Tényellenőrzés: NEM állomásozott nukleáris rakétahordozó Budapesten 2024 májusában

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NEM állomásozott nukleáris rakétahordozó Budapesten 2024 májusában Filmforgatás

Tényleg egy nukleáris rakétahordozó állomásozott Budapest belvárosában 2024. május 18-án? Nem, ez nem igaz: a videó alapján rakétahordozónak tűnő harcászati jármű filmes kellék, egy Budapesten zajló forgatáshoz használták, amit a gyártó cég egyik képviselője meg is erősített a Lead Stories-nak.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (itt archiválva) 2024 május 18-án. A feltöltő nem sok magyarázatot fűzött a videóhoz, de a hashtagek világossá teszik az állítását:

#budapest #warning #nuclearmissile #budapesttoday #20240518

Így nézett ki a videó a cikk megírása közben:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. május 22. 14:14 UTC)

Első ránézésre, nem derül ki egyértelműen a videóból, hogy Magyarországon vagyunk. Először egy orosz "milícija" felirattal és a Szovjet Unió jelképével ellátott dzsippet látunk, aztán látunk egy nukleáris rakétahordozót, amelyre szintén vörös csillag van felfestve. A háttérben olvashatatlanok az utcanév táblák, de felnagyítva cirill betűsnek tűnnek. Azonban pár másodperce, a videó bal szélén feltűnik egy választási plakát: "Péter", a jelölt keresztneve és a Fidesz logója jól látható.

Képernyőkép 2024-05-22 164743.png

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. május 22. 14:50 UTC)

A Lead Stories budapesti munkatársa felismerte a plakátot, az alsó kék sávot és a zöld hátteret a Fidesz V. kerületi jelöltjei használják. Fotót is tudtunk készíteni a politikai hirdetésről, a plakát Kun-Gazda Péteré. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása (archiválva itt ) szerint ő az V. kerületben, a Fidesz 8. egyéni választókerületi jelöltje.

IMG_5067.jpg

(Forrás: Lead Stories. Készült: 2024. május 24.)

A 8. egyéni választókerület térképe (archiválva itt) elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a kerület nem nagy, könnyű megtalálni azokat az utcákat, ahol elférhet egy ekkora katonai jármű. A pontos helyszín a Google Street View segítségével azonosítható (itt archiválva): a videó az Alkotmány utca és a Hold utca sarkán készült, a kamera a Nagy Ignác utca irányába néz.

Screen Shot 2024-05-24 at 7.13.18.png

(Forrás: Google Street View képernyőfotó. Készült: 2024. május 24. 11:13:18 UTC)

A Lead Stories a megkereste az egyik legnagyobb mozifilm gyártással foglalkozó magyar céget, a Mid Atlantic Films-t. Adam Goodman, a produkciós cég vezetője e-mailben válaszolt a kérdésünkre 2024. május 21-én:

Megerősíthetem, hogy ez valóban egy kellék egy filmhez, amelyen a Mid Atlantic Films dolgozik.

Goodman hozzátette, hogy magáról a filmről vagy történetről nem árulhat el több részletet.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét