Tényellenőrzés: Orbán Viktor NEM állította, hogy Magyarországnak katonákat kell küldenie Ukrajnába

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Orbán Viktor NEM állította, hogy Magyarországnak katonákat kell küldenie Ukrajnába Szerkesztve

Azt állította Orbán Viktor, hogy Magyarország a NATO-egyezmény következtében katonákat fog küldeni Ukrajnába? Nem, ez nem igaz: az idézetet kiragadták a szövegkörnyezetből és egy szerkesztett videóban tették közzé, így a jelentése teljesen megváltozott.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg (már csak az archivált verzió érhető el) 2024. Március 26-án, "Nekünk kötelező Ukrajnába katonákat küldeni!" felirattal. A videóban ez az egy mondat hangzik el:

Nekünk kötelező a NATO szerződéséből következően Ukrajnába katonákat küldeni.

Így nézett ki a bejegyzés a TikTokon, amikor március 28-án archiváltuk:

(Forrás: TikTok képernyőmentés. 2024. március 28. 16:48)

A videó részlet Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján készült 2023. december 21-én (archiválva). A Miniszterelnök honlapján található jegyzőkönyv-szerű leírás szerint Nick Thorpe-nak, a BBC tudósítójának Ukrajna NATO-csatlakozására vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta:

Tehát ezért Magyarország nem akar egy olyan kötelezettséget vállalni, amikor egy nagyhatalommal, atomhatalommal valaki háborút vív, és nekünk jogi kötelezettségünk van arra, hogy mi is részt vegyünk ebben a háborúban. Ukrajna NATO-tagsága azt jelentené, hogy holnap reggel nekünk kötelező a NATO-szerződéséből következően Ukrajnába katonákat küldeni. Nem akarjuk.

A TikTok videó alkotója csak a "Nekünk kötelező a NATO szerződéséből következően Ukrajnába katonákat küldeni." Mondtarészletet, mely teljesen mást jelent a bekezdésből kiragadva.

Ukrajna jelenleg nem tagja a NATO-nak. A Lead Stories korábban is cáfolt már meg magyar nyelvű közösségi média bejegyzéseket nyugati hadseregek állítólagos Ukrán misszióiról.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét