Tényellenőrzés: NEM verte szét baltával a düsseldorfi reptér váróját egy menekült férfi

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NEM verte szét baltával a düsseldorfi reptér váróját egy menekült férfi Chilei reptér

Tényleg videó készült arról, hogy baltával veri szét a düsseldorfi reptér váróját egy "németországi migráns"? Nem, ez nem igaz: a felvétel Santiago repterén, Chilében készült.

Az állítás egy azóta már törölt, de archiválva még elérhető és lejátszható videóban jelent meg a TikTokon 2024. szeptember 5-én az "Eldurvult a helyzet az egyik német reptéren..." felirattal. A videót készítette Filep Dávid, aki az "a kopasz oszt" fedőnév alatt tevékenykedik a Megafon Központnál, amely a kormányzó Fidesz párt támogatására készít közösségi médiatartalmakat. Filep Dávid, osztotta meg. Filep egy reptéri váróban törő-zúzó férfiről mutat egy videót és közben ezt mondja:

Baltával verte szét a reptéri várót ez a németországi migráns. A felvételen az látható, ahogy a feldühödött férfi, aki nyilván menekültként érkezett Németországba egy baltával veri szét a berendezést a düsseldorfi reptéren.

Így nézett ki a videó e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. ‎szeptember ‎10., ‎kedd, ‏‎8:59:25 CET)

A videóval kapcsolatos hasonló állítások egyébként több jobboldali híroldalon is megjelentek: a Magyar Hírlap, a Mandiner, a Magyar Jelen és a Pesti Srácok oldalán e cikk megírásának pillanatában is elérhetőek voltak (archiválva itt, itt, itt és itt).

A videó legelején jól látható a "Salidas Departures" felirat az épület falán. A "salidas" az "indulás" spanyol megfelelője, amit nem valószínű, hogy a németországi Düsseldorf repterén a német "abflug" szó helyett használnának. A Düsseldorf Airport YouTube csatornájára feltöltött tájékoztató videón jól láthatóak az "Abflug Departures" feliratok. Az is jól látható, hogy a rongáló férfi nem egy baltát, hanem egy kalapácsot használ.

A 2024. szeptember 16-án "martillo incidente aeropuerto" szavakkal végzett Google keresés (magyarul "kalapács incidens reptér"; archiválva itt) több spanyol nyelvű videóhoz és híroldalhoz vezetett, melyek azt állították, hogy az eredeti felvétel a santiagoi Arturo Merino Benítez reptéren, Chilében készült 2024. augusztus 28-án. Az El Mostrador cikke (archiválva itt) szerint a felvételen egy dühös Haitiból származó utast láthatunk, aki a reptéren jött rá, hogy online csalás áldozata lett és jegye nem érvényes.

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. ‎szeptember ‎10., ‎kedd, ‏‎10:59:15 CET)

Az Arturo Merino Benítez reptér YouTube csatornájára feltöltött videón látható belsőépítészeti elemek - az oszlopok, a feliratok és a lámpák - megegyeznek a TikTok videóban látható berendezéssel. A két videón pontosan megegyezik a "B" check-in pultot jelző sárgán világító "B" betű.


(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült: 2024. ‎szeptember ‎10., ‎kedd, ‏‎‏‎11:00:46 CET)

Az incidenssel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a santiagoi reptérnek és Chile rendőrségének, esetleges válaszukkal frissítjük majd a cikket.

A Lead Stories korábbi, migrációval kapcsolatos, magyar nyelven megjelent tényellenőrzései itt olvashatók.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét