Tényellenőrzés: A baloldali politikusok és a média NEM 'hallgatták agyon' az újbudai pedofilbotrányt

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A baloldali politikusok és a média NEM 'hallgatták agyon' az újbudai pedofilbotrányt Nyilatkoztak

A magyar baloldali politikusok és újságírók szándékosan „agyonhallgattak" egy óvodai pedofilbotrányt, hogy megvédjék politikai szövetségeseiket? Nem, ez nem igaz: László Imre, az iskolát üzemeltető újbudai önkormányzat baloldali polgármestere valamint Orosz Anna, a kerület liberális országgyűlési képviselője azonnal nyilvánosságra hozták a nyomozók által közölt adatokat. Ráadásul számos baloldali hírügynökség beszámolt az incidensről - köztük a 24.hu, amely elsőként írt róla.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. március 7-én a TikTok-on a következő felirattal: "A dollárbaloldal pedofilbotrányának tényei ismeretében egy kérdésem van Gyurcsányékhoz: ⤵️🤨." A videóban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szólal meg. Hollik lejáratja az ellenzéki pártokat és médiát a "dollárbaloldal" és "dollármédia" becenevekkel, arra utalva, hogy pénzügyi támogatást kaptak Egyesült Államokbeli forrásoktól. Összeköti őket Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel is.

Hollik összegezte a volt újbudai pedagógiai asszisztens elleni vádakat, hozzátéve:

Persze a dollármédia és a dollárbaloldal agyonhallgatja az ügyet. Sem Gyurcsány Ferenc, sem Újbuda Gyurcsányista polgármestere, sem pedig Orosz Anna, a kerület momentumos képviselője nem nyilatkoznak. Ezért joggal merül fel a kérdés: ki ez a pedofíliával gyanúsított ember, hogy ennyire védik a baloldalon?

A cikk megírásakor így nézett ki a poszt a TikTok-on:

Screen Shot 2024-03-13 at 6.12.30.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés 2024. május 8. szerda 10:12:52 UTC)

A 24.hu hírportál 2024. március 1-én elsőként tudósított arról, hogy a rendőrök őrizetbe vettek egy nemrég újbudai óvodából kirúgott pedogógiai asszisztenst szexuális kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt (itt archiválva). A cikk szerint:

Az óvoda vezetése reggel levélben értesítette a szülőket a történtekről, és az érintett dolgozó azóta nem léphetett be az óvoda területére, nem találkozhatott a gyermekekkel. A hat éve ott dolgozó férfinek haladéktalanul megszüntették a munkaviszonyát.

Kormánypárti kommentelők elítélik a 24.hu-t mint a baloldali "dollármédiá"-hoz tartozó újságok egyike (archiválva itt). Más feltételezett "dollármédiás" lapok, mint például a Telex (archiválva itt) és a 444 (archiválva itt) szintén tudósítottak az újbudai eseményekről, Hollik állításával ellentétben.

Orosz Anna országgyűlési képviselő, akit Hollik eltitkolással vádolt meg, valójában 2024. március 3-án egy Facebook-bejegyzésben (archiválva itt) tárgyalta az esetet újbudai választóival, mondván:

Számomra soha nem volt kérdés, hogy a gyermekek kárára elkövetett visszaélések a bűncselekmények legsúlyosabbikai közé tartoznak, a zéró tolerancia az egyetlen helyes attitűd az ilyen bűncselekményekkel szemben. Számomra a szabály elég egyszerű: gyerekeket nem bántunk. Soha. Semmilyen körülmények között.

László Imre újbudai polgármester sem zárkózott el az üggyel kapcsolatos nyilatkozatok elől. 2024. március 7-én interjút adott az Újbuda önkormányzati lapjának, amelyet kizárólag az óvodai szerencsétlenségnek szenteltek (letölthető innen a 2024/06-os számban). László elmondta, hogy a nyomozás egy olyan fényképre fókuszál, amiben egy gyerek fogja a megvádolt tanár lábát, mindkettőjük teljesen fel voltak öltözve, és a vizsgálat még folyamatban van. Hozzátette:

Ha esetleg az derülne ki - ami valamennyiünk számára pozitív lenne - hogy ez a gazdagréti [újbudai] eset nem történt meg, kíváncsi vagyok rá, hogy a most hihetetlen elánnal vádaskodó kormányzati médiumok bocsánatot fognak-e kérni.

A kormányzó Fidesz 2024 februárjában élte meg saját pedofíliabotrányát (archiválva itt), amikor kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott egy férfinak, akit elítéltek amiatt, hogy segített eltussolni egy gyermekotthonban elkövetett szexuális zaklatást. László Imre interjújában azt mondta, hogy a Fidesz médiaapparátusa az újbudai incidenst vélhetően arra használja, hogy elterelje a figyelmet a Novák-ügyről.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét