Tényellenőrzés: Magyar Péter barátnője NEM mondta, hogy a politikus „szervezőcsapatának" fele külföldi

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Magyar Péter barátnője NEM mondta, hogy a politikus „szervezőcsapatának" fele külföldi Nem szervezők

Besimerte Vogel Evelin, a hirtelen népszerűvé vált politikus, Magyar Péter barátnője, hogy az egyik tüntetésük szervezői csapatának fele külföldi? Nem, ez nem igaz: Az állítás egy olyan idézeten alapul, amelyet a Blikk bulvárlap kivágott egy Vogel Evelinnel készített videós interjúból, amely a Magyar Péter 2024. április 8-i Kossuth téri tüntetésén készült. A kormányközeli sajtó még aznap megszerezte a törölt idézetet a Blikk-től, amiben Vogel Evelin elárulta, hogy a mozgalom grafikus csapatának fele külföldi volt - nem a szervezőinek és nem a támogatóinak, mint ahogy azt több jobboldali hírportál hangoztatja.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a TikTok-on 2024. április 10-én, a "Felhívtam Pszicho Peti barátnőjét!" felirattal. A bejegyzés posztolója, Bohár Dániel, támogatott partnerként tevékenykedik a Megafon Központnál, amely a kormányzó Fidesz párt támogatására készít közösségi médiatartalmakat. A videó elején Bohár felhív egy nőt, akit Vogel Evelinként azonosít, de a nő azonnal kinyomja a telefont. Aztán Bohár a következőt mondja:

Kinyomott egyből! Pedig én csak annyit szerettem volna megtudni, hogy a 'külföldiek', akikről beszélt és akik olyan sokat segítettek, vajon mit kértek a támogatásukért cserébe? Emlékőkeztetőül: szombaton riportot készített Magyar Péter tüncijéről a Blikk. A videóban Petya barátnője kikotyogta, hogy a szervező csapat fele külföldi. Ez a felvétel kikerült a Blikk oldalára, majd Pszicho Peti annyira ideges lett, hogy azonnal töröltette a riportot. Az új verziót végül a Blikk úgy töltötte fel, hogy kivágták a külföldiekre vonatkozó részt, amit egyébként az újság is elismert.

A bejegyzés így nézett ki a TikTok-on e cikk megírása idején:

Screen Shot 2024-05-24 at 8.38.32.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. április 24. szerda, 12:38:32 UTC)

Bohár vélhetően "Pszicho Peti"-ként hivatkozik Magyar Péterre azért, mert az ex-felesége, Varga Judit korábbi fideszes igazságügyi miniszter azzal vádolta öt, hogy fizikálisan bántalmázta a házasságuk során (itt archiválva). Magyar Péter határozottan cáfolta az állítást (itt archiválva).

A megafonos helyesen állítja, hogy a Blikk interjút készített Vogel Evelinnel az április 8-i tüntetésen és hogy a lap szerkesztősége kivágta azt a részt, amiben azt mondta, hogy Magyar Péter kampánystábja külföldiekkel működött együtt (lásd a videót 10:42-nél a Blikk honlapján, itt archiválva). A Blikk azt nyilatkozta a Fideszhez köthető Origo hírportálnak (itt archiválva), hogy:

Egy szerkesztőségen belüli félreértésből fakadóan a Blikk azelőtt publikálta az anyagot, mielőtt arra megérkezett volna az interjúalanyok jóváhagyása. Az interjúalanyok kérésére a videóban több helyen is történt korrigálás, ezért vágta újra a szerkesztőség az anyagot.

De a bulvárlap az Origónak küldött nyilatkozata szerint nem az történt, hogy Vogel Evelin elárulta, hogy a tüntetés szervező csapatának a fele külföldi, ahogy Bohár azt állítja. A Blikk azt mondta, hogy a hölgy a Magyar Péter által vezetett Tisztelet és Szabadság (TISZA) párt új logójáról és az azt készítő grafikusokról beszélt, és a kivágott mondat így hangzott el:

Segített egyébként egy szuper grafikus csapat, akik félig magyarok egyébként és félig külföldiek.

Nem ritka, hogy a magyar politikai pártok külföldiekhez fordulnak tanácsadásért vagy egyéb szolgáltatásokért. Például a Fidesz Arthur J. Finkelstein 2017-ben elhunyt amerikai politikai guruval szerződött, amint azt az amerikai Library of Congresshez (Kongresszusi Könyvtár) tartozó Finkelstein-iratgyűjteménye is megerősíti (itt archiválva). Ron Werber nyugdíjas izraeli politikai tanácsadó pedig Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnököt sorolta az ügyfelei közé (itt archiválva).

A "külföldi támogatás" vád kényessé vált miután Márki-Zay Péter korábbi ellenzéki miniszterelnökjelölt 2022. augusztusában azt nyilatkozta a Magyar Hang című lapnak (itt archiválva), hogy civil mozgalma "több százmilliós" támogatást kapott az Egyesült Államokból. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2024. február 20-án ezt törvénytelen pártfinanszírozásnak minősítette, és mintegy 523 millió forintos pénzbírságot szabott ki a hat Márki-Zay Pétert támogató ellenzéki pártra (az ÁSZ döntése innen letölthető).

Több megafonos influenszer - többek között Ibolya Csenge, Kötter Tamás és Apáti Bence - Bohárhoz hasonlóan támadja Magyar Pétert azzal, hogy a stábjának fele külföldi vagy külföldi támogatásban részesül, konkrét bizonyítékok híján.

Nem tudni, kik vesznek részt a Magyar Péter kampányában a kulisszák mögött. lIyen információ nem volt található sem a TISZA párt oldalán (archiválva itt), sem a politikus Talpra Magyarok! civil mozgalma oldalán (archiválva itt) e cikk megírása idején. A Lead Stories megkereste a Magyar Péter kampányát, hogy megkérdezzük, vannak-e külföldiek a stábjában. Frissíteni fogjuk ezt a cikket, ha válaszolnak.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét