Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy a Telex.hu külföldi pénzen gyarapszik

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy a Telex.hu külföldi pénzen gyarapszik Olvasói pénz

Vajon a Telex.hu híroldal főként külföldi forrásokból finanszírozza magát? Nem, ez nem igaz: a Telex anyavállalata által benyújtott pénzügyi kimutatásokból kiderül, hogy 2022-es bevételének csak kis része származott külföldi adományozóktól és üzleti partnerektől. A források oroszlánrésze olvasói adomány volt.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (itt archiválva) 2023. november 11-én, a „Telex és kunyerálás!" címmel. A posztoló Apáti Bence koreográfus, aki kormányzó Fidsesz támogatására közösségi tartalmat készítő Megafon Központ partnere. Apáti a Telex honlapján 2023. október 26-án közzétett videó egy részét mutatja meg (itt archiválva), amelyben Német Tamás főszerkesztő adományokat kér az olvasóktól. Ezután a Megafonos elmondja:

Mélyen a zsebünkbe nyúlhatunk, vagy... megnézed a legújabb Apáti reagált, és együtt kiröhögjük őket. Annyi pénzt kaptak már külföldről, hogy alig bírja el a bankszámlájuk. Mégis adják itt nekünk a lepukkant koldust, már a tizenharmadik éve. Unalmas a műsor!

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon a cikk megírásának időpontjában:

Screen Shot 2024-06-21 at 9.55.32.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. június 17. péntek, 13:55:32 UTC)

Orbán médiaszövetségesei a magyar politikával kapcsolatos kritikus tudósításai miatt gyakran vádolják a Telexet azzal, hogy külföldi finanszírozói érdekeit szolgálja (itt archiválva). A cikk írásakor az Országgyűlés fontolgatta a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozásáról szóló törvényjavaslatot (archiválva itt), amely ellenőrizés alá venné azokat a szervezeteket, amelyek "külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak".

A Telex anyavállalata, a Van Másik nevű cég két pénzügyi jelentést nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumhoz 2022-re: egyet az év első kilenc hónapjáról, amikor korlátolt felelősségű társaság (Kft.)-ként tevekénykedett, egyet pedig az utolsó három hónapról, amikor státusza zártkörűen működő részvénytársasággá (Zrt.) vált. Mindkét dokumentum letölthető innen.

A két jelentésből kiderül, hogy a Van Másik teljes bevétele 2022-ben közel 1,5 milliárd forint volt. Mindössze 21,8 millió forint érkezett a médiaszabadságot támogató külföldi szervezetektől. Közülük a cseh külügyminisztérium által támogatott prágai székhelyű Free Press for Eastern Europe csoport volt a fő, amely 10,6 millió forintot adományozott.

Azon kívül a Van Másik 223,5 millió forintot kapott a "szolgáltatás-exportokból," amelyeknek a javarésze európai uniós székhellyel rendelkező jogalanyoknak adott el. Ezzel a teljes külföldről származó bevétel 245,2 millió forintra nő, amely a 2022-es bruttó bevétel 17 százaléka tesz ki.

A Van Másik 2022-es bevételének több mint egyharmada, 533,7 millió forint olvasói adományokból származott. A Telex a 2023. július 10-én közzétett hatodik átláthatósági jelentésében olvasható, hogy "több mint 50 000" személytől kap támogatást (itt archiválva). Feltételezve, hogy mindezek az emberek 2022-ben adományoztak, az átlagos adomány 10.675 forint lenne.

A pénzügyi beszámolókból nem derül ki, hogy az olvasói adományok hány százaléka származott külföldi bankszámlákról. A Lead Stories megkereste a Telexet pontosításért, és frissíteni fogja ezt a cikket, ha válaszol.

A Telex 2022-től kezdődően a Telex Akadémia nevű képzési programot működteti leendő újságírók számára (itt archiválva). Az Egyesült Államok külügyminisztériumának Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügy Hivatalából kapott kétéves, 740.740 dolláros támogatásával valósul meg (276,2 millió forint a 2022-es átlagos árfolyammal számolva). A pénzügyeket a Van Másik tulajdonában lévő szervezet, a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. kezeli a 2022-es pénzügyi kimutatása szerint, amely innen letölthető.

A Telex átláthatósági jelentése hangsúlyozza, hogy az amerikai pénzt nem fordítja a mindennapi működésére. Még ha így is lenne, az Egyesült Államok kormányának éves támogatása 129 millió forint lenne, ami a Van Másik 2022-es bevételének mindössze 11 százaléka.

Frissítés 2024. június 26.

A Van Másik Zrt. 2023-es pénzügyi jelentése, amely 2024. május 30-án jelent meg az Igazságügyi Minisztérium honlapján (innen letölthető), további bizonyítékot mutat arra, hogy a cég finanszírozásának javarésze nem külföldi forrásokból származik.

A cég éves bevétele 1,4 milliárd forint volt, amelyből a nemzetközi pályázatokon nyert pénz értéke 101,2 millió forint, és a "szolgáltatás-exportok" értéke 208,8 millió forint volt. Ez a külföldről származó pénz összesen 310 millió forintot tesz ki, ez a 2023-as bevételük 22 százaléka.

A cég 504,7 millió forintos támogatást kapott az olvasóktól, ez az éves bevételének 35 százaléka. És további 744,8 millió forintot kapott a médiareklámok eladásából, ami a bevétel 52 százaléka.

A Van Másik mintegy 7,8 millió forintot nyert az amerikai nagykövetség által szponzorált Szabad Média pályázaton, amelynek az eredményeit 2024. január 26-án tették közé a pályázatot is bíraló Mérték Médiaelemző Műhely honlapján (itt archiválva). Az eredményhirdetés elég nagy vihart kavart a Fidesz-közeli hírportálokon (itt archiválva), miközben ez az összeg a cég 2023-es bevételének csupán 0,5 százalékát tenné ki.

Az Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozásáról szóló törvény (archiválva itt) 2023. december 21-jén jelent meg a Magyar Közlönyben (innen letölthető).

Megmutatná másoknak is, hogy mennyire pontos ez a cikk?

Nézze meg a megosztókat (lehet, hogy az ismerősei is köztük vannak…) és kommentelje be a linket.:

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét