Tényellenőrzés: Az Európai Unió NEM csak azért fagyasztotta be a magyar pénzeket, mert az ország nem fogadja be a migránsokat

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories

A CIKK FRISSÜLT: Nézze meg a lenti frissítéseket.

Tényellenőrzés: Az Európai Unió NEM csak azért fagyasztotta be a magyar pénzeket, mert az ország nem fogadja be a migránsokat Más a probléma

Az Európai Unió azért függesztette fel a Magyarországnak járó támogatásokat, mert Magyarország nem hajlandó migránsokat befogadni? Nem, ez nem igaz: az Európai Bizottság és a Tanács főként a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt indított eljárásokat az ország ellen, aminek keretében forrásokat fagyasztottak be.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg a TikTokon 2023. május 18-án a "Ha nem fogadunk be migránsokat, akkor nem kapunk EU-s pénzt!" felirattal és az "Ez nagyon durva zsarolás!" címmel. A bejegyzést Bohár Dániel osztotta meg, aki támogatott partnerként tevékenykedik a kormányzó Fidesz-párt támogatására közösségi média tartalmakat készítő Megafon Központnál. A videóban Bohár rövid interjút készít Daniel Freund európai parlamenti képviselővel, aki azt mondja:

Ebben az értelemben a 'nincs migráció', a 'senki ide be' elég könnyen közvetlenül a 'nincs EU-s forráshoz' vezetne.

(A videó saját magyar nyelvű felirata jelenik meg Freund angol nyelven adott válasza alatt.)

Így nézett ki a bejegyzés e cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. július 3., szerda ‏‎8:35:52 CET)

Az Európai Bizottság és a Tanács 2022-ben hozott döntései alapján az EU továbbra is visszatart több, mint 21 milliárd eurót (archiválva itt) a Magyarországnak járó kohéziós és a helyreállítási és rezilienciaépítési alapból, mivel az ország csak részlegesen teljesítette az Unió által megszabott, a pénzek folyósításához szükséges feltételeket.

A Magyarországnak szánt pénzügyi források befagyasztása nem főként a migrációval kapcsolatos intézkedéseinek köszönhető. A pénzek zárolása három különböző döntés következménye:

1) A "kondicionalitási eljárás," amely az Európai Tanács 2022. december 15-i döntése alapján indult el Magyarország ellen (itt archiválva). A Tanács úgy határozott, hogy forrásokat kell zárolni az uniós költségvetés védelme érdekében a Magyarországon tapasztalható jogállamisági problémák miatt. A döntés említi a közbeszerzéssel, az ügyészségi eljárásokkal, az összeférhetetlenségekkel, a korrupció elleni küzdelemmel és a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos problémákat, de nem foglalkozik migrációval vagy menedékjoggal kapcsolatos kérdésekkel.

2) A Tanács által 2022. december 15-én jóváhagyott helyreállítási és rezilienciaépítési tervvel járó forrásokhoz való hozzáféréshez Magyarországnak teljesítenie kellene 27 "szuper mérföldkövet" (archiválva itt). Ezek az állam működésével, korrupcióval, jogállamisággal kapcsolatos feltételek, nem említik a magyar migrációs törvényeket.

3) Az Európai Bizottság 2022. december 22-én megállapította (archiválva itt), hogy Magyarország magatartása nincs összhangban az Alapjogi Chartával, amely összefoglalja "mindazokat személyiségi, polgári, politikai, gazdasági és szociális jogokat, amelyek az EU-ban megilletik a polgárokat" (archiválva itt). A EU tagállamoknak meg kell felelniük a Charta rendelkezéseinek az uniós kohéziós alaphoz való hozzáféréshez. A három döntés közül egyedül ez említi a magyar menedékjogi szabályozásokat, többek egyéb probléma mellett.

Bohár videója a Daniel Freund európai parlamenti képviselővel készült interjúval támasztja alá az állítását. Freund tényleg azt mondja, hogy Magyarország nem juthat az EU által befagyasztott pénzekhez a migrációellenes politikája miatt. De a felvétel nem úgy hangzik, mint egy teljes mondat, inkább úgy, mint egy mondat vége. Nem tudni, említett-e Freund egyéb okokat a pénzek befagyasztására, hiszen az interjú teljes, vágatlan verziója nem elérhető a neten.

Ráadásul Európai parlamenti képviselőként Freundnak nincs hatásköre arra, hogy bármelyik pénzügyi alappal kapcsolatban döntéseket hozzon. Kijelentéseitől függetlenül a végső döntési jogkör a Bizottság és a Tanács kezében van. Ezért a véleményének nincs nagy jelentősége az eljárások irányának meghatározásában.

Igaz, hogy a német zöld politikus az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagjaként utazott Magyarországra 2023 májusában, hogy "megvizsgálja az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos folyamatban lévő ügyeket" (itt archiválva). De ennek a bizottságnak nincs döntési jogköre, csak azt értékeli, hogyan költi el az ország az uniós pénzeket, majd javaslatokat tesz.

Frissítés 2024. július 4-én

Bohár Dániel videójának a hangja el volt távolítva a TikTokon, de a feliratok miatt továbbra is értelmezhető. A teljes videó (archiválva itt) még mindig megtekinthető volt, hanggal együtt, Bohár Facebook oldalán e frissítés megírásakor.

Az Európai Bizottság 2023. december 13-án úgy ítélte meg, hogy "Magyarország igazságügyi reformja orvosolta a bírói függetlenséggel kapcsolatos hiányosságokat", ezért 10,2 milliárd eurót feloldott a befagyasztott kohéziós alapból (itt archiválva).

2022. március 2-én további 2 milliárd euró került feloldásra miután Magyarország reformokat hajtott végre az oktatás és a nemek közötti egyenlőség területén (itt archiválva). Ezt a Bizottság egyik sajtósa, Laetitia Close erősítette meg a Lead Stories kérdésére egy 2024. június 26-án küldött e-mailben.

Ezekre a döntésekre nem volt hatással az ország migrációs politikája, mely nem változott az adott időszakban.

Az állítás más formában is terjedt a közösségi médiában: 2024 január 26-án a Lead Stories megjelent tényellenőrzése mutatott rá, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nem ismerte el egy beszédében, hogy a magyar pénzek befagyasztásának oka csak a migráció, az ezt alátámasztani próbáló videók szerkesztettek.

Frissítések:

  • 2024-07-09T08:48:51Z 2024-07-09T08:48:51Z
    A cikk 2024. július 4-én frissült. Bővebben elmagyarázza az Európai Bizottság és a Tanács Magyarországgal kapcsolatos döntéseit. A TikTok videó hangja el lett távolítva, de a feliratok miatt továbbra is értelmezhető.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét