Tényellenőrzés: Hámori Luca NEM nevezte férfinek az ellenfelét az olimpiai boksz mérkőzésük szünetében

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Hámori Luca NEM nevezte férfinek az ellenfelét az olimpiai boksz mérkőzésük szünetében Hülyeség≠Férfi

Hámori Luca magyar női ökölvívó tényleg azt mondta az edzőjének az algériai Imane Helif elleni mérkőzése szünetében a párizsi olimpián, hogy "Férfi, nem tudok nyerni"? Nem, ez nem igaz: a közvetítés jó minőségű felvételein tisztán hallható, ahogy azt mondja: "Hülyeség, nem tudok nyerni". Az algériai női ökölvívó olimpiai szereplése nagyobb vitát váltott ki, sokan bizonyíték nélkül állítják a közösségi médiában, hogy Helif biológiai férfi.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) bukkant fel 2024. augusztus 5-én a "Mindent megtettél,jól küzdöttél,Luca!!!" felirattal. A videón azt láthatjuk, ahogy Hámori Luca az algériai ellenfelével vívott mérkőzés szünetében az edzőjével emelt hangon beszél, a videó alatt idézőjelek között az alábbi felirat látható:

Férfi, nem tudok nyerni.

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. augusztus 6., kedd 10:30:04 CET)

Hámori Luca és Imane Helif 2024. augusztus 3-án csaptak össze a párizsi olimpián, a női ökölvívás 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében (itt archiválva). A mérkőzést az algériai boxoló nyerte, Hámori az ötödik helyen végzett (archiválva itt).

Imane Helif nemével kapcsolatban ellentmondásos információk kezdtek el terjedni a neten, miután 2024 augusztus 1-én olasz ellenfele Angela Carini az első menetben 46 másodperc után feladta a mérkőzést (archiválva itt). A Lead Stories angol nyelvű oldala megcáfolta ezeket az információkat, nincs bizonyíték arra, hogy Imane Helif valaha is férfi volt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és maga a sportoló is megerősítette, hogy sosem volt férfi.

Az M4 sport oldalán elérhetőek a közvetítés jó minőségű felvételei (Magyarországon kívülről az Eurosport Magyarország Youtube csatornáján nézhető vissza a mérkőzés). A videón 1:18:00 után a mérkőzés második és a harmadik menete közötti szünetben Hámori Luca és az edzője, Varsányi Áron között a következő párbeszéd hangzik el:

- V.A.: Nézzél rám, Luca!
- H.L.: Úgyse tudok már nyerni.
- V.A.: Nézzél rám egy kicsit!
- H.L.: Hülyes...
- V.A.: A meccsel foglalkozz!
- H.L.: Hülyeség, nem tudok nyerni.
- V.A.: Mert nem ütünk, ütni kell. Bízz magadban, ütni kell, Luca!

Tehát a TikTok videó készítője a "hülyeség" szót a "férfi" szóra cserélte.

A szurkolók hangja miatt a párbeszédet valóban nehezen érteni. Az Eurosport Magyarország az "Ilyen nincs, nem tudok nyerni" idézetet használja a mérkőzésről feltöltött videója címében (itt archiválva). Varsányi Áron, a közmédiának adott interjújában azonban úgy emlékezett, hogy a magyar bokszoló férfinek nevezte az ellenfelét (itt archiválva). A Lead Stories rendszeresen foglalkozik a magyar közmédiában elhangzó félrevezető állításokkal.

Hámori a mérkőzés előtt azt írta a Facebook oldalán, hogy:

Ha fiú ha lány, én le akarom győzni. 😤 Szerény véleményem szerint, én sem tartom fair-nek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani.

Screen Shot 2024-08-06 at 9.28.47.png

(Forrás: Facebook képernyőkép. Készült: 2024. augusztus 6., kedd 15:28:47 CET)

Közvetlenül a mérkőzés után pedig a Magyar Olimpiai Bizottság cikke (archiválva itt) szerint Hámori ezt mondta ellenfeléről az érdeklődő újságíróknak:

Az elmúlt pár nap nehéz volt neki is és nekem is, és pont ezért szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé és egy rossz gondolatom sincsen felé, hiszen erről az egészről nem ő tehet.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét