Tényellenőrzés: A majomhimlő járvány NEM egy kamu, ami a brit és amerikai politikát hivatott befolyásolni

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: A majomhimlő járvány NEM egy kamu, ami a brit és amerikai politikát hivatott befolyásolni Nem függ össze

Tényleg "kamu" a majomhimlő járvány, ami miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzetet hirdetett csak azért, hogy a hatóságok könnyebben tudjanak nyomást gyakorolni a tarsadalomra az amerikai elnökválasztás és a brit migrációellenes zavargások idején? Nem, ez nem igaz: A WHO 2022-ben is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése mellett döntött a terjedő majomhimlő miatt, ekkor se angliai zavargások, se amerikai elnökválasztási kampány nem zajlott. A jelenlegi vészhelyzetet a majomhimlő klád I. variánsának kongói terjedése miatt hirdették ki, ez a variáns e cikk megírásának pillanatában még nem jelent meg sem az Egyesült Államokban, sem az Egyesült Királyságban.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2024. augusztus 16-án (képernyőmentés archiválva itt). A videó egy az előző napon megjelent blogbejegyzésről (archiválva itt) készült screenshotokat mutat meg, ezeken a következők olvashatók:

FIGYELEM! ÚJRA HAZUDNAK A VILÁGNAK EGY KAMU-PANDÉMIÁRÓL! Kezdődik is az új, mesterségesen gerjesztett pánik-pornó, a mesterségesen előidézett járványokkal.

Hivatalosan is elérte Európát az afrikai majomhimlő "új halálos törzse" - jelentették egészségügyi tisztviselők. Lássuk be, valójában senki nem lepődhet ezen meg, hiszen ugyanazt a hazug forgatókönyvet, azt a pandémia-menetrendet alkalmazzák mint a 4 évvel ezelőtti amerikai elnökválasztásokkor, amikor COVID19-néven jelölt hamis világjárványt hirdették meg a WHO segítségével.

Ismét amerikai elnökválasztás lesz, ismét itt a "nemzetközi járványügyi vészhelyzet" lobogtatása. És minő meglepetés, hogy bár a svéd járványügyisek jelentették be, az állítólagos nulladik esetet, de máris tudják annak útvonalát, ami természetesen az Egyesült Királyságba vezet, oda ahol az ország a polgárháború szélén áll a migrációs politika elleni tüntetések miatt és ahol már 2 hét óta nyilvánosan azt tárgyalják a brit parlament kisistenei, hogy a COVID-lezárásokhoz hasonlóan kell vészhelyzetet és lakossági házi-őrizetet meghirdetni.

Így nézett ki a videó a TikTokon e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. ‎szeptember ‎11., ‎szerda, ‏‎11:04:34 CET)

A WHO 2024. augusztus 14-én nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban gyorsan terjedő majomhimlő klád Ib. vírus miatt. Ez a variáns az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) jelentése szerint még nem jelent meg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége sem számolt be megbetegedésről (archiválva itt és itt). Semmi nem utal arra, hogy ezek az országok bármilyen korlátozó intézkedést terveznének bevezetni egy esetleges majomhimlő járvány miatt.

A WHO 2022 júliusában is vészhelyzetet hirdetett, akkor a majomhimlő klád IIb. terjedése okán, ez 2023 májusában ért véget (itt archiválva). Ebben az időszakban nem zajlott elnökválasztás vagy elnökválasztási kampány Amerikában (legutóbb 2020-ban választottak elnököt). Az állításban említett angliai migráció-ellenes zavargás sorozat pedig 2024 júliusának végén kezdődött.

A blog állítja, hogy a COVID-19 lezárásokhoz hasonló korlátozásokat vezetne be John Woodcock, a brit kormány politikai zavargás tanácsadója, aki a témáról beszélt a Times Radionak adott interjút 2024. augusztus 3-án (a hivatkozott részlete a rádiócsatorna X oldalán érhető el, archiválva itt).

Woodcock azonban nem javasolta azt, hogy újabb lezárásokat vezessen be a kormány, hanem úgy vélte, hogy az emberek hajlandóak lennének elfogadni azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyeket a hatóságok szükségesnek ítélnének a zavargások leküzdésére. Nem pontosította, milyenek legyenek ezek az hipotetikus intézkedések. Azt mondta (fordítás):

Úgy gondolom, hogy a brit közvélemény támogatni fogja a miniszterek további lépéseit ebben a vészhelyzetben, hogy a dolgokat kézben tartsák... Úgy gondolom, hogy vissza kellene tekintenünk a COVID napjaira, amikor a közvélemény elfogadta a vészhelyzetet a COVID idején, és készen álltak arra, a törvényhozók pedig készek voltak arra, hogy támogatsák az olyan átmeneti intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a lázadók alapvetően ne követelhessék... bocsásson meg, a COVID-ban készek voltak támogatni az abban a helyzetben szükséges intézkedéseket, szerintem hasonló megközelítést alkalmaznának a zavargók utcáról való távoltartására, tekintettel a közösségekben okozott károk mértékére.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét