Tényellenőrzés: A "balos média" NEM hallgatott Magyar Péter sajtótájékoztatóján

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A "balos média" NEM hallgatott Magyar Péter sajtótájékoztatóján Tényellenőrzés: A "balos média" NEM hallgatott Magyar Péter sajtótájékoztatóján Manipulált

Tényleg túl érdektelenek voltak a "balos média" képviselői ahhoz, hogy kérdéseket tegyenek fel Magyar Péternek egy sajtótájékoztatón? Nem, ez nem igaz: a sajtóeseményról készült videó úgy van megszerkesztve, hogy úgy tűnjön, mintha csendben maradtak volna az újságírók amikor lehetőségük volt arra, hogy kérdezzenek. Valójában minden jelenlevő megszólított riporter kérdezte Magyart az eseményen, egy kivétellel.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2024. augusztus 26-án (archiválva itt). A felvétel Magyar Péter európai parlamenti képviselő latható az aznapi sajtótájékoztatóján, egy asztal mögött ülve. A videó szerint amikor a moderátor szólitja az újságírókat arra, hogy kérdezzenek, senki nem él a lehetőséggel, a Szabad Európa hírportál munktársa pedig meg sem jelent. A videón a következő felirat olvasható:

Bátor Szőr Robin😂
Mikrofon mögé bebújva, balos médiáknak😂
Van aki nem kérdez, van aki el se ment🤣

A "Szőr Robin" vélhetően utalás "Sir Robin" karakterére, aki hencegő középkori lovag volt a "Gyalog galopp" (eredetiben "Monty Python and the Holy Grail") című vígjátékban. A bejegyzés így nézett ki a TikTokon e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-08-31 at 11.44.27.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. szeptember 2., hétfő 13:21:36 CET)

Az eredeti, vágatlan videó Magyar Péter hivatalos YouTube csatornáján tekinthető meg (itt archiválva). A sajtóeseményről készült felvétel bebizonyítja, hogy a posztoló állítása nem felel meg az igazságnak. Majdnem minden a TikTok videó által említett "balos média" munkatársa legálabb egy kérdést tett fel Magyarnak - az RTL Hungary (1:11:43-nál), a Telex (1:16:49-nél), a HVG (1:23:43-nál), ATV (1:29:12-nél), Népszava (1:33:57-nél), a Magyar Hang (1:41:15-nél), az Index (1:49:57-nél), és a Reuters (1:50:31-nél).

Magyar csak a 444 újságírójától nem kapott kérdést (1:23:19-nél), aki tényleg nem kívánt élni a lehetőséggel, és a Szabad Európa riporterétől (1:52:38-nál), aki a termen kívül tartózkodott.

Legalább egy cikket vagy videóriportot is készített a sajtóeseményen elhangzottakról minden a TikTok videóban említett magyar sajtóorgánum: RTL Magyarország (archiválva itt), Telex (archiválva itt), HVG (archiválva itt), ATV (archiválva itt), Népszava (archiválva itt), Magyar Hang (archiválva itt), Index (archiválva itt), 444 (archiválva itt) és a Szabad Európa (archiválva itt).

Csak a nemzetközi Reuters - amely nem szokott hírt adni minden magyar belpolitikai eseményről - nem adott még ki cikket a Magyar Péter sajtótájékoztatóról e cikk megírásának idején, a Lead Stories által 2024. szeptember 2-án végzett Google keresés szerint (archiválva itt).

Magyar Péter TISZA pártja a kormányzó Fidesz párt legerősebb kihívójának bizonyult a 2024. június 9-i európai parlamenti választásokon. Ennek ellenére a kormányközeli média rendszeresen próbálja meggyőzni a szavazókat, hogy elenyésző az ő politikája iránti érdeklődés (archiválva itt).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét