Tényellenőrzés: A kormány NEM kötelezi a felnőtteket három szűrővizsgálatra 2025. január 1-től

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A kormány NEM kötelezi a felnőtteket három szűrővizsgálatra 2025. január 1-től Még önkéntes

Tényleg törvény született arról, hogy 2025. január 1-től Magyarországon kötelező a méhnyakszűrés, a mammográfia és a vastag- és végbélszűrés? Nem, ez nem igaz: a parlament által elfogadott törvénymódosítás csak lehetőséget ad a Belügyminiszternek, hogy elrendeljen kötelező szűréseket mindenki számára, de a szűrővizsgálatokról szóló rendelet jelen pillanatban nem kötelezi a nagykorúakat az állításban említett szűréseken való részvételre. Ezekre a 25 és 70 év közötti állampolgárok csak meghívót kapnak.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. június 23-án, ezzel a felirattal: "Szabad országban,egy szabad ember,azt tesz amit akar !!! Jaaa,mégsem !!!". A felirat alatt kék háttérrel kiemelve többek között ez olvasható:

„Népegészségügyi célú" KÖTELEZŐ szűrővizsgálatok 2025. január 1-től:
- 25 és 65 év között háromévenként méhnyakszűrés;
- 45 és 65 év között kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia);
- 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal vastag- és végbélszűrés.
Így nézett ki a bejegyzés e cikk megírásakor:
(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. július 2., kedd 9:47:45 CET)

Az állítás felkapott lett a közösségi médiában miután dr. Gődény György - ismert gyógyszerész, testépítő, színész és oltásellenes aktivista, akit a Nyíregyházi Törvényszék 2022-ben megrovásban részesített (archiválva itt), mert "rémhíreket" terjesztett egyes Covid-19 szabályozásokról - megosztotta a bejegyzésben szereplő képet a Facebook oldalán 2024. június 22-én (archiválva itt).

Valóban módosította a parlament a bejegyzésben is kiemelt, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényt a sok rendelkezést átdolgozó "Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról" című törvényjavaslatban, amely 2024. június 11-én került elfogadásra (itt archiválva). A szöveg először benyújtott verziója tényleg félreérthető volt (lásd a 13. oldalt):
31. § Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 81. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendelet szerinti szűrővizsgálatok kötelezőek.
Ez úgy is értelmezhető, hogy a miniszteri rendeletben szereplő összes szűrővizsgálat kötelezővé válik. A Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslata viszont egyértelműbbé tette a törvényjavaslatot: a "rendelet szerinti" szókapcsolatot a "rendeletben ekként meghatározott" szókapcsolatra cserélte (lásd a 6. oldalt, archiválva itt). A végleges szövegrészlet így néz ki (itt archiválva):
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 81. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendeletben ekként meghatározott szűrővizsgálatok kötelezőek."

Tehát csak azok a szűrővizsgálatok kötelezőek, melyeket a miniszteri rendelet kötelezőként határoz meg. A szóban forgó 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet jelenleg nem teszi kötelezővé a méhnyakszűrést, a mammográfiat illetve a vastag- és végbélszűrést (itt archiválva).

A rendelet három részre bontja a szűrővizsgálatokat: Az első mellékletében sorolja fel a 18 év alattiakon kötelezően elvégzendő vizsgálatokat, a második melléklet tartalmazza azokat a vizsgálatokat, melyeket a 21 éven felüliek önkéntesen elvégeztethetnek, a harmadik melléklet pedig a népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatokat tartalmazza, melyekre a 25 és 70 év közöttiek kapnak személyes meghívót. A bejegyzés az utóbbi kategóriába tartozó három szűrővizsgálatot emelte ki, nem világos, hogy miért.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya emailben válaszolt a Lead Stories kérdéseire 2024. július 17-én. Elárulták, hogy a nem fertőző betegségek megelőzését, vagy minél korábbi felismerését célzó szűrővizsgálatok rendszerének komplex fejlesztése folyamatban van, azonban a kötelező szűrések bevezetéséről a Kormány nem tárgyalt, erről kormány döntés nem született. Megerősítették, hogy:

A megjelent szabályozás nem hozott változást a felnőttkori életkorhoz kötött alkalomszerű szűrővizsgálatok, valamint a szervezett szűrővizsgálatok (méhnyak szűrés, emlőszűrés, vastagbélszűrés) tekintetében, melyek továbbra is önkéntesen vehetők igénybe. A gyermekkori életkorhoz kötött alkalomszerű szűrővizsgálatok ahogy eddig, ezután is kötelezőek lesznek. A szabályozás csak elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz: az egészségügyért felelős miniszternek lehetőséget biztosít arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat.

A Belügyminisztérium 2024. július 2-én bocsátott társadalmi egyeztetésre (letölthető itt) egy a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos koncepciót. "A betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről" című dokumentum a szűrővizsgálati rendszer lehetséges bővítéséről értekezik, egyes vizsgálatok gyakoriságának vagy a vizsgálatra meghívottak körének bővítésére tesz javaslatot. Azonban kiemeli:

Jelen koncepciónak ugyanakkor nem célja az új kötelező szűrések meghatározása, arról a Kormány egy önálló anyagban folytatja le a társadalmi párbeszédet.

Screen Shot 2024-07-17 at 9.51.26.png

(Forrás: Kormany.hu képernyőfotó. Készült: 2024. július 17., szerda 15:51:26 CET)

Az említett kötelező szűrésekről szóló anyag a cikk megjelenésekor még nem volt elérhető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található tájékoztató szerint mindhárom az állításban említett vizsgálattal korai szakaszban felismerhetőek bizonyos daganatos betegségek. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben Magyarországon volt az EU-ban a második legmagasabb a daganatos megbetegedések által okozott halálozások aránya, Horvátország után.

Screen Shot 2024-07-05 at 11.43.38.png

(Forrás: Eurostat képernyőfotó. Készült: 2024. július 5., péntek 17:43:38 CET)

A Cancer Today, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó ügynökségének globális összehasonlítása szerint 2022-ben Japán és Horvátország után Magyarországon volt a legmagasabb a daganatos betegségek okozta halálozások aránya (itt archiválva).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét