Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy egy budapesti házban készültek volna a Libanonban felrobbant csipogók

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy egy budapesti házban készültek volna a Libanonban felrobbant csipogók Megcáfolva

Tényleg egy budapesti házban készültek a Libanonban felrobbanó, több ember életét kioltó személyhívók? Nem, ez nem igaz: Nincs bizonyíték arra, hogy a készülékeket Magyarországon gyártották volna. A magyar kormány szóvívőjének közleménye szerint az ügyhöz kapcsolódó magyar cég csak közvetítő, akinek nincs gyártókapacitása Magyarországon, így a csipogók sosem jártak az országban.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. szeptember 19-én. A videót a Daily Mail brit bulvárlap tette közzé, a leírásban ez olvasható (a Lead Stories fordítása angolról magyarra):

A magyar robbanó csipogó gyár

Miközben az emberek bevásároltak, kávézókban ültek, autóztak vagy motoroztak, a kezükben vagy zsebükben lévő csipogók elkezdtek felmelegedni, majd felrobbantak. Állítólag ez egy izraeli akció volt, amely a Hezbollah kommunikációs hálózatát vette célba, de a készülékeket egy budapesti székhelyű cég gyártotta.

A videón pedig egy kétemeletes épületről készült fotók és az alábbi feliratok láthatók (fordítás):

A magyar ház mely a Hezbollah robbanó személyhívóit gyártotta.

Az itt gyártott robbanó személyhívók 300 embert megsebesítettek és minimum 9 ember - köztük egy 8 éves lány - halálát okozták.

Így nézett ki a videó a TikTokon a cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. szeptember 23., hétfő 10:47:53 CET)

A libanoni székhelyű Hezbollah szervezet tagjainak személyhívó készülékei és rádiói szinte egy időben robbantak fel 2024. szeptember 17-én és 18-án. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a támadások 37 ember életét követelték és 2931 embert sebesítettek meg (itt archiválva). Az eseményről készült fotók elemzése alapján több megfigyelő kiszúrta, hogy a megrongálódott készülékek a "Gold Apollo" feliratot viselik. A személyhívó gyártással foglalkozó tajvani Gold Apollo cég vezetője 2024. szeptember 18-án azt mondta a sajtónak, hogy a csipogókat nem ők gyártották, a jogokat egy magyar cégnek, a BAC Consulting Kft-nek adták el, akik elvégezték a gyártást (itt archiválva).

A BAC Consulting Kft. az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszere szerint a 1142 Budapest, Szőnyi út 33/A címre van bejegyezve. Az ezen a címen található épület látható a TikTok videóban. Egy az épületben dolgozó munkatárs 2024 szeptember 18-án a helyszínen szóban a Lead Stories-nak elmondta, hogy a BAC Consulting Kft. csak a székhelyet bérli, fizikailag sosem voltak az épületben. A cég főtevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de ezen kívül még 117 tevékenysége van bejegyezve, köztük például a híradás-technikai berendezés gyártása, de elvileg foglalkozik fizikai közérzetet javító szolgáltatás nyújtásával vagy olajtartalmú gyümölcs termesztésével is, a minisztérium adatbázisa szerint.

Az amerikai NBC News telefonon érte el a cég ügyvezetőjét Bársony-Arcidiacono Cristianát, aki azt nyilatkozta (fordítás, archiválva itt): „Nem én készítem a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Szerintem félreérti." Nincs nyoma annak, hogy más hírszervezetnek sikerült felvennie a kapcsolatot az ügyvezetővel e cikk megírásának pillanatáig, egy a Lead Stories által 2024. szeptember 25-én készült keresés szerint (archiválva itt).

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a hír megjelenésének napján angol nyelvű közleményt adott ki az X-en, mely szerint (fordítás, itt archiválva):

A hatóságok megerősítették, hogy a szóban forgó vállalat egy kereskedelmi közvetítő, amelynek nincs magyarországi gyártási vagy működési telephelye. A bejelentett címén egy ügyvezető van bejegyezve, és a hivatkozott eszközök soha nem voltak Magyarországon.

Ezt az üggyel kapcsolatban nyomozást végző alkotmányvédelmi hivatal is megerősítette. 2024. szeptember 21-én a kormány nemzetközi kommunikációs irodáján keresztül a Lead Storiesnak emailben küldött angol nyelvű közleményben a következőket írták (fordítás):

A vizsgálat eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk a nemzetközi partnerszervezeteket és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát. Az eredmények egyértelműen megállapították, hogy az úgynevezett „csipogók" soha nem voltak magyar földön, és egyetlen magyar cég vagy szakértő sem vett részt a gyártásukban vagy átalakításukban.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét