Tényellenőrzés: Az állam NEM vezet be "bicikli adót" 2024 őszén

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az állam NEM vezet be "bicikli adót" 2024 őszén "Kacsa"

Tényleg bevezetésre kerül 2024 őszén a "bicikli adó" és minden kerékpár után 4500 Ft adót kell majd fizetni? Nem, ez nem igaz: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Pénzügyminisztérium is megerősítette a Lead Storiesnak, hogy nem létezik ilyen adó és nincs tudomásuk arról, hogy bevezetésre fog kerülni.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) bukkant fel 2024. július 27-én. A videóban egy férfi beszél, a következők hangzanak el a felvétel elején:

Sziasztok! Mit szóltok hozzá? Ősztől jön a bicikli adó. Minden bicikli után 4500-at kell fizetni, adót. Mondom én, hogy ez az adók országa.

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024 augusztus 15., csütörtök 11:26:09 CET)

Magyarországon nincs ilyen adószabályozás. Ezt a NAV Kommunikációs Főosztályának munkatársa telefonon erősítette meg a Lead Stories-nak 2024. augusztus 14-én. Elmondta, hogy az információ teljesen fals, nincs ilyen adó és nem tudnak arról, hogy tervben lenne egy új szabályozás. A Lead Stories kérdéseket küldött a Pénzügyminisztérium sajtó osztályának is, akik 2024. augusztus 15-én egy rövid e-mailben válaszoltak:

Az értesülés kacsa. A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett.

Magyarországon működik a BikeSafe program (archiválva itt), mely egy nonprofit szervezet által a magyar rendőrséggel közösen épített adatbázis, ahol minden kerékpártulajdonos regisztrálhatja a kerékpárját, hogy a rendőrség könnyen tudja azonosítani és megtalálni, ha ellopják.

A regisztrációs díj 4900 Ft, - ami közel van a TikTok videóban említett 4500 Ft-hoz - de a rendőrség által regisztrált 50 000 Ft érték alatti kerékpároknak ingyenes. A regisztrációt a rendőrség rendszeresen népszerűsíti (archiválva itt), de a regisztráció önkéntes.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét