Tényellenőrzés: Az idegenek NEM vetítettek kék fényt az égre Budapest felett 2024. március 2-án

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Az idegenek NEM vetítettek kék fényt az égre Budapest felett 2024. március 2-án Fényművészet

Földönkívüliek jelentek-e meg Budapest felett, és kék fénnyel világítottak-e az égen 2024. március 2-án? Nem, ez nem igaz: a magyar főváros felett látható kék fény a Biodómában rendezett nagy képzőművészeti kiállítás része volt, amelyen több művész munkája volt látható.

Az állítás 2024. március 1-én jelent meg egy TikTok videóban (archiválva itt).

A felvételen egy férfi hang azt mondja, hogy:

Idegenek! Idegenek vannak Budapesten!

Így nézett ki a poszt a TikTok-on e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-05-29 at 8.09.10.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés 2024. május 29., szerdán 12:09:10 UTC)

A videó készítője által megörökített budapest feletti kék fény nem az idegenek műve, hanem a Fénydóm képzőművészeti kiállitásából származott (itt archiválva), amely a Fővárosi Állatkert Biodómában volt látható 2024. március 1. és 17. között. A rendezvény honlapja szerint a kiállítás "több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai egyedülálló fénykörnyezetet" teremtett (itt archiválva). Egy fotós által megosztott légifotók (archiválva itt) és a szervezők által megosztott videók (archiválva itt) szerint a Biodóm körül és az épület tetején elhelyezett lámpák világítottak az égre.

Unknown.png(Forrás: Instagram képernyőmentés 2024. március 5., kedd 17:17:21 UTC)

Kálmán Mátyás, a Colloc Productions film- és képzőművészeti cég vezetője és a Fénydóm szevezője, azt mondta a Lead Storiesnak egy 2024 március 5-i telefonos interjúban, hogy a kék fények a finn Kari Kola (archiválva itt) képzőművész "Blue Pyramid" ("Kék Piramis") alkotásának a része voltak. Kola hatalmas épületek vagy tárgyak megvilágításáról ismert. Kék fényeket vetített több hatalmas hegyre Finnországban az ország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából 2017-ben (itt archiválva). 2018-ban hasonló kék fényeket vetített Stonehenge köré, az UNESCO-örökség megőrzésének és gondozásának 100. évfordulója alkalmából (itt archiválva).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét