Tényellenőrzés: Karácsony Gergely főpolgármester NEM tervezi a tíz évnél idősebb autók kitiltását Budapestről

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Karácsony Gergely főpolgármester NEM tervezi a tíz évnél idősebb autók kitiltását Budapestről Nincs tervben

Tényleg a 10 évnél idősebb autók kitiltására készül Karácsony Gergely főpolgármester és csapata? Nem, ez nem igaz: Ilyen tervet sosem jelentettek be. Karácsony 2024-es önkormányzati választási programjában szerepel az autós forgalom csökkentése, de szó sincs a régibb járműgépek kiltiltásáról.

Az állítás egy TikTok videóban (archiválva itt) jelent meg 2024. május 16-án. A videót Apáti Bence a kormányt és Fideszt közösségi média tartalmakkal támogató Megafon Központ influenszere osztotta meg. A videó legelején a követekező hangzik el:

Ha budapesti vagy és van autód, akkor rossz hírem van számodra. Karácsonyék ugyanis nekifutásból kitiltanák a 10 évnél idősebb autókat a fővárosból. (...) Igen, sajnos igaz a hír. Ez nagyjából 440 ezer autót jelent. Ez az összes budapesti autónak a kétharmada. És Karácsonyék szerint az ezeket használó közel félmillió család kitiltása a közlekedésből teljesen rendben van.

Így nézett ki a TikTok videó e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. június 6. 07:00:50 UTC)

Videójában Apáti megpróbálja alátámasztani állítását egy hangfelvétellel, mely Ámon Ada, a fővárosi Budapesti Klímaügynökség vezetőjének egyik rádiós interjújából származik. A Lead Stories megtalálta az interjút, amely 2023. május 15-én jelent meg a RadioCafé "Kavézó a Világ Végén" műsorában (archiválva itt).

Ámon Ada elmondja, hogy egy a főváros által szervezett közösségi gyűlésen - egy közéleti fórum, melyen 50 mindennapi budapesti ember vett részt - arra jutottak, hogy a város csak akkor lehet tisztább és egészségesebb, ha az autós közlekedés terepe folyamatosan szűkül és drágul (1:07:20-tól kezdődik ez a rész a linkelt podcastban). Nem esett szó az autók betiltásáról vagy a korlátozásáról.

Nem Apáti az egyetlen, aki Ámon Ada interjújára hivatkozva azt állította, hogy Karácsony betiltaná a régebben gyártott autókat. Szentkirályi Alexandra - aki a Fidesz főpolgármester jelöltje volt a 2024. június 7-i visszalépéséig - több közösségi média videóban is foglalkozott a "budapesti autókitiltási botránnyal" (például itt és itt, archiválva itt és itt). Szentkirályi óvatosabban fogalmazza meg az állítást, viszont a hangfelvételt félrevezető módon "lebukásként" tálalja, miközben az egy rádióműsor része és bárki számára elérhető az interneten.

Ámon Ada meg is osztotta a rádióműsor podcast verzióját 2024. május 9-én egy Facebook bejegyzésben (archiválva itt). Reagált a 10 évnél öregebb autók kitiltásáról szóló állításokra:

Vicces, hogy a levegőszennyezés csökkentésére tett választási program, vagy levegőminőségért tett lépések gyorsítása helyett a Fidesz főpolgármester-jelöltje engem talált meg az új mumus szerepével, olyan állításokat adva a számba több százezer budapesti autójának ki- meg betiltásáról, amiket nem mondtam. [...] A főváros által most létrehozott Budapesti Klímaügynökség, a fideszes sugalmazások ellenére, nem embereket fog kirángatni az autóikból, hanem olyan támogatásokat dolgoz ki a budapestieknek, amikkel olcsóbb lesz a lakásuk, a házuk felújítása, kifűtése, ha ezt (energia)hatékony módon csinálják, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátásokat, mert a legnagyobb (levegő)szennyező jelenleg a fővárosi épületállomány - ahogy ezt a podcastban is elmondtam.

Karácsony Gergely szintén reagált az állításokra egy a TikTokra is feltöltött videóban 2024. május 22-én (itt archiválva). Azt mondta:

Én nem tudom, honnan veszik ezt a hülyeséget, tényleg.

Megerősítette, hogy, ő vagy kollégái soha nem beszéltek a 10 évnél idősebb autók betiltásáról, hozzátéve, hogy a saját családi autója egy 18 éves Toyota, amit nem szeretne kitiltani a városból.

Karácsony Gergely 2024-es főpolgármester-jelölti programjában (archiválva itt) azt tűzi ki célul, hogy 2030-ra a budapesti utazások 80%-a fenntartható közlekedési eszközzel történjen. A kiadványban látható grafikon szerint a személyautós közlekedést az összes utazás 20%-ára szeretné csökkenteni. Emellett a program szerint a Budapesten közlekedő autók számát a közösségi közlekedés és az elkerülőutak fejlesztésével csökkentené.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét