Tényellenőrzés: Az EU új migrációs paktuma NEM telepítene évente 1 millió bevándorlót Európába

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az EU új migrációs paktuma NEM telepítene évente 1 millió bevándorlót Európába Félrevezető

Tényleg évi 1 millió migráns Európába telepítése a célja az EU új migrációs és menekültügyi paktumának? Nem, ez nem igaz: a törvénycsomagban nem szerepel ilyen kvóta, amit az egyik jelentéstevő európa parlamenti képviselő titkársága meg is erősített a Lead Stories-nak.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a TikTokon 2024. április 12-én a "Rossz hír Európának..." címmel. Az alkotó Deák Dániel, a kormányzó Fidesz pártot támogató közösségi média tartalmakat gyártó Megafon Központ partnere. Az első mondata így hangzik:

Szintet lépett a brüsszeli balos migrációs őrület, megszavazták ugyanis azt a paktumot, amely szerint évente egymillió migránst telepítenének Európába.

Így nézett ki a videó a cikk megírásának időpontjában:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. május 23. kedd 18:26:26 CET)

A migrációs és menekültügyi paktumnak nem célja, hogy évente 1 millió migráns érkezzen az EU-ba. Ezt Fabienne Keller európa parlamenti képviselő nevében az asszisztense, Cedric Bourlier magyarázta el a Lead Stories-nak két külön e-mailben 2024. április 29-én és május 21-én. A francia Keller a Renew Europe európa parlamenti csoport képviselője és a 2019-2024 közötti európai parlamenti ciklusban az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja. Jelentéstevőként dolgozott a törvénycsomagon, ő felelt a közös menekültügyi rendszer és a határon folyó eljárások kidolgozásáért.

Bourlier szerint az 1 milliós kvótát tartalmazó állítás nagyon félrevezető módja a Paktum bemutatásának, ugyanis az nem az EU-ba beengedett migránsok kvótájáról szól, lényege a szolidaritási mechanizmus melynek célja az EU-ba érkező menedékkérők terheinek megosztása a 27 tagállam között. Kiemelte, hogy a munkaerő migráció - melynek szabályozása tagállami hatáskör - nem tartozik a Paktum hatályába. Hozzátette (a Lead Stories fordítása angolról magyarra):

E pont tisztázása érdekében érdemes emlékeztetni arra, hogy a Paktum csak a menedékkérőkre vonatkozik. A menedékkérők általában azért érkeznek az EU-ba, mert hazájukból háború vagy erőszak elől menekülnek. Ezért az EU nem döntheti el, hogy hány menedékkérőt fogad be a területére. Jogi és nemzetközi kötelezettsége, hogy minden menedékkérelmet megvizsgáljon.

Kik is azok a jelentéstevők, franciául rapporteur-ök? Az Európai Parlament egyik magyar nyelvű kiadványa szerint ők azok az EP képviselők, akiket a többi képviselő azért választ meg, hogy gondját viseljék egy jogszabálytervezetnek, amin valamelyik parlamenti szakbizottság dolgozik:

A jelentéstevő fő feladata, hogy elemezze a projektet, egyeztessen az adott terület szakértőivel és az érintettekkel, megvitassa a kérdést a szakbizottság többi tagjával, illetve javaslatot tegyen a követendő politikai irányvonalra.

Valójában az EU-ba irányuló éves legális migráció sokkal magasabb, mint 1 millió: az Európai Bizottság adatai szerint 2022-ben több, mint 3,4 millió ember kapott először letelepedési engedélyt az EU-ban, míg az Unióba irányuló nettó 4,25 millió fő vándorolt be (itt archiválva).

A TikTok videóban szereplő állítás Ylva Johansson belügyekért felelős európai biztos nyilatkozatából (archiválva itt) származhat, amit Deák félrevezető módon összekötött a migrációs paktummal. Johansson 2024 januárjában Athénban azt mondta, hogy "a legális migrációnak évente többé-kevésbé egymillióval kellene növekednie", hogy pótolni lehessen az Unió zsugorodó munkaerőállományát.

A paktumhoz tartozó tíz jogalkotási aktust az Európai Tanács 2024 május 14-én hagyta jóvá (archiválva itt). Magyarország képviselője egyik szabályozást vagy direktívát sem szavazta meg (archiválva itt). A szabályozások 2024 június 11-én léptek életbe és a tagállamoknak 2026 júniusáig kell bevezetniük az új rendszert.

Más, a Paktumról szóló félrevezető információk is keringenek az interneten. A szintén Megafon-influenszer Déri Stefi egy 2024. április 22-én, a TikTokon megjelent videójában (archiválva itt) azt állította, hogy az új migrációs paktum kötelező befogadásra kényszeríti a tagállamokat és migránsgettókat hoznának létre Magyarországon.

Így nézett ki Déri Stefi videója a cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. május 27. kedd 10:51:30 CET)

Déri állításával szemben az igazság az, hogy a Paktum szerint nem a befogadás a kötelező, hanem a szolidaritás. A szolidaritási mechanizmusról szóló rendelet (archiválva itt) szerint az EU egy szolidaritási alapot hoz létre, melybe a tagállamok felajánlhatnak befogadásokat, pénzügyi hozzájárulást és természetbeni segítséget is. A szolidaritás mértékét az ország lakosságszáma és a GDP határozza meg, a szolidaritás fajtája viszont szabadon választható.

A szolidaritási alap jóval bonyolultabb annál, amit a videó állít. Bourlier elmagyarázta az alap működését a Lead Storiesnak és ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy a tagállamoknak végül bármit is be kell adniuk az alapba az "ígéreteiken" kívül.

A szolidaritási alapot évente, a következő évre előre állítják össze, hogy a hozzájárulások már rendelkezésre álljanak, arra az esetre, ha egy tagállamra migrációs nyomás nehezedne. Bourlier kiemelte (fordítás):

Ezért ez az alap "csak" szolidaritási ígéretekből áll, amikor felépül, arra az esetre, ha a következő évben migrációs nyomás lépne fel. Ha az év során nem jelentkezik migrációs nyomás, és nincs szükség a szolidaritási alapra, akkor az év végén egyszerűen bezárják az alapot (felhasználás nélkül, vagy csak részben felhasználva), és a következő évre új alapot hoznak létre.

Az alap létrehozását Bourlier azzal indokolta, hogy így a szolidaritási felajánlások már akkor készen állnak majd, amikor egy tagállamra hirtelen migrációs nyomás nehezedik. Így ahelyett, hogy hosszú tárgyalási folyamatot indítanának el rögtön segítséget kaphatnak. A képviselő munkatársa így foglalta össze a mechanizmus lényegét:

A menedékkérők áthelyezése a szolidaritási mechanizmus keretében soha nem kötelező. Más szóval, a magyar kormánynak mindig lesz lehetősége arra, hogy az áthelyezések helyett (még migrációs válsághelyzetben is) kapacitásépítést vagy pénzügyi támogatást nyújtson.

Az új paktumot nem mindenki tekinti engedékeny megoldásnak. Egyes menedékkérőkkel foglalkozó nemzetközi civil szervezetek túl szigorúnak tartják az új intézkedéseket. Eve Geddie, az Amnesty International európai intézményi irodájának vezetője szerint a paktum nagyobb emberi szenvedéshez fog vezetni (itt archiválva). A Save the Children alapítvány pedig azt állítja, hogy a paktum drasztikusan aláássa a gyermekek jogait Európában (itt archiválva).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét