Tényellenőrzés: Az Egészségügyi Világszervezet nem "hátrált meg" a nemzetközi pandémia szerződéstől

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az Egészségügyi Világszervezet nem "hátrált meg" a nemzetközi pandémia szerződéstől Elhalasztva

Tényleg nem lesz nemzetközi pandémiaszerződés, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "meghátrált" a tervtől az erős ellenállással szemben? Nem, ez nem igaz: miközben a WHO tárgyalóinak nem sikerült konszenzusra jutniuk a járványügyi paktumról a 2024. június 1-re kitűzött határidőig, a szervezet vezetői továbbra is azon dolgoznak, hogy egy olyan egyezményt alkossanak, amit a tagok hajlandóak ratifikálni 2025 középéig.

Az állítás egy videóban jelent meg (itt archiválva) a Mi Hazánk Mozgalom hivatalos TikTok oldalán 2024. május 26-án. A bejegyzés Toroczkai László, a párt elnöke fényképét mutatja meg, a következő címmel:

Óriási győzelem! Meghátrált a WHO, és nem lesz pandémiaszerződés! Köszönjük mindenkinek, aki velünk küzdött ez ellen a rendkívül veszélyes terv ellen!

Így nézett ki a videó e cikk megírása idején:

Screen Shot 2024-06-05 at 7.55.58.png

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. június 05. szerda 11:55:58 UTC)

A WHO 2021-ben, a COVID-19 vészhelyzet kellős középén nyilvánosságra hozta azt a szándékát (archiválva itt), hogy egy nemzetközi "világjárvány-megelőzési, felkészülési és reagálási" megállapodást hozzon létre. A paktum legfrissebb nyilvános vázlata (archiválva itt), amely a 2024. március 13-án került publikálásra azt vizionálja, hogy az aláíró felek (a Lead Stories fordításában angolról magyarra):

kötelezettséget vállalnak arra, hogy intézkedéseket hoznak a világjárványok megelőzésének és az összehangolt, több ágazatot átfogó felügyeletének fokozatos megerősítésére.

A Mi Hazánk az egyetlen magyar országgyűlési párt, amely erőteljes ellenállást fejtett ki a WHO tervezett megállapodása ellen. A párt aláírásgyűjtést kezdeményezett (itt archiválva), hogy megakadályozza Magyarország csatlakozását az egyezményhez, azzal érvelve, hogy ennek alapján a WHO:

jogosultságot szerez arra, hogy bármilyen diktatórikus döntést meghozzon, amit a magyar hatóságoknak kötelezően végre kell hajtaniuk, legyen járványra való hivatkozással egy kényszeroltási program vagy bármilyen más olyan lezárás, ami az emberek szabadságjogait is durva mértékben korlátozza (...) Ha Bill Gates [a WHO egyik főbb finanszírozója] valamelyik vakcináját tartják hatékonynak, kötelező módon le fogják vele oltani Önt is, ha ellenáll, kényszeríteni fogják!

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója 2024. május 27-én lényegében beismerte, hogy az egyezmény tárgyalóinak nem sikerült befejezniük egy olyan pandémia paktumot, amely aláírható lenne a WHO valamennyi tagja számára. Ez a nyitó beszédében (archiválva itt) hangzott el a 2024-es Egészségügyi Világgyűlésen - azaz a WHO 194 tagországának éves ülésén, amely 2024. május 27. és június 1. között zajlott Genfben. Így lekésték az WHO által kitűzött határidőt.

De kicsit korai még, hogy Toroczkaiék elsöprő győzelemet hirdessenek az ellenálló erők nevében. Beszédében Tedros azt mondta, hogy (fordítás):

Természetesen mindannyian azt kívánjuk, hogy sikerült volna időben konszenzusra jutnunk a megállapodásról az Egészségügyi Közgyűlés idejére, és átléptük volna a célvonalat. De bízom benne, hogy még meglesz, mert ahol van akarat, ott van rá mód. Tudom, hogy továbbra is megvan köztetek a közös akarat ennek a megvalósítására. Tehát mindig kell, hogy legyen erre mód.

A WHO pedig 2024. június 1-én megerősítette (archiválva itt), hogy a pandémia szerződés végső vázlata hamarosan elkészül (fordítás):

Történelmi fejlemény, hogy az Egészségügyi Világgyűlés [...] konkrét kötelezettségvállalásokat tett egy globális világjárvány-megállapodás befejezésére legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg 2024-ben.

A Reuters beszámolója szerint a leginkább kifogásolt pont, amely megakadályozta az egyezmény befejezését az volt, hogy a szöveg garantálja a világ szegényebb országainak a "tesztek, kezelések és vakcinák 20%-ához" való hozzáférését, akár adományként (itt archiválva). Viszont Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter a gyűlés zárónapján hangsúlyozta, hogy még mindig "példátlan együttműködést" lát a világjárványra való felkészültségi és reagálási megállapodás elérése érdekében (itt archiválva).

A pandémia szerződésnek való ellenállás kiemelkedő témája a Mi Hazánknak a 2024. június 9-i európai parlamenti választások előtt. Egyébként tévhit, hogy a pandémia egyezmény fethatalmazná a WHO-t arra, hogy "diktatórikus döntéseket" hozzon egy jövőbeli világjárvány esetén a szuverén kormányok helyett, ahogy a párt ezt állítja. A Lead Stories már megcáfolta a Mi Hazánknak még más WHO-szkeptikus politikai szereplőknek az erre vonatkozó állításait itt, itt, itt meg itt.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét