Tényellenőrzés: A baloldali 'háborúpárti elit' NEM 'torpedózta meg' Orbán Viktor beszédét egy jobboldali konferencián Brüsszelben

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A baloldali 'háborúpárti elit' NEM 'torpedózta meg' Orbán Viktor beszédét egy jobboldali konferencián Brüsszelben Orbán beszélt

Betiltotta-e a brüsszeli „háborúpárti elit" azt a kétnapos konzervatív konferenciát, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott volna, hogy elfojtsa a baloldali programjukkal szembeni ellenvéleményeket? Nem, ez nem igaz: míg egy brüsszeli kerületi polgármester valójában megpróbálta akadályozni a konferenciát az első napján, egy belga bíróság rögtön megsemmisítette a polgármester rendeletét. Orbán megtartotta a beszédét a konferencia második napján, úgy ahogy a szervezők azt eredetileg megtervezték. Ráadásul több baloldali politikus, köztük a belga miniszterelnök, elítélte a találkozó blokkolására irányuló kísérletet, mint Belgium szólásszabadságra vonatkozó alkotmányos garanciájának megsértését.

Az állítás 2024. április 16-án egy videóban jelent meg a TikTok-on (itt archiválva) a "Ha jobboldali vagy, akkor Nyugaton rádküldik a rendőröket!" címmel. A bejegyzés posztolója, Szarvas Szilveszter, a kormányzó Fidesz-párt támogatására közösségi tartalmakat készítő Megafon Központ főszerkesztője. Szarvas a következőt mondta:

A haladó nyugaton és Brüsszelben már rendőrökkel, karhatalmi erőkkel üldözik és hallgattatják el a jobboldaliakat. Nem viccelek! Ha jobboldali vagy, ha a normalitást képviseled, akkor Brüsszelben kuss a neved! Brüsszelben az MCC [Mathias Corvinus Collegium] szervezett egy békepárti, konzervatív konferenciát, amelyen sok más jobboldali politikus mellett Orbán Viktor is felszólalt volna. Csakhogy amikor erről Brüsszelben értesültek, a háborúpárti elit azonnal megtorpedózta a konferencia lehetséges helyszíneit. Balos politikusok gyakoroltak nyomást a szállodákra, hogy ne adjanak teret a konferenciának. Két hotelnél is sikerrel jártak, így végül csak egy harmadikban tudták megszervezni a patrióta, woke-ellenes konferenciát. A háborúpárti elit emellett a szélsőséges Antifát is ráküldte a békepárti eseményre. A rendőröket is kihívták, akik szabályosan benyomultak az épületbe, hogy megakadályozzák a konferenciát... Hát így megy ez Brüsszelben és a baloldalon. Ha nem támogatod a háborút, a genderőrületet és a migrációt, akkor betiltanak!

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon e cikk megírása idején:

Screen Shot 2024-04-24 at 7.11.23.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. április 24. szerda, 05:11:23 2024 UTC)

Szarvas állítja, hogy nehéz volt találni egy olyan helyet, ahol szívesen fogadnák a National Conservatism (Nemzeti Konzervativizmus, archiválva itt) politikai összejövetelt, amelyet többek között a Fideszhez köthető Mathias Corvinus Collegium (MCC) szponzorált. A konferenciát eredetileg a brüsszeli Concert Noble bálteremben tartották volna, de a vezetőség úgy döntött, hogy már nem hajlandóak otthont adni a rendezvénynek csak napokkal a 2024. április 16-i nyitás előtt - írta Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója, egy 2024. április 17-én megjelent publicisztikában a Politico hírportálon (itt archiválva). Füredi azt írta (a Lead Stories munkatársai fordításában angolról magyarra):

Amikor megkérdeztem, hogy miért, az igazgató azt válaszolta, hogy aggódik a munkatársai miatt, akiket megfélemlített a hír, hogy baloldali AntiFa aktivisták majd megtámadják a helyszínt. És amikor azt mondtam, hogy a rendőrség biztosan megvédi a helyszínt, közölte velem, hogy Brüsszel polgármestere úgy döntött, hogy nem biztosít rendőrségi védelmet a konferenciánknak. Azt is jelezte, hogy ami őt illeti, nem akarja, hogy a NatCon konferencia megtörténjen.

Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester szóvivője, Carole Poncin vitatja Füredi beszámolóját. Egy 2024. április 29-én küldött emailben a Lead Stories-nak azt mondta, hogy (a Lead Stories munkatársai fordításában franciáról magyarra):

A főpolgármester úr azt javasolta, hogy a rendőrségünk a rendezvényen kívül tudná biztosítani a védelmet (mert közúton van), de jobb lenne, ha a szervezők találnák meg embereket, akik meg tudnák őrizni a biztonságot odabent.

A rendezvényt áthelyezték a brüsszeli Etterbeek kerületben fekvő Sofitel Brussels Europe-ba, amely lemondta a konferenciát amikor a színpad előkészítése már folyamatban volt - írta Füredi. Vincent De Wolf, az Etterbeeki önkormányzat liberális polgármestere, azt nyilatkozta a belga VRT-NWS hírportálnak, hogy a szálloda vezetősége bontotta a National Conservatism-mal kötött szerződést az ő beavatkozása után (archiválva itt).

A konferencia új otthont talált az utolsó pillanatban a brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode városrészben található Claridge rendezvényhelyszínen, ahol az esemény 2024. április 16-án el is kezdődött. De néhány órával a nyitás után a helyi baloldali polgármester, Emir Kir hivatalosan betiltotta a konferenciát és rendőrséget küldte a bezárására - írta Füredi. Egy X-en írt bejegyzésben Kir azt mondta, hogy betiltotta az összejövetelt a közbiztonság megvédése érdekében, hozzátéve, hogy "Saint-Josse-ban a szélsőjobboldal nem üdvözlendő" (fordítás).

Schermata 2024-05-01 alle 15.37.12.png

(Forrás: X képernyőkép, 2024. április 30. szerda, 13:47:02 2024 UTC)

A BBC beszámolója szerint (archiválva itt) a rendőrség megakadályozta a későn érkezők belépését az épületbe, köztük Éric Zemmour szélsőjobboldali francia politikust. Szarvas állításával ellentétben a rendőrök nem zárták le az konferenciát a már bent lévők számára, és végül kivonultak - közölte a brit hírügynökség.

2024. április 17-én a hajnali órákban Belgium legfelsőbb közigazgatási bírósága, a Raad van State/Conseil d'État (Államtanács) alkotmányellenesnek minősítette a Kir döntését (archiválva itt). A határozat összefoglalójában (archiválva itt) a bíróság azt mondta, hogy (fordítás):

A polgármester lényegében azzal indokolta rendeletét, hogy kiemelte azt a veszélyt, hogy az ellenfelek demonstrációi megzavarnák a közrendet és ez komoly összecsapásokhoz is vezethet. Az Államtanács hangsúlyozza, hogy ilyen esetekben a zártkörű találkozó megtiltása helyett inkább a közúti tüntetések visszaszorítását célszerű megtenni. A hatóságoknak legalább arra kell törekedniük, hogy megvédjék azokat az embereket, akik élni kívánnak az Alkotmányban rögzített gyülekezési jogukkal.

Orbán Viktor még aznap tartotta meg előadását, a konferencia szervezői eredeti ütemzése szerint (itt archiválva).

Nincs bizonyíték arra, hogy a National Conservatism találkozónak megakadályozására tett erőfeszítések a szólásszabadság elfojtását célzó baloldali összeesküvés részét képezték volna, ahogy Szarvas állítja. Alexander De Croo belga miniszterelnök, a Nyitott Flamand Liberálisok és Demokraták (Open-VLD) tagja, határozottan elítélte Kir tetteit egy 2024. április 16-án megjelent bejegyzésében az X-en (fordítás):

Elfogadhatatlan, ami ma történt a Claridge-ben. Az önkormányzati autonómia a demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem bírálhatja felül a szólásszabadságot és a békés gyülekezést 1830 óta garantáló belga alkotmányt. A politikai találkozók betiltása alkotmányellenes. Pont.

Schermata 2024-05-01 alle 15.37.33.png

(Forrás: X képernyőkép, 2024. április 30. szerda, 13:52:04 2024 UTC)

Guy Verhofstadt korábbi belga miniszterelnök, mostani liberális európai parlamenti képviselő és Orbán Viktor éles kritikusa is kiakadt Kirre egy X-en megjelent bejegyzésben 2024. április 17-én (fordítás):

Nevetséges öngól... Nagy becsben tartjuk a szólásszabadságot, azoknak is - mint Orbán - akik nem. A demokratáknak nem cenzúrával kellene visszaütniük, hanem egy meggyőzőbb és energetikusabb vízióval egy jobb világ létrehozása érdekében!

Schermata 2024-05-01 alle 15.37.47.png

(Forrás: X képernyőkép, 2024. április 30. szerda, 13:37:47 2024 UTC)

Végül pedig nem világos, hogy Szarvas mibõl gondolja, hogy a National Conservatism konferencia betiltásának köze van az Ukrán-Orosz háborúhoz. Kir a kicsi Saint-Josse kerület polgármestere, akinek nincs nyilvánvaló befolyása a fegyverszállítmányokra. Ő egyben képviselő a belga országgyűlésben, de 2020 óta független ellenzéki tagként tevékenykedik miután a koalíciós Szocialista Párt kizárta őt soraiból, mert két szelsőjobboldali török polgármestert fogadott (archiválva itt). A Lead Stories 2024. április 26-án Google keresést végzett az "Emir Kir" "guère" ("háború") és "Ukraine" francia nyelvű kifejezésekre (itt archiválva), és nem talált bizonyítékot arra, hogy Kir valaha is álláspontot foglalt volna az Ukrán konfliktus kapcsán.

Vincent De Wolf Etterbeeki polgármester hatásköre szintén nem terjed ki a hadügyek befolyásolására. Ugyanaz a keresés ugyanazon a napon a "Vincent De Wolf" nevet felhasználva (archiválva itt) nem talált nyomot a polgármester háborús uszítására.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét