Tényellenőrzés: Macron Oroszország-politikája NEM kapcsolódik a volt afrikai gyarmatoktól kapott 'bevételekhez'

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Macron Oroszország-politikája NEM kapcsolódik a volt afrikai gyarmatoktól kapott 'bevételekhez' Nem fizettek

Vajon Emmanuel Macron francia elnök "kicsinyes bosszú"-ból szigorítja az Oroszországgal szembeni álláspontját, mert Franciaország egykori nyugat-afrikai gyarmatai szorosabb kapcsolatokat ápolnak Moszkvával, és már nem hajlandók átadni költségvetési forrásaikat Franciaországnak? Nem, ez nem igaz: Franciaország egykori afrikai gyarmatainak nem kellett költségvetési vagyonukat elhelyezniük Franciaországban. A devizatartalékaik 50 százalékát a francia államkincstárban kellett elhelyezniük, a Franciaország által felügyelt monetáris unióhoz tartozás feltételeként. Franciaország ezeket a betéteket nem használta bevételként, kamatot fizetett rájuk, és az afrikai országok bármikor hozzájuthattak a pénzükhöz.

Az állítás egy videóban jelent meg (itt archiválva) a TikTokon 2024. március 16-án, „Miért keménykedik Macron?" címmel. A videó megmutat egy részletet a Horváth József nyugállományú vezérőrnaggyal készült interjúból, amely 2024. március 3-án jelent meg a Kontextus csatornán a YouTube-on (itt archiválva). Horváth a következőt mondta:

Macron elnök elszólását [Oroszország kapcsán] én abban a kontextusban tudom értelmezni, hogy ez egyfajta kicsinyes bosszú próbálkozás az oroszokkal szemben. Az elmúlt jó két év során a Száhel-övezetben [Nyugat-Afrikában] a volt francia gyarmatokon veszíti el valójában Franciaország a gyarmatai fölötti befolyást. Az a nyolc ország, ahol egyébként a Száhelben ezek a puccsok végbe mentek, ott nem az a fájdalmas azt gondolom a franciáknak, hogy most kitessékelik a francia idegenlégiót, hanem az, hogy megszüntetik azt a fajta gazdasági függést, ami mind ez idáig megvolt, hiszen ezek az országok vállalták azt, hogy költségvetésüknek meghatározó százalékát a francia nemzeti bankba helyezik el. Tehát onnantól kezdve Franciaországnak könnyen volt, azt gondolom, hogy egy tehetős és nagy gloárra büszke nemzet, mert ezek a volt gyarmatok még azért termelték nekik a jövedelmet. Ezek az országok azt mondták, hogy 'bocsánat, a francia idegenlégió túl puha és túl drága az oroszokhoz képest.'

Macron 2024. február 26-án kezdte élesebben bírálni Oroszország ukrajnai invázióját amikor felvetette annak lehetőségét, hogy nyugati csapatokat küldjenek az ukrán frontra.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon a cikk megírása idején:

Screen Shot 2024-04-11 at 7.43.41.png

(Forrás: TikTok képernyőkép, 2024. március 28. csütörtök, 05:43:41 UTC)

Horváth hivatkozik arra a gazdasági megállapodásra, mely szerint Franciaország volt afrikai gyarmatai használhatják az Afrikai valutaközösségi frankot (CFA frank) hivatalos fizetőeszközként, Párizs felügyelete alatt. A pénznemet 1945-ben hozták létre, miután Franciaország ratifikálta a Bretton Woods-i egyezményt - derül ki a Nyugat-afrikai Államok Központi Bankjának (BCEAO) honlapjáról (archiválva itt). Ez a monetáris unió két zónára oszlik: a Nyugat-afrikai Gazdasági és Monetáris Unió (UOEMA), melynek a tagjai Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Bissau-Guinea, Mali, Niger, Szenegál és Togo, és a Közép-afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség (CEMAC), amihez tartoznak a Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Gabon, Egyenlítői-Guinea és Csád.

Franciaország garantálta a CFA frank konvertibilitását a francia frankra, később az euróra rögzített árfolyamon. A monetáris unió tagság egyik feltétele az volt, hogy a résztvevő országoknak devizatartalékaik -- nem a költségvetési pénzük -- 50 százalékát kellett elhelyezniük a francia Államkincstárban mint kockázatcsökkentő intézkedés, a francia szenátus honlapján 2020-ban közzétett dokumentum szerint (itt archiválva). A dokumentumban ez olvasható (a Lead Stories munkatársainak fordításában franciáról magyarra):

Az a kötelezettség, hogy a tartalékok egy részét az Államkincstárnál vezetett műveleti számlán kell tartani, nem minősül a [CFA] frank Zóna országaira kivetett adónak, és nem szolgál a francia adósság finanszírozására a frank Zóna gazdasági fejlődése rovására... Az Államkincstárnál elhelyezett összegek folyószámlákon kerülnek elhelyezésre, és szabadon hozzáférhetők maradnak... A frank Zóna tagok jegybankjai által az Államkincstárnál elhelyezett összegek 0,75%-os kedvezményes kamattal járnak... Franciaország így 2018-ban 54,8 millió eurót, 2019-ben pedig 62,6 millió eurót fizetett az afrikai központi bankoknak a frank Zónában. Tehát ez egy befektetés.

2020. május 20-án a francia Miniszteri Tanács feloldotta azt a követelményt, hogy a nyolc UOEMA tagállam a devizatartalékai felét helyezze el a francia Államkincstárban (archiválva itt). A közleményben ez állt (fordítás):

Franciaország helyzete ezért átalakul egyszerű pénzügyi jótállóvá. Ezt szem előtt tartva új mechanizmusokat terveznek, amelyek lehetővé teszik számára, hogy rendelkezzen a szükséges információkkal a továbbra is vállalt pénzügyi kockázatok nyomon követéséhez és ellenőrzéséhez. Ez magában foglalja a BCEAO által rendszeresen továbbított információkat vagy az Unió különböző hatóságaival és intézményeivel folytatott informális találkozókat.

Az a gyakorlat, hogy Franciaország megtartja az afrikai országok devizatartalékainak a felét, félreértelmezte több nemzetközi szereplő, különösen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. 2019-ben, mielőtt kormányfő lett, Meloni a következőt mondta egy interjúban (archiválva itt, olaszról magyarra fordították a Lead Stories munkatársai):

Burkina Fasonak aranya van, és Franciaország Burkina Faso számára nyomtatja gyarmati valutáját. Cserébe azt követelik, hogy Burkina Faso exportjának 50 százaléka a francia kincstár kasszájába kerüljön... Tehát nem az a megoldás, hogy elvisszük az afrikaiakat és elhelyezzük őket Európában, hanem az, hogy megszabadítjuk Afrikát néhány európaitól, akik kizsákmányolják őket, és hagyd, hogy ezek az emberek azzal éljenek, amijük van!

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét