Tényellenőrzés: Orbán Viktor NEM pózolt horogkeresztes zászlóval

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Tényellenőrzés: Orbán Viktor NEM pózolt horogkeresztes zászlóval Szerkesztve

Tényleg egy horogkeszetes zászló előtt pózolt Orbán Viktor magyar miniszterelnök néhány portugál szélsőjobboldali politikus társaságában? Nem, ez nem igaz: a közösségi médiában keringő fotó szerkesztett. Az eredeti képen, amelyet a 2023 májusában Magyarországra látogató portugál politikusok tettek fel az internetre, nem egy náci szimbólumokat ábrázoló zászló volt a háttérben, hanem egy fotó Puskás Ferencről.

A kép egy azóta már törölt, de archiválva még elérhető TikTok videóban tűnt fel 2024. február 27-én. A fotó felett az alábbi felirat látható:

Portugál szélső jobbos barátaival . Hát gratulálok👍

Így nézett ki a videó a cikk megírásakor:

(Forrás: TikTok képernyőfotó. Készült: 2024. februrár 28.,‏‎18:27:47)

Az eredeti fotót (archiválva itt) az Orbántól balra álló Ricardo Regalla Dias Pinto, a portugál jobboldali Chega párt politikusa, tweetelte 2023. május 6-án. A párt vezetőinek egy csoportja 2023 májusában meglátogatta Orbán Viktort (archiválva itt), és részt vett a 2023. május 4-én és 5-én Budapesten megrendezett CPAC Hungary konzervatív politikai konferencián (archiválva itt). Az Orbántól jobbra álló André Ventura a Chega elnöke, jobb szélen pedig a szintén a Chega színeiben politizáló Diogo Pacheco de Amorim látható.

A háttérben nincsenek zászlók.

(Forrás: X képernyőfotó. Készült 2024. július 30., szerda ‏‎09:31:39)

Az eredeti fotót tartalmazó bejegyzésből nem derül ki, hogy a kép hol készült. Ventura viszont 2023. május 6-án egy másik fotót tweetelt (archiválva itt), ugyanarról a helyszínről, amelyhez azt írta, hogy a magyar miniszterelnök szülőfalujában, Felcsúton található Puskás Akadémia épületében találkoztak Orbán Viktorral. Azon a fotón is egy Puskás Ferencről készült kép van a háttérben, zászlók nem láthatók.

A manipulált fotó a Twitteren jelent meg 2023. május 6-án, az @AndreCVentora nevű felhasználó szatirikus oldalán. A fiókot felfüggesztették, a fotót pedig törölték, de egy archivált verzió elérhető a Wayback Machine segítségével.

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét