Tényellenőrzés: Gróf Apponyi Albert NEM mondta az antant hatalmaknak, hogy Magyarország részt vesz majd a temetésükön

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Gróf Apponyi Albert NEM mondta az antant hatalmaknak, hogy Magyarország részt vesz majd a temetésükön Tényellenőrzés: Gróf Apponyi Albert NEM mondta az antant hatalmaknak, hogy Magyarország részt vesz majd a temetésükön Hamis idézet

Igaz-e, hogy gróf Apponyi Albert, az arisztokrata, aki Magyarország küldöttségét vezette az országot feldaraboló párizsi békekonferencián az I. világháború után, fenyegetően közölte a győztes antant hatalmakkal, hogy Magyarország részt vesz majd a temetésükön? Nem, ez nem igaz: történészek szerint nincs adat arról, hogy Apponyi ilyen kijelentést tett volna. A kulcsszavas keresésekből kiderül, hogy a tévesen Apponyinak tulajdonított idézet 2014 körül jelent meg a közösségi médiában, és 2017-ben vált felkapottá, miután felbukkant egy magyar nacionalista magazinban.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2023. július 2-án. A videó már törölt, de archiválva még elérhető. A szöveg így szólt:

Gróf Apponyi Albert: "Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésen mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját."

A posztban Emmanuel Macron francia elnök menekülése zavargók elől látható, ami arra utal, hogy a Franciaországban 2023-ban történt erőszakos tüntetések az ország "temetését" vetítették előre.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon e cikk megírásakor:

screenshot_3486023 2.jpg

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2023. július 17., hétfő 07:59:31 CET)

Magyarország az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Birodalom részeként harcolt, amely 1918-ban az antant hatalmaktól elszenvedett vereséget követően összeomlott. Apponyi Albert 1920. január 16-án a párizsi békekonferencia előtt tartott felszólalásában hiába próbálta lebeszélni a győzteseket attól, hogy Magyarország háború előtti területének kétharmadát a szomszédos országoknak adják át (archiválva itt). Magyarország sorsát végül a trianoni békeszerződés 1920. június 4-i aláírása pecsételte meg.

Nincs nyoma annak, hogy Apponyi azt mondta volna nyugati beszélgetőtársainak, hogy Magyarország részt kíván venni országaik temetésén. Ahogy Gali Máté történész írta egy 2021. február 5-én megjelent cikkében (archiválva itt):

Az Apponyi Alberthez kapcsolódó álidézetre főleg a tavalyi évben, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján figyelhetett fel az internetezők közössége... Apponyi hivatkozott felszólalása [a párizsi békekongresszuson] teljes terjedelmében számos helyről elérhető... Azt végig olvasva egyértelművé válik, hogy a napjainkban rohamosan terjedő idézet a szövegben nem szerepelt. A gróf előadásában földrajzi, gazdasági, biztonságpolitikai és történeti érvekre támaszkodva próbált meg síkra szállni a történelmi Magyarország egységének fenntartása mellett, és a szándékával mindenképpen ellentétes lett volna, ha a békekonferencia képviselői előtt fenyegetődzni kezd, amikor éppen a jóindulatukat igyekezett megnyerni a méltányosabb békefeltételek ügyében. Arról nem is beszélve, hogy a saját korában a szónoklás mesterének tartott Apponyi Alberttől távolt állt a fentebbi szállóige pongyola megfogalmazása, miként annak stílusa sem illeszkedett beszéde hangvételéhez.

Gali megállapítását egy szintén történész kollégája, Ablonczy Balázs is megerősítette a 2022-ben megjelent "Száz év múlva lejár? Újabb Trianon-legendák" című könyvében (összefoglaló archiválva itt).

Szóval, honnan származik a hamis idézet? Gali elmondja, hogy áttekintette a Hungaricana, illetve az Arcanum Digitális Tudománytár elnevezésű internetes adatbázisokat, és rájött, hogy először 2017. január 7-én jelent meg nyomtatásban a Magyar Tudat című nacionalista folyóiratban (itt archiválva). A lap nem hivatkozott forrásokra.

Az idézet csak ritkán bukkant fel a közösségi oldalakon, mielőtt a Magyar Tudat megjelentette, ami az „Önök most megásták Magyarország sírját" kulcskifejezéssel 2023. július 18-án végzett Google-keresésből derül ki (archiválva itt). Például László Andrea magyar nacionalista énekesnő YouTube csatornáján jelent meg 2014. június 4-én, a trianoni békeszerződés 94. évfordulóján (itt archiválva). Egy másik felhasználó Facebook-bejegyzésében jelent meg 2015. június 4-én, egy szintén 2023. július 18-án végzett keresés szerint (itt archiválva).

Ezzel szemben 2017. január 7. és 2023. július 18. között az idézet több, mint 100 alkalommal bukkant fel a Google-keresésben (archiválva itt).

Trianont sok magyar megalázónak tekinti egy évszázaddal az aláírása után is, és Apponyi harcias hangvételű idézetét gyakran emlegetik valódiként magyar nacionalista körökben. Vegh László, Sümeg polgármestere 2020. június 4-én, a Trianon 100. évfordulója alkalmából mondott beszédében a szavakat tévesen tulajdonította Apponyinak (itt archiválva). A péceli Apponyi emlékművön is felbukkannak (itt archiválva).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét