Tényellenőrzés: A szögesdrót-kerítés és a szemétégető NEM bizonyíték arra, hogy a budapesti filmstúdió FEMA koncentrációs tábor lenne

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A szögesdrót-kerítés és a szemétégető NEM bizonyíték arra, hogy a budapesti filmstúdió FEMA koncentrációs tábor lenne Mozi & szemét

Igaz-e, hogy az egyik budapesti filmstúdió valójában egy koncentrációs tábor, amelyet az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal (FEMA) működtet és ezt a befele hajló szögesdrót kerítés és hulladékégetők jelenléte bizonyítja? Nem, ez nem igaz: semmi nem utal arra, hogy a komplexum bármi más lenne, mint egy filmforgatási helyszín. Az épületet körülvevő szögesdrótkerítés a magyar építési szabályzatnak megfelelően befelé dől, nem pedig azért, hogy megakadályozza az állítólagos rabok szökését, a hulladékégetők pedig egy szomszédos üzemhez tartoznak, amely háztartási szemetet éget, nem pedig emberi testeket.

Az állítás egy videóban jelent meg (itt archiválva) a TikTok-on 2023. december 19-én, a következő felirattal: "Hallgasd végig, mert erre én bizony jártam már .... AZT GONDOLTAM, HOGY EZ EGY ÚJ BÖRTÖN !!!!!!!!" Drábik János íróval készült interjú részletei láthatók a videón, amely 2015. szeptember 24-én jelent meg a VNTV online portál YouTube-csatornáján (archiválva itt). Drábik egy budapesti, Rákospalotán található ipari létesítményről beszél:

Itt ne csak a szemétégető erőműről beszéljünk, hanem a mellé épült és teljesen zárt, átláthatatlan, tehát földből épült töltéssel és külön olyan femakerítéssel, ahol szintén befelé hajlanak a drót felsőrészek... Felépítettek úgynevezett filmstúdiókat. De az is kettős természetű, mert természetesen vannak olyan részei, amit tényleg stúdiónak használnak. Tudni kell, hogy a filmstúdiók alatt is vannak hatalmas termek, és tudni kell, hogy a föld alatt a szemétégető és a filmstúdiók az egy struktúra. Na már most, amikor ez kiszivárgott, akkor a szerkesztőségünknek az egyik tagja gondosan összeszedte az erre vonatkozó elérhető, legálisan elérhető információkat. És ezekből az információkból egyértelműen kiderül, hogy itt egy nagy teljesítményű krematórium létesült... Auschwitzot messze túlszárnyaló, messze túlszárnyaló technológiával épült meg.

1:17-nél az alábbi felirat jelenik meg:

FEMA megsemmisítő táborok Magyarországon

A videó később egy sor fotót mutat, amelyek a létesítmény külsejét mutatják különböző szögekből, a háttérben hátborzongató zene szól. A létesítményt körülvevő szögesdrótkerítés képe 1:51-nél jelenik meg, a felirat:

A kerítés. Érdemes megfigyelni: bentről, kifelé gátol!

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. június 20. csütörtök 14:26:08 UTC)

A "FEMA-tábor" összeesküvés-elmélet, legalább 1982 óta terjed a jobboldaliak körében. A teória szerint az amerikai katasztrófavédelmi hivatal koncentrációs táborokat épít a problémás politikai aktivisták bebörtönzésére, erről egy az amerikai Southern Poverty Law Center polgárjogi szervezet oldalán 2010-ben megjelent cikk is értekezik (archiválva itt).

Az állítás, miszerint a FEMA egy filmstúdiónak álcázott "megsemmisítő tábort" működtet Budapesten, Rákospalotán, már legalább 2015 óta kering az interneten. Ennek nyomait megtalálhatjuk összeesküvés-elméletekre koncentráló blogokban (archiválva itt) és a YouTube-on (archiválva itt).

A videón látható állítólagos FEMA-gulág valójában az Origo Studió (archiválva itt), ezt a Google Street View-n is leellenőrizhetjük. A filmgyártó létesítmény Raleigh Studios néven nyílt meg 2010-ben, a cég sajtóközleménye szerint (archiválva itt). A weboldaluk szerint több tucat nagyszabású filmet forgattak már itt, például a "Dűne" és a "Die Hard" franchise egyik részét.

Az "Origo Stúdió", "Budapest" és "koncentrációs tábor" kulcsszavakkal 2024. június 20-án végzett Google-keresés (archiválva itt) nem talált olyan tartalmat, ami azt bizonyította volna, hogy az Origo kapuit átlépő számos színész, rendező vagy stábtag politikai foglyokkal találkozott.

Az Origo külső kerítésének tetején lévő szögesdrót valóban befelé dől, ahogy a Google Maps utcaképén látható. Nincs bizonyíték arra, hogy ez a fogolyszökések megakadályozását szolgálná: a magyar kormány 1997-es építési követelményekről szóló rendeletének 44. cikke (archiválva itt) előírja, hogy a szögesdrótot befelé kell fordítani, ha a kerítés közterületre, például járdára vagy útra épül. Az ötödik paragrafus így szól:

A telek homlokvonalán álló kerítésen a közterület használatát veszélyeztető megoldást (pl. szögesdrótot) csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban és a kerítés belső oldalán szabad alkalmazni.

Drábik helyesen állítja, hogy az Origo Stúdió fizikailag kapcsolódik a szomszédos FKF Hulladékhasznosító Műhöz, amely az üzem honlapja szerint (archiválva itt) évente akár 420.000 tonna szemetet is elégethet, és az energiát távfűtésként hasznosítja. Az Origo Stúdió a honlapján (archiválva itt) elmagyarázza, hogy a szomszédos erőműből érkező energiát az épületeik fűtésére használják, nem politikai foglyok ártalmatlanítására (a Lead Stories fordítása angolról magyarra):

A stúdió a szomszédos hulladékégetőben keletkező gőzt használja. Ezt a hulladékégető által termelt hőenergiát hőcserélők segítségével egy gőzkazánon keresztül vezetik körbe a fűtési rendszerük működtetéséhez. A hulladékégető által termelt hőenergia normális esetben elveszne, de az Origo Stúdió ezt a gőzt saját fűtési rendszerének működtetésére használja.

Az FKF Hulladékhasznosító Mű honlapja szerint (archiválva itt) alkalmanként nyilvános túrákat tart a létesítményeiben. Ez a magatartás nem jellemző egy titkos tömeggyilkosság kivitelezésében részt vevő cégre.

Megmutatná másoknak is, hogy mennyire pontos ez a cikk?

Nézze meg a megosztókat (lehet, hogy az ismerősei is köztük vannak…) és kommentelje be a linket.:

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét