Tényellenőrzés: Az Európa Tanács jelentése NEM állapítja meg, hogy illegális a bevándorlók "visszatoloncolása" egy sikertelen menedékkérelmi eljárás után

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az Európa Tanács jelentése NEM állapítja meg, hogy illegális a bevándorlók "visszatoloncolása" egy sikertelen menedékkérelmi eljárás után Félrefordítás

Tényleg elfogadott az Európa Tanács Parlamentjének Közgyűlése (PACE) egy olyan javaslatot mely szerint illegális, ha az államok egy elutasított menedékkérelem után visszaküldik a védelmet kérő bevándorlókat a "saját országukba"? Nem, ez nem igaz: a szóban forgó javaslat nem érintené a hatóságok jogát, hogy kiutasítsák az elutasított menedékkérőket. A jelentés a "pushback" gyakorlatának leállítását kéri, azaz azt, hogy a hatóságok ne akadályozzák meg a menekültek határátlépését és ne távolítsák el őket az országból mindaddig, amíg egyéni menedékkérelmi eljárásuk le nem zárult. Magyarország nemzetközi megállapodásokban rögzítette, hogy ilyen módszerrel nem tart távol menedékkérőket az ország területétől.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (archiválva itt) 2024. október 2-án a "Tovább fokozódik a migrációs téboly Európában" felirattal. A videót Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének helyettes tagja készítette. A felvételen a képviselő beszél:

Sziasztok! Itt vagyok az Európa Tanácsban, és néhány perccel ezelőtt ért véget egy bevándorlásról szóló javaslatnak a vitája. Ezt a jelentést egy bevándorláspárti német szocialista jegyzi, és egészen elképesztő javaslatokat fogalmazott meg ebben. A legfelháborítóbb az így szól, azt mondja, hogy a visszautasítások illegális gyakorlatok, amelyek eltűnéshez is vezethetnek, ezért azokat azonnal le kell állítani. Na most ez mit jelent? Ez azt jelenti, hogy ha van egy állam, amely lefolytat egy menedékkérelmi eljárást, és elutasítja azt, hogy ha ez alapján egy migráns, vissza akar küldeni, vissza akar toloncolni a saját országába, akkor a jelentés szerint ez egy illegális gyakorlat, amit azonnal le kell állítani. Ez egészen elképesztő, éppen ezért egy módosító indítványban megpróbáltuk ezt a mondatot kiszedetni, ezt a javaslatot kiszedetni, természetesen leszavaztak bennünket.

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

Unknown.jpeg

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: ‎‎2024. ‎október ‎3., ‎csütörtök, ‏‎9:26:41 CET)

Az Európa Tanács egy vezető jogi szervezet, mely a Magyarország által is ratifikált Emberi Jogok Európai Egyezményét felügyeli. Magyarország a Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) 306 tagja közül 7 tagot és 7 helyettes tagot delegál, akik részt vesznek az aktuális kérdéseket megvitatásában.

Hollik István a PACE által 2024. október 1-én elfogadott "Eltűnt migránsok, menekültek és menedékkérők - egy felhívás a sorsuk tisztázására" című állásfoglalásáról beszél (a Lead Stories fordítása angolról magyarra, itt archiválva). A képviselő meg is mutat egy részletet az angol nyelvű szövegből, melyet magyarra fordítva idéz a feliratban idézőjeleket használva:

A visszautasítások illegális gyakorlatok, amelyek eltűnéshez is vezethetnek, ezért azokat azonnal le kell állítani.

Viszont a fordítása - melyre az egész állítását alapozza - helytelen. Így néz ki az eredeti angol nyelvű mondat:

Pushbacks are illegal practices which may also lead to disappearance and must stop immediately.

A "pushback" valójában nem a menedékkérelmi eljárás lefolytatása utáni visszautasítást jelenti, hanem még az eljárások megkezdése előtti visszakényszerítést. Az állásfoglalás tervezetéhez csatolt magyarázó melléklet 12. lábjegyzetében linkelt ENSZ közlemény szerint a "pushback" szó (itt archiválva, fordítás):

„átfogó kifejezés minden olyan intézkedésre, akcióra vagy politikára, amely ténylegesen a migránsok egyéni vagy csoportos kitoloncolását eredményezi, az emberi jogi kötelezettségekkel és a megfelelő eljárási garanciákkal összhangban lévő egyedi értékelés nélkül".

A gyakorlatot az Európai Bizottság is hasonlóan definiálja (fordítás):

Az államok által hozott különböző intézkedések, amelyek azt eredményezik, hogy a migránsokat, beleértve a nemzetközi védelmet kérelmezőket is, rövid úton visszakényszerítik abba az országba, ahonnan megpróbálták átlépni vagy átlépték a nemzetközi határt, anélkül, hogy nemzetközi védelemhez vagy menekültügyi eljáráshoz jutnának, vagy megtagadják tőlük a védelmi szükségleteik egyéni értékelését, ami a visszaküldés tilalma elvének megsértéséhez vezethet.

A Bizottság egyébként felsorolja a "pushback" szó fordításait az összes tagállam nyelvén, de nem kerestek magyar kifejezést, az ő fordításuk a "push back". Az ilyen ügyekkel rendszeresen foglalkozó magyar jogvédő szerevezet, a Helsinki Bizottság a "visszakényszerítés" szót használja.

Az Európai Unió Bírósága 2024. június 13-án 200 millió euró bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot többek között a hatóságok által alkalmazott push back eljárások miatt, a bírság az ítélet végrehajtásáig napi 1 millió euróval emelkedik. Gyakolatról az ítélet 32. pontja ír, a magyar nyelvű változat az ország "területén jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok jogellenes kitoloncolása" kifejezést használja. A Bíróság azt is kifogásolja, hogy a jelenlegi magyar szabályozások szerint a Magyarországra vagy az ország határaihoz érkezőknek nincs lehetőségük nemzetközi védelmet kérni.

Az EU tagállamainak területén illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatéréséről az Európai Parlament és a Tanács 2008/115/EK irányelve rendelkezik. Eszerint a tagállamban menedékjogot kérő személyek nem tekintendőek az állam területén illegálisan tartózkodónak az eljárásuk lezárásáig illetve az irányelv rendelkezik a kiutásítási határozatokról és az eljárással kapcsolatos jogorvoslati lehetőségekről.

Az ENSZ közgyűlése által 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata rögzíti, hogy mindenkinek joga van az üldözés elől külföldön menedéket keresni. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés előírja, hogy a tagállamoknak törvényeinek összhangban kell lenniük az 1951-es Menekültügyi Egyezménnyel, melyet Magyarország már 1989-ben ratifikált. Az egyezmény kimondja, hogy:

A Szerződő Államok az országba való jogellenes belépésük, vagy tartózkodásuk miatt nem sujtják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük, vagy szabadságuk az 1. cikkben foglalt meghatározás értelmében veszélyeztetve volt, és akik engedély nélkül lépnek be területükre, illetőleg tartózkodnak ott, feltéve, hogy haladéktalanul jelentkeznek a hatóságoknál és kellőképpen megindokolják jogellenes belépésüket, illetőleg jelenlétüket.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét