások költségeit és időtartamát (archiválva itt).

A törvény 75. paragrafusa azonban kiemeli, hogy a papíralapú tulajdonilap-másolatok továbbra is hiteles dokumentumnak számítanak majd:

75. § (1) A tulajdonilap-másolat a tulajdoni lap e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben megjelölt adatait tartalmazó hatósági bizonyítvány.

(2) A tulajdonilap-másolat hiteles papíralapú vagy hiteles elektronikus dokumentumként szolgáltatható. A tulajdonilap-másolat szerkeszthető formában nem szolgáltatható.

A törvény 35. paragrafusa pedig kimondja, hogy "az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés vagy törlés alapjául szolgáló okirat" - hétköznapi nyelven adásvételi szerződés - továbbra is megköthető papíron, de azt egy ügyvédnek, kamarai jogtanácsosnak vagy közjegyzőnek elektronikus okirattá kell alakítania.

A videóban szereplő "így tényleg nem lesz semmink" mondat utalás egy magántulajdonnal kapcsolatos összeesküvés elméletre. Egyesek szerint a Világgazdsági Fórum (WEF) a 2016-ban közzétett "8 predictions for the world in 2030" ("8 jóslat a világnak 2030-ra") című videójában beismeri, hogy 2030-ra meg szeretné szüntetni a magántulajdont, mivel a videóban szerepel a "a semmit sem fogsz birtokolni és boldog leszel" mondat (a Lead Stories fordítása angolról magyarra). A mondat szerzője egy dán politikus, aki szerint ő csak egy lehetséges forgatókönyvet vázolt a jövőre - ez nem egy konkrét terv egy magántulajdonmentes "utópia" kiépítésére. Ezt az összeesküvés elméletet a Lead Stories itt cáfolta meg.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét