Tényellenőrzés: Novák Katalin NEM nyilatkozta azt, hogy ő csak egy "kirakat bábú"

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Novák Katalin NEM nyilatkozta azt, hogy ő csak egy "kirakat bábú" Szerkesztett

Tényleg azt nyilatkozta Novák Katalin volt magyar köztársasági elnök egy interjúban, hogy ő csak egy bábu, és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciójában "melegek, gyakorló pedofilok és egykori beszervezett ügynökök ülnek"? Nem, ez nem igaz: az interjú hangsávját manipulálták. Novák az eredeti videóban Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásáról beszélt. A köztársasági elnök 2024. február 10-én nyújtotta be lemondását.

Az állítás egy Tiktok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. február 7-én. A videón a feliratok folyamatosan változtak, egy ponton a "Novák Katalin interjú. Novák Katalin egy bábú." felirat látható. A videóban látszólag a volt köztársasági elnök beszél:

Én csak egy kirakat bábú vagyok, akinek az a feladata, hogy debilen mosolyogjon és mindent, amit elém raknak alá írjak. (...) A KDNP frakción belül bújkáló melegek, gyakorló pedofilok és egykori beszervezett ügynökök ülnek, akik az ultra-nemzeti kereszténység látszatát fenntartva vegyülnek el köreinkben.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. február 8. csütörtök 19:02:34 CET)

Az eredeti felvételek az M1 közszolgálati televízióban 2023. május 4-én sugárzott interjúból származnak (itt archiválva), amelyben Novák Katalin Ferenc pápa magyarországi látogatásáról beszélt.

A manipulált videót eredetileg a Politikalipszis TikTok oldal töltötte fel 2024. február 6-án (archiválva itt). Ez a csatorna gyakran tesz közzé szerkesztett, szinkronizált politikai tartalmú szatirikus videókat. Az eredetei videó leírása egyértelművé teszi, hogy a bejegyzés paródia és mesterséges intelligencia segítségével készült. Az a felhasználó azonban, aki a videót a TikTok-on újraposztolta, ezt a pontosítást nem tette hozzá.

A szatirikus videó azért kapcsolja össze Novákot állítólagos pedofilokkal, mert nemrég a sajtóban megjelent, hogy 2023-ban kegyelmet adott (Bfv.1191/2022/13 határozat) a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki fedezni próbált pedofília miatt elítélt főnökének.

A kegyelmi döntés tényét az ügyről szóló nyilvánosan elérhető bírósági dokumentum 24. pontja tartalmazza:

(Forrás: eakta.birosag.hu képernyőmentés. Készült: 2024. február 12., hétfő 18:11:00 2024 CET)

Az elnök asszony nem adott magyarázatot a döntésére. Egy 2024. február 6-i sajtótájékoztatón (archiválva itt) azonban kifejezte undorát a pedofíliával szemben, de megjegyezte, hogy a magyar törvények értelmében nem köteles nyilvánosan indokolni a kegyelemmel kapcsolatos döntéseit. A köztársasági elnök 2024. február 10-én lemondott pozíciójáról.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét