Tényellenőrzés: Facebook NEM törölte le a Joe Biden fiáról szóló posztokat baloldali nyomás alatt

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Facebook NEM törölte le a Joe Biden fiáról szóló posztokat baloldali nyomás alatt Nem törölték

A Facebook feje tényleg beismerte, hogy letöröltette a Joe Biden fiáról szóló kínos bejegyzéseket a 2020-as amerikai választások előtt a baloldal nyomásgyakorlása miatt? Nem, ez nem igaz: Mark Zuckerberg, a Facebook anyacég Meta Platforms vezérigazgatója azt írta, hogy ideiglenesen "lefokozta" a Hunter Bidenről szóló posztokat. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzések ritkábban bukkantak fel a Facebook felhasználók News Feed oldalain egy körülbelül egy hetes időszak alatt. Ráadásul a nyomás nem a "baloldal" gyakorolta, hanem az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), melynek az igazgatóját Donald Trump republikánus elnök jelölte ki.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (itt archiválva) 2024. augusztus 27-én a "Mark Zuckerberg nyilvánosságra hozta, hogy Biden és adminisztrációja hogyan cenzúráztattak a Facebookon bizonyos ügyekben" felirattal. A bejegyzés készítője Sebestyén Janka, aki partnerként tevékenykedik a magyar kormány támogatására közösségi mediátartalmakat készítő Megafon Központnál. A következőt mondta:

A Facebook feje nyilvánosságra hozta egy levélben, hogy bizony az amerikai liberálisok, a Demokraták, amikor meleg volt a krumpli, bizony nyomást gyakoroltak a Metára, a Facebookra, hogy cenzúrázzanak bizonyos, nyilván nekik káros témákat meg posztokat. Igen, jól hallottad, Biden emberei addig nyomasztották a Facebookot, míg csak azok a témák futhattak a platformon, amit ők akartak. A kínosak meg nyilván nem. Mondhatjuk, hogy véleménydiktatúrát alakítottak ki, amire a Metát használták. Például a cenzúrázott ügyek között volt... Biden fiának, Hunter Bidennek a laptop ügye is. Értitek, eltussoltak ügyeket, úgy, hogy letöröltették őket a Facebookról. Mert például ez a laptop-ügy, ami megmutatta a libsi amcsik hatalmas ukrán bizniszeit, elfordította volna az embereket a Demokratáktól. Éppen a választást megelőző időszakban.

A bejegyzés így nézett ki a TikTokon e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-09-05 at 8.07.22.png

(Forrás: TikTok képérnyőmentés. Készült 2024. szeptember 5. csütörtök 14:07:22 CET)

Zuckerberg tényleg beismerte egy 2024. augusztus 26-án az amerikai Képviselőház Igazságügyi Bizottságának címzett levélben, hogy a Facebook engedett az amerikai hatóságok által gyakorolt nyomásnak a Hunter Biden laptop- és más ügyekben. Az Igazságügyi Bizottság republikánus tagsága még aznap közölte Zuckerberg levelét az X oldalán (itt archiválva).

Azonban a levélben szó sem esett arról, hogy a Meta "cenzúrázta" Biden fiának laptopjával kapcsolatos posztokat. Zuckerberg azt írta, hogy "lefokozta" az ilyen bejegyzéseket, ami azt jelenti, hogy a felhasználók rövidebb ideig láthatták őket, amíg a tényellenőrök nem ellenőrizték az ellentmondásos hitelességét. Ez nem újdonság: a Meta vezérigazgatója már nyilatkozott a történetről a The Joe Rogan Experience című podcast műsorban 2022. augusztus 25-én (itt archiválva). Amikor a műsorvezető megkérdezte Zuckerberget, hogyan kezelte a laptop-ügyet a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt, elmagyarázta (lásd a YouTube videót 5:22-nél, a Lead Stories fordításában angolról magyarra):

Úgy értem, itt lényegében a háttérben az áll, hogy az FBI, lényegében felvette a kapcsolatot velünk, néhány emberrel a csapatunkban: "csak hogy tudjatok róla, fokozott készenlétben kell lennetek. Szerintünk sok orosz propaganda volt a 2016-os választásokon, és úgy látjuk, hogy lényegében valami ehhez hasonló fog ránk zúdulni most is. Szóval csak legyetek éberek" ...Azt hiszem, öt-hét nap volt, amíg lényegében [a tényellenőrök] megvizsgálták, hogy hamis-e [a Hunter Bidennel kapcsolatos állítás], a terjesztést a Facebookon csökkentettük, de az emberek továbbra is megoszthatták őket. Így továbbra is megoszthattad, fogyaszthattad... Lényegében a hírfolyam rangsorában kicsivel alacsonyabb helyen volt, így kevesebben látták, mint egyébként... Sokan még így is meg tudták osztani.

Ezenfelül nem világos, miért állítja Sebestyén, hogy az, ahogy a Meta a Hunter Biden laptop-sztorit kezelte egy átfogó baloldali "véleménydiktatúra" kialakítására utal. Az FBI akkori és mostani igazgatója Christopher Wray, akit Donald Trump republikánus elnök jelölt ki 2017-ben. Sőt, két tartózkodó kivételével minden republikánus szenátor igennel szavazott Wray beiktatására 2017. augusztus 1-én. Minden nemleges szavazat a Demokraták soraiból származott.

Wray komolyan vette a 2020-as választásokba való esetleges külföldi beavatkozás veszélyét, politikai hovatartozásától függetlenül. Egy 2020. október 21-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy (fordítás, itt archiválva):

Együttműködünk a magánszektorral - mind a technológiai, mind a közösségi média cégekkel - annak érdekében, hogy a platformjaikat ne használják külföldi ellenfelek dezinformáció és propaganda terjesztésére.

A Hunter Biden-laptop botrány 2020 októberében tört ki, amikor a The New York Post című napilap leleplező cikket publikált (archiválva itt) Hunter Biden laptop-merevlemezének tartalmáról, melynek másolatát a lap megszerezte. Azt írták, hogy a lemez tartalma többek között azt sugallta, hogy Hunter Biden édesapja Joe Biden 2015-ben elnökhelyettesként beleavatkozott egy ukrán korrupcióellenes nyomozásba, amely esetleg sértette volna a Burisma ukrán energia vállalat érdekeit, melynél Hunter Biden igazgatósági tagként tevékenykedett 2019-ig. Sokan akkor úgy vélték, hogy a történet valójában az oroszok a 2020-as amerikai elnökválasztást befolyásolni próbáló startégiájának része. Szerintük a cél az volt, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák Joe Biden demokrata elnökjelöltet körülbelül három héttel a voksolás napja előtt.

Ez a Demokrata Párt számára kínos téma azért lehet fontos az Orbán Viktor támogatói számára, mert a magyar miniszterelnök nyíltan szurkol Trumpnak a 2024-es elnökválasztáson (itt archiválva).

A Lead Stories több tényellenőrzést is készített Hunter Biden laptopjáról, melyek itt olvashatóak angolul.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét