Tényellenőrzés: Trump merénylője NEM posztolt videót arról, hogy gyűlöli a republikánusokat

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Trump merénylője NEM posztolt videót arról, hogy gyűlöli a republikánusokat Szélhámos

Thomas Matthew Crooks tényleg közzétett egy olyan videót az interneten, amelyben kinyilvánította gyűlöletét a republikánusok iránt mielőtt megkísérelte meggyilkolni Donald Trump volt amerikai elnököt 2024. július 13-án? Nem, ez nem igaz: A videóban, amit többek között az M1 Híradó sugározott, nem Crooks beszél, hanem egy szélhámos, aki úgy tett, mint ha ő lenne Trump támadója.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024 július 14-én a "Videón a támadó: 'gyűlölöm a republikánosokat, gyűlölöm Trumpot' (2024.07.14.)" címmel. A videó az M1 Híradó egyik riportját használja a Trump elleni merényletről, amely a köztévé hivatalos YouTube csatornáján jelent meg ugyanazon a napon. A műsorvezető bejelenti:

Gyorsan azonosították a támadót, egy húszéves helybéli férfit. Thomas Matthew Crooksról már is nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, idézem: "gyűlölőm a republikánusokat, gyűlölőm Trumpot."

Az M1 riportere aztán megmutatja a szóban forgó videót, amin a TikTok bejegyzésben 3:14-nél egy férfi azt mondja (a Lead Stories fordításában angolról magyarra):

Thomas Matthew Crooksnak hívnak. Gyűlölőm a republikánusokat, gyűlölöm Trumpot. És tudjátok mi a helyzet? Rossz srácot kaptatok el.

A bejegyzés így nézett ki e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-07-16 at 8.03.17.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. július 16., kedd 14:03:17 CET)

A férfi aki a videóban szerepel nem Thomas Matthew Crooks, hanem egy X (korábban Twitter) használó aki a "@jewgazing" ("@zsidóbamulás") fedőnév alatt tevékenykedett. A férfi valamennyire hasonlít Crooksra, a médiában megjelent fényképek szerint:

Screen Shot 2024-07-17 at 8.14.26.png

(Thomas Matthew Crooks jogosítvány-fotója. Forrás: Wikimedia.org képernyőkép. Készült 2024. július 17. szerdán 14:14:26 CET)

Screen Shot 2024-07-16 at 10.26.14.png

("@jewgazing" portréja. Forrás: X képernyőkép. Készült 2024. július 16. kedden 16:26:14 CET)

E cikk megírásakor már törölték a videót, amiben @jewgazing Crooksnak adja ki magát a Lead Stories által 2024. július 16-án az X-en készült keresés szerint (itt archiválva). Látszólag átnevezte magát "@Poopy_Tool_Fan"-ra ("@Kakis_Szerszám_Rajongó"-ra) az X-en (itt archiválva).

A Lead Stories szerkesztőségnek azonban sikerült találnia egy példányt az eredetlieg az X-en 2024. július 14-án 04:30-kor CET megjelent videóról. Egy olyan honlapot találtunk, ami használja a Nittert, a szoftvert amely reklámok és cookie-k nélkül jeleníti meg az X-et.

Sokan, akik a merényletet Magyarországról kommentálják - többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - úgy vélik, hogy Crooks megpróbálta meggyilkolni Trumpot a volt elnök "békepárti" és "patrióta" álláspontja miatt (itt archiválva). Szerintük Trump orosz-ukrán háborúval kapcsolatos tervei nagyjából egyeznek a magyar kormány politikájával.

Azonban nem világos, hogy bármilyen politikai cél motiválta Crooksot: A Reuters szerint Crooks be volt jegyezve mint Republikánus szavazó a hivatalos választási nyilvántartásában (itt archiválva), de adományozott egy a Demokrata pártot támogató alapítványnak is 2021-ben, az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (Federal Election Commission) adatai szerint (itt archiválva.) E cikk megírásakor az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) még nem számolt be arról, hogy milyen indítékból cselekedett Crooks (itt archiválva).

A Lead Stories angol nyelvű oldala 2024. július 14-én cáfolta meg @jewgazing videójának hitelességét.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét