Tényellenőrzés: A repülőgépek által létrehozott felhők NEM bizonyítják a tömeggyilkos chemtrail technológia létezését

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A repülőgépek által létrehozott felhők NEM bizonyítják a tömeggyilkos chemtrail technológia létezését Nem függ össze

Az a tény, hogy a repülőgépek által kibocsátott vízgőz növeli az égbolt felhőzetét, bizonyítja-e hogy repülőgépek mérgezett felhőket bocsátanak ki az emberiség kiírtásának céljából, azaz az úgynevezett "chemtrail" technológiát használják? Nem, ez nem igaz: a tudósok azért aggódnak a repülőgépek által létrehozott felhők miatt, mert ezek csapdába ejtik a hőt a légkörben, és fokozzák a globális felmelegedést. Ennek semmi köze a chemtrailekhez, az összeesküvés-elmélethez, amelyet tudósok már többször is megcáfoltak.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2024. február 25-én, de ebből már csak egy archivált képernyőmentés érhető el. A videóban végig látható a "Milyen szép Konteó a Chemtrail" felirat és a videó vége felé a következők olvashatók:

Akkor most hogy is van ez? A fátyolfelhők miatt melegedik a légkör, a kondenzcsikokat/fátyolfelhőket a repülők csinálják? Ez beismerése a chemtrail-nek !!!

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-08-26 at 10.27.16.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. február 29, csütörtök, 7:54:46 2024 CET)

Az állítás egy, a közmédia archívumában megtalálható, Timár Gábor magyar geofizikussal készült interjún alapul, amelyet a Kossuth rádió 2021. április 13-án sugárzott, és amelynek egy részét a videóban is lejátsszák. A riporter azt kérdezi Timártól, hogy az időjárási minták manipulálásának lehetőségeit kutató tudósok segíthetnek-e csökkenteni a globális felmelegedést azzal, hogy a sztratoszférában lévő felhőket elvékonyítják, hogy több hő távozhasson a Földről. Timár így válaszolt:

Az elmúlt évben az emberiség végzett egy kísérletet - mégha nem is szerette volna - hogy mi van akkor, ha kevesebb a fátyolfelhő. Ezt megcsináltuk, hiszen alig volt légiforgalom március után és a kondenzcsíkok csinálják a fátyolfelhők érdemi részét, most ebből kevesebb volt. Ettől nagyon hidegebb nem lett, szerencsére melegebb sem.

Timár a 2020-ban a COVID-19-hez kapcsolódó utazási korlátozások miatt bekövetkezett légiforgalom-csökkenésre utal (archiválva itt).

A kondenzcsík valójában a repülőgépek által kibocsátott vízgőz, amely nagy magasságban jégkristályokká kondenzálódik. Ezek általában gyorsan eloszlanak, de a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően akár egy órán keresztül is az égen maradhatnak - olvasható az amerikai Nemzeti Környezetvédelmi Műhold Adat és Információs Szolgálat cikkében (archiválva itt).

Egy az Európai Földtudományi Unió folyóiratában megjelent 2019-es tanulmány szerint a tartós kondenzcsíkok a Föld légkörében a sugárzás megkötésével jobban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, mint az összes repülőgép szén-dioxid-kibocsátása együttvéve (archiválva itt). A tanulmány szerint a kondenzcsík-felhők által csapdába ejtett sugárzás mennyisége 2050-re várhatóan megháromszorozódik a légi közlekedés előre jelzett növekedése miatt.

A TikTok videó azt állítja, hogy a Timár által említett kondenzcsík-felhők megegyeznek a chemtrailel. Azonban ez nem így van, a kondenzcsíkok valósak, a chemtrail pedig egy összeesküvés-elmélet. A Harvard Egyetemen működő, David Keith nevével fémjelzett, geomérnöki technológiával foglalkozó kutatócsoport szerint (itt archiválva itt):

A chemtrail elmélet szerint a kormányok vagy más intézmények titkos programot folytatnak, amelynek célja, hogy repülőgépekről mérgező vegyi anyagokat juttassanak a légkörbe oly módon, hogy az égen látható, a kondenzcsíkokhoz hasonló felhőket képezzenek. Ennek az állítólagos permetezésnek különböző motivációival kapcsolatban spekulálnak, beleértve a sterilizációt, a várható élettartam csökkentését, az elme irányítását vagy az időjárás szabályozását.

Nem láttunk semmilyen hiteles bizonyítékot arra, hogy a chemtrail létezne.

2016-ban az Environmental Research Letters című nyílt hozzáférésű folyóirat közölt egy szakmailag lektorált tanulmányt, a kutatás során tudósokat kérdeztek arról, hogy létezik-e a chemtrail (archiválva itt). A szerzők arról számoltak be, hogy:

A tanulmányban részt vevő 77 tudósból 76 (98,7%) azt mondta, hogy nem találkozott bizonyítékkal a [chemtrail] létezésére, és hogy a bizonyítékként említett adatok más tényezőkkel magyarázhatók, beleértve a repülőgépek kondenzcsíkjaival és a légköri aeroszolokkal kapcsolatos jól ismert fizikát és kémiát.

A repülőgép-technológiák változásai miatt a kondenzcsíkok a korábbinál hosszabb ideig fennmaradhatnak, és az ipari fejlődés változásai potenciálisan növelhetik az aeroszol lerakódását egyes területeken. A titkos, nagyszabású légköri permetezési programra való összpontosítás azonban elvonhatja a figyelmet a valódi, alapvető problémákról, amelyekkel foglalkozni kell.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét