Fact Check: NEM migránsok alkotják a lakosság többségét több nyugat európai nagyvárosban

Tényellenőrzés

  • szerzõ: Lead Stories
Fact Check: NEM migránsok alkotják a lakosság többségét több nyugat európai nagyvárosban Nincs többség

Igaz-e, hogy a főleg Afrikából és Ázsiából származó bevándorlók már a többséget alkotják több nyugat-európai nagyvárosban, amely bebizonyítja, hogy a "Nagy Utánpótlás-elmélet" inkább tény, mint fikció? Nem, ez nem igaz: Minden az állításban említett városban - Amsterdam, Hága, Rotterdam, Brüsszel és London - az adott országban született állampolgárok teszik ki a többséget a hivatalos adatok szerint. Ráadásul az állítás nem veszi figyelembe, hogy London kivételével ezek a városok az Európai Unióban találhatóak és a bennük élő "migránsok" nagyrésze az Unió más országaiból származik, nekik az EU állampolgáraiként alapjoguk az Unión belüli szabad mozgás és tartózkodás.

Az állítás egy TikTok videóban jelent meg 2024. szeptember 7-én az "A valódi Europa amit a bal oldal tagadni próbáll" felirattal (archiválva itt). A bejegyzés Eva Vlaardingerbroek holland jobboldali kommentátor beszédét mutatja, amelyre 2024. április 25-én került sor a CPAC Hungary budapesti konferenciáján. Vlaardingerbroek angolul beszélt, a videó magyar feliratokat használ. 4:27-től a következőket olvashatjuk:

Mindenki, akinek van szeme, láthatja. Az őslakos, fehér, keresztény, európai populáció egyre gyorsuló ütemben cserélődik le. Hadd támasszam alá ezt néhány statisztikával a hazámból. Vegyük Amszterdamot, a fővárost. Amszterdam lakosságának jelenleg 56 százaléka migráns. Hágának 58 százáléka migráns. Rotterdam lakosságának csaknem 60 százaléka migráns. És természetesen ezeknek a migránsoknak a [java része] nem keresztény, nem nyugati, hanem afrikai és közel-keleti országokból jön. A konklúzió: a holland népesség már így is kisebbségben van a városaink többségében. De nézzünk tovább: London, 54 százalék migráns. Ismét az tehát a konklúzió, hogy az őshonos lakosság kisebbségbe került. Brüsszel: teljesen meg vagyok döbbenve, 70 százalék migráns. Konklúzió: az őshonos lakosság jelentősen háttérbe szorult. És más európaiak természetesen hamarosan követni fogják ezt a példát, ha eddig nem tették volna meg. Tehát én levonom a tiltott következtetést. A „nagy utánpótlás-elmélet" már nem elmélet többé. Ez a valóság.

A bejegyzés így nézett ki a TikTokon e cikk megírásakor:

Screen Shot 2024-09-27 at 9.40.05.png

(Forrás: TikTok képernyőmentés. Készült 2024. szeptember 27., péntek 15:40:05 CET)

A városokról szóló statisztikai adatok Vlaardingerbroek összes állítását megcáfolják.

Mielőtt elemezzük a számokat, fontos megemlíteni, hogy különböző országok statisztikusai eltérő módon határozzák meg, hogy ki minősül "migránsnak". Hollandia szakemberei például különbséget tesznek a nem hollandiában született egyének és a "migráns hátterű" emberek - azaz olyan személyek, akiknek a szülei egy másik országban születtek - között.

Egy másik fontos tényező az, hogy az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változatának 21. cikke azt garantálja, hogy "minden uniós polgárnak joga van a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz", bizonyos feltételek mellett. Mivel Vlaardingerbroek az európai populáció "lecserélődéséről" beszél, ezek az európai emberek nem tartozhatnak az általa definált "migráns" kategóriába.

Hollandia

A holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS) 2024-es adatai szerint (archiválva itt) Amsterdam lakossága 931.298, amiből 353.652, vagy 38 százalék Hollandián kívül született. Hágában 566.221 ember él, és ebből 215.961, szintén a 38 százaléka nem Hollandiában született. Rotterdam pedig 670.610 embernek ad otthont, akiből 222.710, vagy 33 százalék egy másik országban született.

Vlaardingerbroek számai sokkal jobban hasonlítanak az e három városban lakó "migráns hátterű" emberek arányára -- de ebben az esetben sem alkotnak többséget az Európán kívül születettek.

Egy Amsterdam önkormányzatának honlapján közzétett dokumentum (archiválva itt) arról számol be, hogy a holland ajkú emberek a városi lakosság csak a 41 százalékát teszik ki, a "migráns hátterű" emberek pedig 59 százalékát, 2023-as számok alapján. De a "migráns hátterű" személyek közül a legnagyobb egyéni tétel az európai származásúak, akik a városi lakosság 17 százalékát alkotják. A hollandok és a nem holland európaiak együtt a város 59 százalékát teszik ki, az afrikai és ázsiai számazásúak pedig 29 százalékát.

Rotterdam önkormányzata hasonló adatokat publikált (archiválva itt): 2024-ben a városban élők 43,5 százaléka holland hátterű, az őshonosok és a nem holland európaiak együtt a lakosság 56,4 százalékát teszik ki. Az afrikai és az ázsiai ajkú lakók a város 28,6 százalékát alkotják.

Hága esetében a lakosság 40,8 százaléka holland származású, de a "nyugati kisebbségek" aránya körülbelül 22 százalék, így az itt élő emberek körülbelül 63 százalékát alkotják együtt, a helyi önkormányzat honlapján található táblázat szerint (archiválva itt). A "nem nyugati kisebbségek" a török és marokkói származású emberekkel együtt valamivel kevesebb, mint a lakosság 30 százalékát teszik ki.

Brüsszel

Mivel Brüsszel az Európai Unió és a NATO székhelye, várható, hogy sok nem belga ember él a városban.

A Brüsszeli Statisztikai és Elemző Intézet (IBSA) adatai szerint a belga főváros teljes lakossága 1,25 millió volt 2024 elején (táblázat letölthető itt). Ebből az "aktuális" belga állampolgárok teszik ki a lenagyobb tételt, 784.968-en vannak, ami a lakosság 63 százaléka (lásd a táblázat 1.3.1.4 számú részét). A város otthont ad 290.174 nem belga uniós állampolgárnak és további 31.053 nem uniós, de európai országok állampolgárságával rendelkező embernek, így az európai állampolgárok száma 1.1 millió, vagy a teljes lakosság 89 százaléka. Csak 67.482 afrikai és 49.044 ázsiai állampolgár lakik Brüsszelben, együtt véve a lakosság 9 százaléka.

Screen Shot 2024-09-26 at 8.45.02.png(Forrás: IBSA (Forrás: IBSA képernyőmentés. Készült 2024. szeptember 26., szerda 14:45:02 CET)

Természetesen sok belga állampolgár nem belgaként született. Ha azt nézzük, hogy milyen állampolgárságúak voltak a jelenlegi brüsszeli lakók születésükkor (lásd a táblazat 1.3.2.1 számú részét), a született belgák száma 493.276-ra csökken, vagy a teljes lakosság 39 százaléka. A más uniós országban született állampolgárok száma 313.466. Így a teljes EU-ban születtet állampolgárok száma 806.742, vagy a lakosság 65 százaléka.

Ebben az esetben az IBSA nem mutat külön adatokat az eredetileg afrikai és ázsiai állampolgárok számáról, de a "mások" oszlopban látható, hogy 442.855 brüsszeli, azaz a lakosok 35 százaléka nem az EU-ban született.

Screen Shot 2024-09-26 at 8.34.23.png

(Forrás: IBSA képernyőmentés. Készült 2024. szeptember 26., szerda 14:34:23 CET)

London

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becslései szerint a brit főváros 2021-ben mért lakosságának a 37 százaléka nem az Egyesült Királyságban született (itt archiválva). Ez jelentősen eltér a Vlaardingerbroek által említett 54 százaléktól.

Ha megnézzük London lakóinak etnikai vagy bőrszín alapú identitását egy sokkal színesebb képet láthatunk. Egy a brit kormány honlapján közzétett dokumentum (archiválva itt) arról számol be, hogy a városban élő "fehér britek" aránya csak 36,8 százaléka volt 2021-ben. A "más fehér" emberek aránya 17 százlék volt, így az összes fehér ember a londoni lakosság 53,8 százalékát alkotta.

A "feketék," "ázsiaiak" és a "vegyesek" a városi lakosság összesen 39,9 százalékát tették ki, a "mások" pedig a 6,3 százalékát, szóval ebből a szempontból is pontatlan a Vlaardingerbroek állítása.

"Nagy Utánpótlás"

A Vlaardingerbroek által említlett "Nagy Utánpótlás," más néven a "Nagy Lakosságcsere" program (angolul a "Great Replacement") azt feltételezi, hogy a globális elit azon dolgozik, hogy a fehér európaiakat sötétbőrű bevándorlókkal helyettesítse, az amerikai Rágalmazásellenes Liga polgárjogi szerevezet szerint (itt archiválva).

Szélsőjobboldali aktivisták több esetben a "Nagy Utánpótlás elméletet" használták a nem őslakosok elleni erőszak indoklására. Például a férfi, aki 51 embert ölt meg 2019-ben egymást követő lövöldözésben két mecsetnél az Új Zélandi Christchurchben manifesztót írt a "The Great Replacement" címmel (archiválva itt).

Orbán Viktor erre az elméletre hivatkozott a miniszterelnöki eskűtétele utáni beszédében 2022. május 16-án (itt archiválva):

Az előttünk álló háborús évtized képéhez hozzá tartoznak a nyugati világ meg-megújuló öngyilkossági hullámai is. Ilyen öngyilkossági kísérletnek látom a nagy európai lakosságcsere programját, amely a hiányzó európai keresztény gyerekeket más civilizációkból érkező felnőttekkel, migránsokkal akarja pótolni.

A Lead Stories már több tényellenőrzés publikált a "Nagy Utánpótlás elmélettel" kapcsolatban, melyek olvashatóak itt.

A Reuters egy korábbi cikkben foglalkozott Vlaardingerbroek a CPAC Hungary konferencián elhangzott állításaival (archiválva itt).

Rólunk

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

A Lead Stories egy tényellenőrző oldal, ami mindig a legfrissebb virális álhírek, félrevezető, megtévesztő vagy pontatlan történetek, videók és képek után kutat.
Talált valamit? Küldje el nekünk!.

A Lead Stories


Legolvasottabb

Legfrissebb

Ossza meg véleményét