Tényellenőrzés: NINCS tervben az európai sorkatonaság bevezetése így NEM küldik majd a magyar fiatalokat a frontra

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories

A CIKK FRISSÜLT: Nézze meg a lenti frissítéseket.

Tényellenőrzés: NINCS tervben az európai sorkatonaság bevezetése így NEM küldik majd a magyar fiatalokat a frontra Nem lehetséges

Igaz-e, hogy európai politikusok az ukrán emberveszteségek miatt kötelező sorkatonaságot vezetnének be az Európai Unióban és a közép-európai, így a magyar fiatalokat küldenék először a háborúba? Nem, ez nem igaz: Jelenleg nincs szó Európában az általános sorkatonaság bevezetéséről és az EU vezető diplomatája szerint az Uniónak erre nincs is jogi hatásköre.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. május 28-án a "Ki van zárva!" címmel és a "Szó sem lehet kötelező európai sorozásról" felírattal. A Magyarország Kormányának hivatalos TikTok oldalán megjelenő bejegyzés Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 27-én, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján készült felvételeket használ. A miniszter a következőket mondta:

A legújabb őrült ötlet a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szól. Látjuk mi a helyzet és pontosan értjük is a helyzet alapján, hogy mire vonatkozik ez a javaslat. Mert mi a helyzet? Egyre elviselhetetlenebb emberveszteségeket szenvednek el az ukránok [...] és most be akarják sorozni az európai fiatalokat a háborúba. És nyilvánvalóan, ahogy az eszakláció először a szomszédságot üti meg, úgy világosan lehet már szinte hallani az érvelést, hogy akkor a földrajzi közelségből kell küldeni először a katonákat. Mindez az jelenti, hogy a kötelező európai sorozással a közép-európai fiatalokat, köztük a magyar fiatalokat akarják elküldeni a háborúba.

Így nézett ki a poszt a cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. június 3., hétfő 09:05:40 CET)

Ha meghallgatjuk Szijjártó Péter teljes sajtótájékoztatóját - a vágatlan változat elérhető a miniszter Facebook oldalán (az MTI összefoglálója archiválva itt) - akkor kiderül, hogy az EU Külügyek Tanácsának 2024. május 27-i ülésén elhangzott vitákról és javaslatokról tájékoztatta az újságírókat.

Még aznap, május 27-én, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a tanácsülés elnöke is tartott sajtótájékoztatót (archiválva itt), amelyen a magyar miniszter nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta (a videón 17:24-től, a Lead Stories fordítása angolról magyarra):

Az Európai Uniónak nincs hatásköre arra, hogy kötelező katonai szolgálatot vezessen be. Nagyon messze vagyunk az ilyen hatásköröktől, ez egy nemzeti döntés.

A kötelező sorkatonai szolgálat nem szerepelt az ülés hivatalos napirendjén (archiválva itt), és nincs jele annak, hogy ott megvitatták volna.

Szijjártó Péter nem az első magyar kormánytag, aki a kötelező uniós sorkatonai szolgálatról nyilatkozik. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2024. május 23-i sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott (archiválva itt), hogy minőségileg új helyzetet jelent "Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnök-frakcióvezetőjének nyilatkozata, amely kötelező sorkatonai szolgálatot akar Európában férfiakra és nőkre egyaránt".

Az állítás forrása valószínűleg Manfred Weber kijelentése, mely a bajor közszolgálati média hírműsorában, a BR24-ben hangzott el (archiválva itt). Weber az EU védelmi struktúráiról és a német hadseregről beszélt. Így fogalmazott (Google Translate németről magyarra):

A kontinens védelmi képességei nincsenek meg. Ezért kell megerősítenünk a Bundeswehr-t. Támogatom, hogy ebbe az irányba haladjunk.

Weber, amikor a kötelező sorkatonai szolgálatról beszélt, mindig a „Bundeswehr" szót használta, ami a német védelmi erők hivatalos elnevezése, és egyértelműen nem általánosságban az európai hadseregekre vonatkozik.

Az az állítás, hogy az EU magyar illetve európai fiatalokat fog kényszeríteni arra, hogy harcoljanak az ukrán fronton kulcsfontosságú témává vált a kormanyzó Fidesz párt kampányában a 2024. június 9.-i Európai Parlamenti választások előtt. A Lead Stories cáfolt már meg hasonló állításokat itt és itt.

A Lead Stories kérdéseket küldött az Európai Néppárt és az Európai Tanács sajtósainak, ha válaszolnak válaszukkal frissítjük a cikket.

Frissítések:

  • 2024-06-08T09:15:51Z 2024-06-08T09:15:51Z
    Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai vezető szóvivője e-mailben válaszolt a Lead Stories kérdéseire 2024. június 6-án. Megerősítette: „Nem létezik 'az egész EU-ra kiterjedő kötelező sorkatonai szolgálat'. Semmi ilyesmi nem merült fel vagy került megvitatásra a Külügyek Tanácsának vagy a Külügyek Tanácsának védelmi kérdésekkel foglalkozó egyik ülésén sem."

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét