Tényellenőrzés: Donáth Anna NEM követett el szexuális zaklatást 2017-ben

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Donáth Anna NEM követett el szexuális zaklatást 2017-ben Helyreigazítva

Tényleg szexuálisan zaklatott egy fiatal nőt Donáth Anna, az ellenzéki Momentum Mozgalom elnöke és európai parlamenti képviselője? Nem, ez nem igaz: a politikus helyreigazítási pert indított az állítást megfogalmazó Origo ellen és meg is nyerte.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a TikTok-on 2024. február 10-én az "Ehhez kell pofa!" felirattal. Az előadó Szakacs István, egy magát jobboldalinak valló blogger aki a Megafonhoz fideszes tartalomgyártóhoz köthető. Szakács megmutatja egy 2019-ben megjelent online újságcikk címét, miszerint:

Egy fiatal lány állítja: Donáth Anna szexuálisan zaklatta a Sziget után.

Így nézett ki a videó a cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőfotó, 2024. május 7 szerda 15:21:09 2024 UTC)

Donáth Anna pert indított a kormányt támogató Origo.hu online hírportál ellen, miután az oldal azt állította, hogy a politikus szexuálisan zaklatott egy fiatal nőt egy 2019. augusztus 12-én megjelent cikkben (a már törölt cikk itt olvasható, archivált verzióban).

Az Origo sztorija, amely egy Ripost című bulvárlap aznap megjelent írásán alapul (A Ripost cikke azóta szintén törlésre került, de archiválva itt olvasható), egy neve elhallgatását kérő nőt idéz, aki azzal vádolta Donáth Annát, hogy az édesapja által vezetett evangélikus szeretetotthonban támadt rá és szexuális ajánlatot tett neki egy Sziget fesztiválon átbulizott éjszaka után 2017-ben. Az anonim vádló hozzátette, hogy önkéntesként dolgozott az intézményben és 18. életévét még nem töltötte be amikor megtörtént az incidens, a lapok szerint.

2020 márciusában a másodfokú bíróság "valótlannak" minősítette az állítást (archiválva itt), mivel a szerző „története valóságtartalmának semmilyen módon nem járt utána". Az Origo.hu 2023. március 4-én bocsánatot kért és helyreigazítást tett közzé (itt archiválva).

A TikTok videóban használt screenshot egy másik kormánypárti oldalról, a Magyar Hírlap oldaláról származik. A Magyar Hírlap cikke (itt archiválva) 2024 május 7-én még mindig elérhető volt, helyreigazítás nélkül.

Szakács ezt a videót Novák Katalin volt köztársasági elnök lemondása előtt, azon a héten készítette, amikor kiderült hogy Novák kegyelmet adott egy árvaházi nevelőnek, aki pedofil felettesét, az igazgatót védte (itt archiválva). A jobboldali tartalomgyártó azzal érvelt, hogy olyan baloldali politikusoknak, akik maguk is erkölcstelen cselekedeteket hajtottak végre nincs morális alapjuk arra, hogy lemondásra szólítsák fel az elnököt.

Novák Katalin végül Szakács videójának publikálásával egy napon, 2024. február 10-én mondott le (archiválva itt ).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét