Tényellenőrzés: NEM igaz, hogy „egyetlen penny európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra" 2023-ban

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories

A CIKK FRISSÜLT: Nézze meg a lenti frissítéseket.

Tényellenőrzés: NEM igaz, hogy „egyetlen penny európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra" 2023-ban Tényellenőrzés: NEM igaz, hogy „egyetlen penny európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra" 2023-ban €3Mrd érkezett

Az Európai Unió megtagadott minden fillér költségvetési támogatást Magyarországtól 2023-ban? Nem, ez nem igaz: Magyarország 2023-ban becslések szerint majdnem 3 milliárd euró (1,2 ezer milliárd forint) uniós pénzben részesült - áll Johannes Hahn európai költségvetési biztos nyilatkozatában. Ezek a támogatások annak ellenére érkeztek, hogy az Európai Bizottság 22 milliárd euró Magyarország számára elkülönített kohéziós forrást befagyasztott, többek között a vélt rendszerszintű korrupció miatt.

Az állítás egy videóban (archiválva itt) jelent meg 2023. december 5-én a kormányzó Fidesz párt hivatalos TikTok oldalán, „Be fogjuk hajtani azt, ami Magyarországnak jár!" címmel. A felvételen Orbán Viktor miniszterelnök látható, amint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) előtt tartott beszédében az európai gazdasággal kapcsolatos „totemoszlopokról meg mítoszokról" számolt be 2023. december 1-jén (itt archiválva). Azt mondta:

Az egyik ilyen mítosz, nagytotem az európai gazdaságban úgy hangzik, hogy európai uniós tagállam európai uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. Jelentem: ez a mítosz szertefoszlott. Mert az, hogy 2023-at így kivédtük, visszatérünk a '24-es növekedési pályára jól láthatóan, és közben egyetlen penny európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra, ez jól mutatja, hogy lehet úgy szervezni a gazdasági életet, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci alapon bevont erőforrásokra építjük a gazdaság növekedését, az Európában megszokott pénzügyi transzferek helyett vagy nélkül.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-06-19 at 10.13.13.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült: 2024. június 19., szerda 14:13:13 UTC)

2022. december 22-én az Európai Bizottság bejelentette, hogy felfüggeszti a 2021-27-es költségvetési ciklusban Magyarország számára elkülönített mintegy 22 milliárd eurós kohéziós forrást (itt archiválva). Magyarország teljes egészében megkapja ezt a pénzt, ha két éven belül eloszlatja Brüsszel aggodalmát a korrupcióval, a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és más kérdésekkel kapcsolatban - közölte a Bizottság.

Ez nem jelenti azt, hogy a Bizottság azonnal megszakította az összes Magyarországra irányuló pénzáramlást, amint azt Daniel Freund német európai parlamenti képviselő és Johannes Hahn, a költségvetési ügyeket felügyelő európai biztos közötti eszmecsere mutatta. 2023. augusztus 30-án Freund a következő parlamenti kérdést nyújtott be (a Lead Stories fordításában angolról magyarra, itt archiválva):

A Bizottság 2022 decembere óta befagyasztva tartja a Magyarországnak szánt uniós források jelentős részét az országban tapasztálható rendszerszintű korrupció, a jogállamiság hiányosságai és az alapvető jogok megsértése miatt. Míg a Magyarország Helyreállítási és Rezilienciaépítés Alapját, valamint a Közös rendelkezésekről szóló rendelet által kezelt összes pénzt jelenleg visszatartják, más uniós alapokból továbbra is folyósítják a támogatásokat. Különösen az előző többéves pénzügyi keretből származó finanszírozás kifizetése továbbra is folyamatban van.
Mekkora összegű uniós forrást fizettek ki Magyarországnak 2023 januárja óta, és mely költségvetési sorokból?

Hahn 2023. október 26-i válasza (archiválva itt) egy Excel-táblázatra hivatkozott (lásd alább), amely a Bizottság központi számviteli rendszeréből származó adatok alapján közel 3 milliárd euró összegű kifizetéseket sorol fel.

Screen Shot 2023-12-08 at 10.38.33.png

(Forrás: Képernyőkép az Európai Parlament weboldalán linkelt táblázatról. Készült: 2023. december 8., péntek 15:38:33 UTC)

Hahn hangsúlyozta:

Az információ... egy meghatározott időpontban került kinyerésre, amely nem zárja le a teljes pénzügyi évet, ezért a számok eltérhetnek más hivatalos kiadványoktól (pl. a Pénzügyi Átláthatósági Rendszer, tagállami jelentések stb.). Ezenkívül [az Excel-táblázat] a Bizottság és a tagállamok nemzeti hatóságai (például minisztériumok és közintézmények) által közösen irányított programokat is tartalmaz - megosztott kezelés, ahol a tagállam köztes kedvezményezettként osztja szét az uniós forrásokat a végső kedvezményezettek között.

Emellett a Bizottság 2023. november 23-án bejelentette (archiválva itt), hogy Magyarország mintegy 900 millió euró előfinanszírozásban részesül a REPowerEU Tervből, amelynek célja az EU orosz fosszilis-tüzelőanyagok importjának megszüntetése és a tagállamok által használt megújuló energiaforrások arányának növelése 2030 előtt. Ez a bejelentés egy héttel azelőtt történt, hogy Orbán kijelentette: Magyarország egyetlen fillért sem kapott Brüsszeltől 2023-ban.

Ebben az időszakban, 2023 végén Orbán PR-kampányt folytatott, az úgynevezett Nemzeti Konzultációt (archiválva itt), amely azzal vádolta Brüsszelt, hogy olyan politikát kényszerít Magyarországra, amely sérti a nemzeti érdekeket.

Frissítés 2024. július 25-én:

Az Európai Bizottság 2023. december 13-án úgy ítélte meg, hogy "Magyarország igazságügyi reformja orvosolta a bírói függetlenséggel kapcsolatos hiányosságokat", ezért 10,2 milliárd eurót feloldott a befagyasztott kohéziós alapból (itt archiválva). Ez 12 nappal az Orbán Viktor VOSZ előtt tartott beszéde után történt.

Frissítések:

  • 2024-07-25T15:06:07Z 2024-07-25T15:06:07Z
    Frissítés 2024. július 25-én: A cikk bövült az Európai Bizottság 2023. decemberben hozott döntéséről szóló információval.

Megmutatná másoknak is, hogy mennyire pontos ez a cikk?

Nézze meg a megosztókat (lehet, hogy az ismerősei is köztük vannak…) és kommentelje be a linket.:

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét