Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy „no-go zónák terjednek" Magyarország-szerte

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: NINCS bizonyíték arra, hogy „no-go zónák terjednek" Magyarország-szerte Kevesebb bűn

Tényleg "terjednek a no-go zónák" - azaz olyan területek, amelyekbe még a rendőrség sem mer bemenni a magas bűnözési ráta miatt - Magyarország-szerte? Nem, ez nem igaz: a hivatalos statisztikák ezt nem támasztják alá. Magyarországon 2011 és 2022 között drámai mértékben csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, és az elmúlt években a legmagasabb bűnözési rátával rendelkező régiókban is a bűncselekmények aránya kifejezetten alacsony volt számos európai országhoz képest. Ráadásul Pintér Sándor belügyminiszter cáfolta, hogy no-go zónák léteznének.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2023. augusztus 7-én (itt archiválva) Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke oldalán. A szöveg így szólt:

Országszerte terjednek a no-go zónák!
Egyedül a Mi Hazánk követel rendet, csendőrséget!

A bejegyzés így nézett ki e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-06-27 at 7.31.55.png

(Forrás: TikTok képernyőkép. Készült 2024. június 27. csütörtök 11:31:55 2024 UTC)

A Mi Hazánk alkalmazza a no-go zóna fogalmát Magyarország azon területeire, ahol magas a cigány lakosok száma (archiválva itt). Egy 2022. július 28-án lezajlott panelbeszélgetésről készült videóban (archiválva itt) 11:23-kor Lantos János a párt egyik vezető politikusa elmondta:

Mindenki tudja, hogy ezek a no-go zónák azért döntően cigány származású emberekből tevődnek össze. Tehát ez szorosan összefügg. Sőt, hát, értelmezhetetlen is a no-go zóna és a cigány bűnözés, hogy ha ketté választjuk. Tehát ez gyakorlatilag egy és ugyanaz.

Bár nem kérdés, hogy létezik törvényszegés Magyarországon, azonban a statisztikák megcáfolják azt az állítást, hogy az erőszakos bűncselekmények szaporodnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint (archiválva itt) Magyarországon 89 emberölést regisztráltak 2022-ben, szemben a 2011-es 142-vel, ami 37 százalékos csökkenés. Ugyanebben az időszakban a testi sértések száma 52 százalékkal, 14.241-ről 6.901-re esett vissza, míg a teljes bűncselekmények száma, beleértve az erőszakmentes bűncselekményeket is, 63 százalékkal, 451.371-ről 167.774-re csökkent, a KSH szerint.

Tény, hogy a hivatalos személy és közfeladatot ellátó személy elleni elkövetett erőszakos incidensek száma emelkedett a 2019-es 564-ről 904-re 2022-ben, ami 60 százalékos növekedést jelent, a KSH adatai alapján. Pintér Sándor belügyminiszter azonban cáfolta, hogy vannak olyan helyek, ahová a rendőrök nem mernének belépni. Pintér azt mondta 2020. szeptember 29-én az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt tett beszámolójában (archiválva itt) hogy:

Magyarországon a közrend, a közbiztonság szilárd, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, nincs kritikus körzet, település vagy városrész, nincs no-go zóna Magyarországon. Nemzetközi összehasonlításban is azt tudjuk mondani, hogy Magyarország ezen a területen kiemelkedő teljesítményt nyújt.

A statisztikák alátámasztják Pintér állítását, miszerint Magyarország bűnözési rátája alacsonyabb, mint más országoké, még a bűnözés által leginkább sújtott területeken is. 2022-ben a legmagasabb bűnözés-számmal rendelkező régió Budapest (42.344), Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (12.852), Bács-Kiskun vármegye (9070) és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye (9019) volt, a KSH adatai szerint (archiválva itt). Így Budapesten 2481, Borsod-Abaúj-Zemplénben 2051, Bács-Kiskunban 1823, és Szabolcs-Szatmár-Beregben 1673 bűncselekmény jut 100.000 lakosra. (A Lead Stories számításai, a KSH 2022-es népességadatai alapján (archiválva itt) egy online bűnözési ráta-kalkulátor segítségével.)

Bajorországban, a legkevesebb törvényszegést regisztráló német államban 4698 volt a bűnözési ráta 100.000 lakosra vetítve 2022-ben, a Statista.com által összeállított adatok szerint (itt archiválva). Svédországban ez az arány 13.803 (itt archiválva), Belgiumban pedig 7462 volt 2022-ben (itt archiválva) - mutatják a Statista adatai.

Az a hiedelem, hogy a no-go zónák léteznek Magyarországon halálosnak bizonyult. A mentők 2020 januárjában nem voltak hajlandók belépni a cigány többségű Csenyéte községbe rendőri kíséret nélkül, késleltetve a segítséget egy eszméletét vesztett férfinak - írja a Magyar Hang hírportál (itt archiválva). A helyi polgármester végül saját kocsijában vitte el a férfi holt testét a falu határáig, ahol a mentők várakoztak - közölte a Magyar Hang.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét